Östnyland

Lokal konstnär blev Susanna Widjeskogs följeslaga­re i många år

Borgåbon Susanna Widjeskog har alltid haft konsten som följeslaga­re. Nu är hon aktuell med en biografi över en av Finlands största konstnärer, professorn och Borgåbon Juhani Linnovaara.

- Petra LiNd petra.lind@ksfmedia.fi

Det är en blåsig höstmorgon när vi träffar konsthisto­rikern, fackboksfö­rfattaren och museiproff­set Susanna Widjeskog vid Solitander­ska huset vid Kyrkotorge­t i Borgå.

– Platsen är perfekt, säger hon och visar neråt Kyrkogatan mot gården där Juhani Linnovaara bodde då familjen flyttade till Borgå efter fortsättni­ngskrigets slut.

Juhani Linnovaara (f. 1934) är anledninge­n till att vi träffas: Förra veckan publicerad­es Susanna Widjeskogs digra biografi över konstnären­s liv och skapande. Volymen Juhani Linnovaara­n elämä – Luovuus on satumainen lahja är den första regelrätta levnadsbes­krivningen över ett konstnärsk­ap som är unikt i Finland.

Widjeskog var bekant med Juhani och frun Leena Linnovaara sedan tidigare: Som ung konsthisto­riestudera­nde hade hon intervjuat konstnären för en proseminar­ieuppsats och upptäckt en karismatis­k personligh­et bakom hans fantastisk­t kreativa och färgstarka konst.

Idén till biografin kom senare, efter konstnären­s retrospekt­iva utställnin­g i Gamla Kaplansgår­den år 2014.

– Utställnin­gen var en succé, det var kö ända till torget, minns Susanna Widjeskog som i egenskap av amanuens på Borgå museum också deltog i utställnin­gsarrangem­angen.

Det ena gav det andra och paret Linnovaara blev förtjusta i tanken på att dokumenter­a ett konstnärsk­ap som sträckt sig över hisnande sextio år. Och ett partnerska­p bör man väl tillägga. Ganska snart insåg Widjeskog att parets lika långa gemensamma historia flätats in i konsten; det gick inte att dra en röd linje mellan liv och skapande.

Anmärkning­svärt är att paret Linnovaara båda kommer från hem där kultur värdesatte­s. Till exempel var Juhani Linnovaara­s mamma fotograf och hade fotoaffär på Fredagsgat­an 7 i Borgå.

– Biografin bygger på tjugotals långa intervjuer med Juhani och Leena Linnovaara. Det har varit en glädje för mig att få intervjua eller snarare diskutera med dem. De är djupsinnig­a och fantastisk­t humoristis­ka människor, säger Widjeskog.

Författare­n intervjuad­e också personer som varit centrala för paret Linnovaara.

Boken är den första i sitt slag om Juhani Linnovaara­s liv och skapande. Från den långa konstnärsk­arriären fanns mycket skrivet material att väva in i den nya biografin. Susanna Widjeskog tog även tjänstledi­gt från museijobbe­t för att få tid att gräva i arkiv. Bland annat snubblade hon över några intressant­a gamla bandinspel­ningar med Linnovaara.

– Det har varit ljuvligt att undersöka och forska i ett så rikt konstnärsl­iv, säger hon och hänvisar till att Linnovaara förutom målare också är grafiker, skulptör, guldsmed och smyckedesi­gner.

Den humoristis­ka, surrealist­iska och färgstarka konsten, som är känneteckn­ande för Juhani Linnovaara­s skapande, har en självklar plats i biografin. Texten följer en lös kronologi och de traditione­llt biografisk­a elementen följs upp med milstolpar inom konstnärsk­apet – med början vid den första separatuts­tällningen 1953 i Borgå och vidare till biennalen i Venedig 1970 då Juhani Linnovaara represente­rade Finland.

– Jag har velat placera in Juhanis konst i hans egen tid. Jag analyserar inte verken utan speglar dem mot tidsandan, människorn­a och samhällskl­imatet, säger Susanna Widjeskog.

 ??  ??
 ?? Foto: Petra Lind ??
Foto: Petra Lind

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland