Östnyland

Akilles bandy drivs framåt av nygamla krafter

Antti ”Paavi” Parviainen tar över som huvudträna­re för Akilles Bandy. Laget erhåller också en av sina mest erfarna spelare då Rasmus Lindqvist underteckn­at ett nytt ettårskont­rakt.

- Jon nyqviSt jon.nyqvist@ksfmedia.fi

Enligt föreningen­s vice ordförande Kari Janhunen har lagbygget gått smidigt inför den kommande säsongen.

– När det blev klart att Antti Parviainen tar tag i tyglarna och Rasmus Lindqvist fortsätter började alla pusselbita­r snabbt falla på sin plats, säger Janhunen.

Lagbygget är så gott som på det klara, med en spelartrup­p bestående av 3+18 spelare. Föreningen håller på att förhandla med ytterligar­e två till tre spelare som kompletter­ar skaran innan säsongen kör i gång.

– Vi har en bra blandning av både unga och erfarna spelare i årets trupp. Vi gjorde också en grundlig utredning i tränarfråg­an innan vi beslöt oss för att anlita Parviainen och vi är väldigt nöjda med vårt val, säger föreningen­s ordförande Jari Kettunen.

Parviainen är inte obekant för Akillesanh­ängare. Han återvänder till laget efter tre års frånvaro. Själv erkänner han att han är lite överraskad över att han hittat tillbaka till Akilles.

– Under förhandlin­garna återuppväc­ktes mitt intresse för laget. Mycket har ändrats på tre år och årets spelartrup­p är en intressant blandning av erfarenhet och nytt blod. Det var också avgörande att vi byggde upp ett intressant spelprogra­m till hösten, säger Parvianen.

Den nya tränaren tar också med sig nytänk i form av videoträni­ng. I praktiken betyder det att laget kommer att ha möjlighet att analysera inspelning­ar av sina matcher på ett mer grundligt sätt. På så vis kan man noggrant granska både taktik och individuel­la prestation­er.

Enligt Kettunen finns det också en annan aspekt som ledde till valet av Parviainen.

– Paavi har ett bra grepp om hur man utvecklar bandyn. Vår juniorverk­samhet kommer att gynnas av hans expertis. Från föreningen­s sida ser vi utveckling­en av framtida talang som väldigt viktig, säger Kettunen.

Motivation­en återvände

Akilles Bandy bekräftade också att veteranspe­laren Rasmus Lindqvist fortsätter spela i grönvitt i åtminstone ett år till. Lindqvist har det största antalet matcher i Akilleströ­jan av alla spelare i den nuvarande truppen. Han har spenderat största delen av sin ungefär 20 år långa bandykarri­är i Akilles.

Enligt Lindqvist var det ändå ingen självklarh­et att fortsätta spela.

– I slutet av förra säsongen väcktes för första gången tanken om att kanske det räcker för min del. Men på våren kom jag bra i gång med träningen och jag fick dessutom grönt ljus från familjen där hemma, säger Lindqvist.

Också tränarvale­t hade en positiv inverkan på beslutet att återvända.

– Paavi är en av Finlands bästa tränare. Det finns få bättre alternativ än en landslagst­ränare och som spelare kan man känna sig trygg med tanke på hur mycket erfarenhet han för med sig till laget, säger Lindqvist.

Lagets sommarträn­ing inför den kommande bandysäson­gen i höst är i full fart och förväntnin­garna är höga.

– Vårt mål på Akilles Bandy är att vara Finlands ledande bandyfören­ing och precis som förut kommer vi att kämpa om mästerskap­et också i år, säger Kettunen.

 ?? FoTo: JoN NyqviST ?? ÅTeRVÄnDeR. En av lagets veteraner, Rasmus Lindqvist, forstätter att spela i grönvitt också nästa säsong.
FoTo: JoN NyqviST ÅTeRVÄnDeR. En av lagets veteraner, Rasmus Lindqvist, forstätter att spela i grönvitt också nästa säsong.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland