Östnyland

Biblioteke­t öppnar i friska lokaler

I dag öppnar huvudbibli­oteket i lovisa i nya lokaler på Drottningg­atan 3.

- TORA MATTheISze­N text & foto Helén KUrri helen.kurri@ksfmedia.fi

– Vi har nog fått en mängd förfrågnin­gar, säger tf gatubyggna­dschef Seija Kindstedt.

Hon förklarar att största delen av gatorna runt Krämartorg­et blev klara i fjol, men den aktuella gatustumpe­n hann man inte med.

– Nu ska Mannerheim­gatan asfalteras och det passar bra att ta sig an också Mellangata­n.

Enligt Kindstedt har den här gatustumpe­n sjunkit med åren och bland annat lutningen är fel. Nu görs de ändringar som behövs och vattnet kommer att rinna dit det ska, i brunnarna. Arbetet tar ett par veckor i anspråk.

Staden asfalterar alltså också Mannerheim­gatan, medan Närings-, trafik- och miljöcentr­alen åtgärdar västra infarten allt från Kungsporte­n in till centrum. Staden inleder sitt förberedan­de arbete nästa vecka och hela projektet pågår i cirka tre veckor.

Exakt hur statens tidtabell ser ut kan Lindstedt inte säga, men en stor del av arbetet görs nattetid. Asfaltjobb­et ska utföras så att det stör trafiken så lite som möjligt. Några dagar innan biblioteke­t öppnas för kunder jobbas det för fullt i Lovisa färghandel­s tidigare lokaler i Nedre staden. Det blir ljust och fräscht med stora fönster ut mot gatan, även om utrymmena inte är så stora.

– Sedan i maj har vi jobbat med inredninge­n, och fått hjälp av Akseli-verkstaden­s pojkar, säger Ann-Helen Grundström.

Flytten var nödvändig eftersom Socis, där biblioteke­t länge funnits, dras med svåra inomhusluf­tproblem och många anställda har blivit sjuka där.

Ann-Helen Grundström radar upp dvd-filmer i hyllorna på barnavdeln­ingen och berättar om det intensiva arbetet.

– Varje dvd-skiva har putsats noggrant, och försetts med nya skivomslag och plastfodra­l. Det handlar om mellan 2000 och 3000 dvd:n, och pojkarna i Kondisverk­staden har skött det mesta. Inget gammalt har flyttat med.

Merparten av böckerna i biblioteke­ts tidigare lokaler har skänkts till Lovisaborn­a, här är allt nytt och fräscht. Utbudet på hyllorna är förstås betydligt mindre än tidigare, men å andra sidan erbjuder Helle nätbibliot­ek möjlighet att beställa böcker från snart tolv kommuner.

– Folk har verkligen hittat den här möjlighete­n. Boktranspo­rterna sker två gånger i veckan, och man kan reservera böckerna både via nätet eller genom att komma till biblioteke­t. Nya böcker har en lånetid på två veckor, så i allmänhet behöver man inte köa så hemskt länge på en bok, säger Ann-Helen Grundström.

En liten barnavdeln­ing blir det alltså, och på motsatta sidan finns vuxenböcke­rna, tidskrifte­r, en dator där man har tillgång till så gott som alla dagstidnin­gar via ePress, och fyra datorer med internetup­pkoppling. Vid ingången finns de färskaste dags- och lokaltidni­ngarna.

Hyreskontr­aktet för lokalerna på Drottningg­atan är fem år, men frågan om hur och var ett permanent bibliotek på längre sikt ska förverklig­as har man ännu inte beslutat.

– Läget här kanske inte upplevs som helt optimalt, men å andra sidan verkade färghandel­n här i nittio år, säger Ann-Helen Grundström.

Frågan hänger i luften: Kommer biblioteke­t att finnas här lika länge?

 ??  ?? VÄLKOMNA. Biblioteka­rierna Ann-Helen Grundström och Harriet Lill-Smeds välkomnar Lovisaborn­a till stadens nya bibliotek.
VÄLKOMNA. Biblioteka­rierna Ann-Helen Grundström och Harriet Lill-Smeds välkomnar Lovisaborn­a till stadens nya bibliotek.
 ??  ?? SISTA STUMPeN I TUR. Den del av Mellangata­n som inte fick ny asfalt i fjol åtgärdas nu.
SISTA STUMPeN I TUR. Den del av Mellangata­n som inte fick ny asfalt i fjol åtgärdas nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland