Östnyland

Unik chans att se Slaipa Wikstens konst

- Petra Lind

I kväll finns det en unik chans att se Birger ”Slaipa” Wikstens konst i samband med Persmässma­rknaden i Saxby. Sammanlagt 45 tavlor ställs ut i Saxby skola men det gäller att vara snabb: konstutstä­llningen pågår bara i två timmar mellan klockan 18–20, det vill säga lika länge som själva marknaden.

Det är Slaipa Wikstens son, Bo Wiksten, som vill uppmärksam­ma sin fars konstnärli­ga arbete med en postum utställnin­g.

– Gamla Borgåbor känner bra till pappa. Han var bandymålva­kt i Akilles och känd som ett riktigt byoriginal. Nu ville jag visa hans konstnärli­ga sida, säger Bo Wiksten om fadern som gick bort 1989.

Det som många kanske inte vet är att Slaipa Wiksten studerade vid Ateneum på 1930-talet. Han målade hela sitt liv och var en produktiv konstnär. Teknikerna och motiven varierade, och Wikstens stil gick från tidiga blomstermo­tiv och hus till ett mera utpräglat personligt uttryckssä­tt.

Slaipa Wikstens tavlor ställdes ut på flera samutställ­ningar, bland annat i Konsthalle­n i Borgå, men han höll aldrig någon enskild utställnin­g. På fredag är det sent omsider dags i Saxby skola.

– Jag har plockat fram 45 av pappas tavlor för utställnin­gen. Av dem har bara några få visats tidigare för allmänhete­n så det här är ett speciellt tillfälle, säger Bo Wiksten.

Persmässma­rknaden, som pågår samtidigt nedanför skolan har rötter som går tillbaka till medeltiden. Då seglade handelsmän längs med Borgå å upp till Saxby för att idka handel på Sankte Pers dag.

 ??  ?? UniK StiL. Slaipa Wiksten studerade vid Ateneum på 1930-talet och målade hela sitt liv. Med åren utvecklade han ett personligt uttryckssä­tt.
UniK StiL. Slaipa Wiksten studerade vid Ateneum på 1930-talet och målade hela sitt liv. Med åren utvecklade han ett personligt uttryckssä­tt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland