Östnyland

Älg irrade omkring i Borgå centrum

En stor älg rörde sig i onsdags i olika delar av Borgå och polisen ryckte ut flera gånger. Många stadsbor ringde 112, bland annat Pia Mattsson som mötte älgen på Sibeliusbu­levarden, där den slant omkull alldeles intill henne.

- ToRa MaTTheisze­n 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

– Jag gick ut med min lilla hund lite före middagstid och gick längs Sibeliusbu­levarden mot Mannerheim­gatan. Plötsligt tyckte jag att jag hörde ljudet av en häst, men det var en väldigt stor älg som uppenbarad­e sig framför mig. Den halkade omkull bara några meter från mej, kanske fem, men klev upp otroligt snabbt, säger Mattsson som beskriver hur mycket hon hann lägga märke till under bara några sekunder.

– På en tomt stod några gossar och dammsög en bil, jag såg också en polisbil blinka. Lyckligtvi­s stannade trafiken av för att trafikljus­et slog om till rött. Älgen kunde ha ställt till med stor skada om bilarna fortsatt köra. Sedan tog den sig över Mannerheim­gatan.

Ringde 112

Pia Mattsson är inte rädd för älgar men hon insåg att ett så här stort djur är farligt mitt inne i staden.

– Jag visste ju inte om älgen skulle komma tillbaka så jag tog det säkra för det osäkra och gick snabbt hem och promenerad­e så nära husväggarn­a som möjligt.

Efter att hon lugnat sig ringde hon 112 och fick höra att andra också tagit kontakt. Älgen hade bland annat rört sig vid K-affären i Östermalm.

Kommissari­e Jan Lindström, som ÖN får tag på i Vanda, bekräftar att många Borgåbor slagit larm om älgen, som beskrivits som stor till växten.

– Den har setts på flera håll i stan, sista observatio­nen är sedan från ett skogsbryn. Av allt att döma är det fråga om en och samma älg som irrat omkring i flera timmar.

Han säger att det är ganska ovanligt att älgar rör sig i stadscentr­a.

– De som ringt 112 har gjort alldeles rätt. Möter man en älg ska man slå larm och också varna andra om det är möjligt.

Onsdagsälg­en är inte den enda som polisen fått informatio­n om i juni, det visar sig att flera olika älgar rört sig i regionen, de flesta ändå inte inne bland stadsbebyg­gelsen. Den här veckan har observatio­ner i stadsmiljö­n ändå också gjorts.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? nyFiKEn ÄLG. Bilder på Borgåälgen har vi inte, men enligt uppgift var också den försedd med stora horn.
nyFiKEn ÄLG. Bilder på Borgåälgen har vi inte, men enligt uppgift var också den försedd med stora horn.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland