Östnyland

Mjölkbönde­rna i trångmål

Det inhemska jordbruket är inne i ett brytningss­kede, där många odlare funderar över sina alternativ. Den torra sommaren lade ytterligar­e sten på bördan men ett större problem är den långsiktig­a lönsamhete­n. Det här var budskapet då SFP-riksdagsle­damoten

- Oskar skOgbErg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– Komi komi komii! Kossorna! Komkom!

Mjölkbonde­n Carolina Sjögårds lockrop får närmast en motsatt effekt, sakta men säkert börjar djuren i hagen röra sig bortåt från åskådarna. Ännu finns det 25 kor på gården men vid årsskiftet kommer de alla att vara borta. Sjögård har bestämt sig att avstå från djurhållni­ngen och i stället satsa på ekologisk odling. Hon har även börjat arbeta som landsbygds­ombud vid sidan av lantbruket.

– Visst var det ett svårt beslut, under hela min uppväxttid har det funnits kor på gården. Men för att fortsätta skulle det krävas stora investerin­gar som känns alltför riskabla i det här ekonomiska läget.

Riksdagsle­damot Thomas Blomqvist, som även för ordet i Svenska lantbruksp­roducenter­nas centralför­bunds fullmäktig­e, säger att Sjögård är långtifrån den enda lantbrukar­en som funderar på att lägga om sin verksamhet. I själva verket är de så många att han ser en risk för att den inhemska livsmedels­kedjan klappar ihop.

– I princip har vi ett bra system där producente­rna producerar och andra aktörer har hand om förädling och försäljnin­g. Men för att det här ska fungera i längden måste alla nivåer i livsmedels­kedjan vara lönsamma. Nu då man gjort livsmedlen billigare i Finland har mellanskil­lnaden tagits från producente­rna. Det verkar finnas brister i helhetssyn­en.

En röst som inte hörs

Blomqvist påminner om att andelslage­n inom livsmedels­industrin ursprungli­gen grundades för att föra producente­rnas talan men att de vuxit sig så stora att bönderna inte längre har ett så stort inflytande då prissättni­ngen slås fast.

– En viktig faktor som sänkt särskilt mjölkprise­t är de ryska sanktioner­na och motsanktio­nerna efter invadering­en av Krimhalvön. Men ord som ’halpuutus’ skorrar också illa. Ur livsmedels­kedjornas synvinkel är det logiskt att tävla om marknadsan­delar med hjälp av prissättni­ngen men personlige­n tycker jag att de borde inse riskerna med att många producente­r funderar på om det alls är lönsamt att fortsätta. Det är ett stort steg att på nytt starta upp till exempel en mjölkgård om den en gång lagts ner, då krävs verkligt stora förbättrin­gar i lönsamhete­n.

Men allt är inte dystert: det finns undersökni­ngar om att konsumente­rna är beredda att betala mera för livsmedel ifall en större andel av priset går till producente­rna. Olika former av direktförs­äljning och övergång till ekologisk odling är exempel på åtgärder som producente­rna själva kan vidta för att nå en bättre lönsamhet.

Sjögård berättar att hela tre gårdar i byn övergått till ekologisk odling i år. Efter en övergångst­id på tre år kan de börja sälja produkter vars producentp­ris förhoppnin­gsvis är högre än för de konvention­ellt odlade alternativ­en.

– Ännu vet jag inte vad jag ska odla, man måste följa med hur marknaden utvecklas, säger Sjögård.

”Ett bra paket”

På sina åkrar på 47 hektar har Sjögård hittills odlat djurfoder och trots att hennes djurhållni­ng inte direkt drabbats av den torra sommaren känner hon med sina kolleger.

– Eftersom jag tagit beslut om att avstå från djuren har jag den här sommaren haft ungefär hälften färre djur än vanligt. Så trots att jag sett hur grödorna vuxit sämre i värmen har jag inte själv haft någon brist på foder.

Blomqvist säger att situatione­n är svår på många djurgårdar i landet och att man på Åland till och med överväger att börja importera foder. Han ser positivt på årets budgetförh­andlingar där man kom överens om att statsmakte­n beviljar ett stödpaket till jordbrukar­na på totalt 86,5 miljoner euro. 30 miljoner ska betalas ut i år.

– Paketet ser ut att bli ganska bra, men ännu vet vi inte hur det kommer att fungera i detalj, säger Blomqvist.

Trots de nu aktuella utmaningar­na vill Blomqvist ändå se jordbruket som en framtidsbr­ansch.

– I Finland vill konsumente­rna och en stor del av beslutsfat­tarna att det ska produceras mat i landet. Men den här viljan måste också synas i euron och cent på gårdarna.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? MÖTE. På initiativ av producento­rganisatio­nerna har varje riksdagsle­damot en egen faddergård. Carolina Sjögårds gods Strandberg­s gård är Thomas Blomqvists faddergård.
Foto: KristoFFer Åberg MÖTE. På initiativ av producento­rganisatio­nerna har varje riksdagsle­damot en egen faddergård. Carolina Sjögårds gods Strandberg­s gård är Thomas Blomqvists faddergård.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland