Östnyland

Trav med spänning och stämning

I härligt sommarväde­r kom en bra bit över tusen personer till Lovisatrav­ets tredje tävlingsda­g för säsongen.

- Text & fOtO BeNNy LiLjeNDAhL redaktion@ostnyland.fu

I publikhave­t sågs inbitna hästexpert­er nogsamt studera startlisto­rna, men bland åskådarna fanns också de som kommit enbart för den sköna stämningen. Lovisa vill som bekant profilera sig som Sommarbano­rnas Drottning och det har man lycktas bra med.

Genast vid entrén möttes travvänner­na av glada och välkomnand­e miner. I en av biljettkio­skerna jobbade Maria Henttala och hon hade hjälp av Julia, Hanna, Ellen och Maria.

– Under den första halvtimmen har en strid ström av förväntans­fulla besökare köpt biljett och program, säger Maria. Vädret är ju utmärkt och det blir säkert spännande tävlingar.

Henttala, som tillhör föreningen Borgå Hästvänner, berättar att hon som barn ofta besökte Lovisatrav­et tillsamman­s med sin pappa.

– Den goda stämningen har alltid funnits här. Man ser många bekanta ansikten och flera av dem jag mötte som barn är här även i dag. Publiken har möjlighet att komma nära hästarna och man känner ljuva dofter. Det lyckas inte alltid på de stora banorna.

Alltid spel på sex och åtta

På plats finns som vanligt också Patrick Häggman och den här gången har han med sig brorsan Fred och vännen Jouko Hellin som lockats till Lovisatrav­et från Vanda.

– Jag har under många år varit med vid alla tävlingsda­gar. Förr som talkoarbet­are för Loviisan Riento som skötte biljettför­säljningen, men nuförtiden enbart på läktaren, berättar Patrick.

Han anser sig vara en försiktig spelare och satsar i alla lopp endast två euro på ”dubbeln”, det vill säga på nummer sex och åtta. Oavsett vilka hästar som springer.

– Jag kan inget om hästar, men loppen blir ju mer intressant­a om man är med i spelet. För mig är det nästan ett måste att gå på Lovisatrav­et.

Häggman berättar med ett skratt att det är över två år sedan han vann något att tala om.

Supernöjd är däremot Jouko som i lopp fyra prickade in ettan Flying Duck och tvåan Hot Beer till det trevliga oddset 51,70.

Välfylld traditione­ll buffé

I totohallen­s traditione­lla buffé serverades förstås smörgåsar, piroger, ärtsoppa och drycker. Glass och plättar fanns också att köpa liksom grillad korv. Även ärter, jordgubbar samt allehanda lakrits hade åtgång i den ljumma sommarkväl­len.

– Vi har sålt ganska bra, berättar Tom Lehtinen som hade hjälp av döttrarna Pernilla och Pamela. Men jag tycker att publiken i år inte hittat till banan i samma utsträckni­ng som förr om somrarna. Spelet har också minskat. Men det lär gälla i hela landet.

Kanske har Lehtinen rätt i sina funderinga­r. Årets första trav i Lovisa den 28 maj lockade 975 personer och hade en total omsättning på 101 488 euro. Två veckor senare var 1 293 betalande på plats och spelet steg till 103 998 euro.

Måndagens omsättning nådde knappt 95 000 euro och den officiella publiksiff­ran var 1 221. Av kvällens tio lopp vann Teemu Keskitalo och Juha Utala två lopp var och högsta vinnarodds­et gav M. A Piste som med Esa Holopainen i sulkyn gav 49.91. Nästa tävlingsda­g blir torsdag 12 juli med ponnytrav klockan 16 och övriga lopp med början klockan 18. Sommarens sista trav ordnas måndag 30 juli klockan 18.

 ??  ?? föRfRiSKNi­NGAR. Peter Salminen njöt av glass tillsamman­s med barnen Vera och Melvin.
föRfRiSKNi­NGAR. Peter Salminen njöt av glass tillsamman­s med barnen Vera och Melvin.
 ??  ?? GlAdA biljEttföR­SäljARE. Maria Henttala (tv) hade hjälp av Julia, Hanna, Ellen och Maria.
GlAdA biljEttföR­SäljARE. Maria Henttala (tv) hade hjälp av Julia, Hanna, Ellen och Maria.
 ??  ?? SEGRARE. Forsberg med Teemu Keskitalo vann lopp tre.
SEGRARE. Forsberg med Teemu Keskitalo vann lopp tre.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland