Östnyland

Värdefulla växter i rosariet

Naturresur­sinstitute­t Luke har fått upp ögonen för rosengårde­n vid Borgå sjukhus. Nyligen blev rosariet ett av endast fyra så kallade klonarkiv för ursprungsv­äxter som finns i landet.

- Oskar skOgberg

Märtha Vesterback på Borgå trädgårdsf­örening som har hand om rosariet, gav 2017 ut en bok med titeln Rosarium Hospitalis Borgoensis, där alla rosor presentera­s. Det var när föreningsm­edlemmen Carita Hannula skickade ett exemplar till sin väninna Sirkka Juhanoja i Åbo, som råkar jobba på Luke, som man insåg rosariets värde. Juhanoja märkte att elva av rosariets drygt fyrtio buskrosor hör till ursprungsv­äxterna i Finland och därför är värda ett särskilt skydd.

– Luke har ju även sina egna samlingar, men de finns alla på ett och samma ställe och är därför känsliga för ohyra, sjukdomar och besvärligt vinterväde­r. Därför håller Luke nu på med att bygga upp ett system med så kallade klonarkiv. Rosarium Hospitalis Borgoensis är nummer fyra bland de här arkiven, de övriga finns i Lojo, Pargas och i Jokioinen. Men inget av andra har rosor, berättar Vesterback.

Ett klonarkiv är en slags reservsaml­ing för ursprungsv­äxter. Enligt Lukes regler ska de vara öppna för allmänhete­n så att man kan sprida kunskapen om de värdefulla växterna. Vesterback berättar att Luke även skickat dekaler som hon ska limma fast på informatio­nsskyltarn­a till de elva ursprungsa­rterna.

Borgå trädgårdsf­örenings roll är att sköta om växterna, berätta om dem och att rapportera till Luke en gång per år.

På söndag deltar rosariet i temadagen Öppna trädgårdar som ord-

nas runtom i hela landet. Mellan klockan 12 och 17 kan man träffa medlemmar i Trädgårdsf­öreningen som guidar runt på området, berättar om rosorna och om deras ofta intressant­a historia. Vesterback­s rosariebok finns också till salu. Adressen är Sjukhusväg­en 1 i Borgå.

 ?? Foto: Märtha Vesterback ?? skÖnHet. ’Celsiana’ är en rikblomman­de ros som förgyller tillvaron för sin ägare under en lång tid. Planterad i rosariet hösten 2016.
Foto: Märtha Vesterback skÖnHet. ’Celsiana’ är en rikblomman­de ros som förgyller tillvaron för sin ägare under en lång tid. Planterad i rosariet hösten 2016.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland