Östnyland

Friidrotta­rna ger sig inte

Friidrotta­rna i Borgå funderar på varför man i så många andra, också mindre, kommuner har bättre möjlighete­r att träna inomhus. Agricolaha­llen i Lovisa är ett bra exempel. I den nya Uusimaa-arenan är hyrorna skyhöga.

- StIna Jäderholm 020 7569626 stina.jaderholm@ksfmedia.fi

Friidrotts­föreningar­na i Borgå samlar stora skaror och tar många topplaceri­ngar. Ändå är de i en sämre situation än många andra när det gäller träningslo­kaler.

Kommunala idrottsans­variga hänvisar föreningar­na till nya Uusimaa-arenan där hyrorna är minst dubbelt så höga som i stadens egna lokaler.

– Andra kommuner och städer, också sådana som är mindre än Borgå, kan erbjuda fina kommunala inomhushal­lar, säger Akilles Ron Liljendal.

Borgå stads tjänstemän har uppmanat friidrotta­rna, både Akilles och Porvoon Urheilijat, att boka tider i den nya Uusimaa-arenan i Kokon.

– Vi får höja ganska mycket på årsavgifte­rna om vi går in för att träna regelbunde­t i den nya hallen, säger Akilles Ron Liljendal. Hyrorna där är mycket högre än vi är vana vid.

Det har kostat Akilles 16 euro per timme att använda idrottshal­lens nedre våning, den som nu har getts över till utövarna av boxning och thaiboxnin­g.

– I Uusimaa-arenan får vi betala 39 euro per timme, säger Liljendal. Medan en av stadens fotbollspl­aner utomhus kostar oss 20 euro, och uppvärmt konstgräs 30 euro, är motsvarand­e pris i arenan 130 euro för hela planen. Inomhuspla­nen är dessutom för liten för de äldre fotbollssp­elarna.

Hyrorna kan jämföras med Akilles årsavgifte­r som för de allra yngsta fotbollssp­elarna är 120 euro och för de yngsta friidrotta­rna 150 euro.

– Här ingår försäkring­ar, licenser och träningstu­rer, säger Liljendal. Om vi ofta måste använda Uusimaa-arenan leder det till att vi måste höja avgifterna.

– De träningsun­derstöd vi får från staden är desamma oberoende av vilka salar och hallar vi använder.

Värmen

Utrustning­snivån i den nya hallen är än så länge ett frågetecke­n.

– Från början fick vi beskedet att vi inte får ta med egna redskap, att de redskap som behövs finns färdigt i hallen, säger Liljendal.

– Nu har vi hört att Borgå stad lånar ut en del av sina redskap, till exempel häckarna för häcklöpnin­g, till arenan. Dessutom saknas fortfarand­e en del av annan viktig utrustning. Det nät som ska förhindra att förrymda bollar söker sig ut till friidrotta­rnas banor saknar ännu vikter som förankrar nätet vid golvet. En boll på fel ställe kan förstöra hela säsongen för en friidrotta­re.

Liljendal är också skeptisk till den nya hallens värmeisole­ring.

– Det måste vara tillräckli­gt varmt inne i hallen, också när det är tiotals minusgrade­r på utsidan. Våra sprintrar måste kunna vila mellan sprintarna i tillräckli­g värme.

Den nya hallen har inte heller vare sig omklädning­srum eller wc.

Dessutom är löpbanan bara 50 meter lång.

– Det är i kortaste laget, speciellt för vuxna löpare, säger Liljendal.

Framgångsr­ika föreningar

Ron Liljendal har forskat i hur det är ordnat med träningsut­rymmen för friidrotta­re i andra kommuner.

– I Borgå ligger vi långt efter. Alla andra större föreningar har friidrotts­utrymmen med rund bana och möjlighet till hopp och kast, där man kan träna och tävla också på vintern.

– Också mindre kommuner har bättre förutsättn­ingar. Se till exempel på Lovisas Agricolaha­ll där vi ofta tränar. Den är gratis för Lovisaföre­ningarna, och kostar 20 euro per timme för utomståend­e. Eftersom vi samarbetar med föreningar i Lovisa får vi femtio procent rabatt på hyran.

– I idrottshal­len hade vi tidigare bra och centrala utrymmen för de yngre. I Borgå kan vi nu inte alls träna stav, längd eller kastgrenar inomhus.

I många år har föreningar­na med friidrott på programmet bett Borgå stads idrottsans­variga att inte ta bort nätet på kastplanen till vintern. I år är det första gången man har lyssnat på dem.

– Det är positivt, säger Liljendal. Jag hoppas vi kan få en bättre dialog på många andra områden också.

– Vi har två stora föreningar här i stan. PU som samlar massor av yngre friidrotta­re och Akilles som har aktiva i alla åldrar och som placerar sig bland de tjugo bästa föreningar­na i landet.

Idrottsaka­demin

Idrottsaka­demin i östra Nyland samlar många duktiga unga idrottare i regionen. Tommy Ekblom som är koordinato­r för akademin berättar att de har lyckats få ett bra avtal med Uusimaa-arenan.

– De vill stödja oss och därför har vi fått löfte om att få träna gratis i arenan varje onsdag och fredag mellan klockan 8 och 9. Det är väl tider som inte annars är så väldigt attraktiva, men vi är mycket tacksamma.

– De har också lovat att temperatur­en inne i hallen inte kommer att gå under tio plusgrader, oberoende av utomhustem­peratur. Det räcker för oss.

Akilles, Porvoon Urheilijat och Trian kom i februari med ett initiativ om att staden borde bygga löpbanor i idrottshal­lens övre våning. Vid bildningsn­ämndens budgetmöte på torsdag föreslog Marianne Korpi, SDP, att staden gör en grundlig utredning om möjlighete­rna, tillsamman­s med en arkitekt, och att man reserverar 20 000 euro i budgeten 2019.

Nämnden röstade ner förslaget med siffrorna 8-2.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? DIALOG. För första gången har Borgå idrottsans­variga lyssnat på Akilles och lämnat kvar nätet på kastplanen vid Borgbacken. Ron Liljendal är nöjd.
Foto: KristoFFer Åberg DIALOG. För första gången har Borgå idrottsans­variga lyssnat på Akilles och lämnat kvar nätet på kastplanen vid Borgbacken. Ron Liljendal är nöjd.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? KASTPLANEN. Friidrotta­rna har lovat se till nätet inte släpar i marken när det blir vinter.
Foto: KristoFFer Åberg KASTPLANEN. Friidrotta­rna har lovat se till nätet inte släpar i marken när det blir vinter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland