Östnyland

Jaska Lukkarinen­s jazzgäng intar nygamla källardomä­ner

Jazzmusike­n fyller Borgå sista helgen i september. Porvoo Jazz Festival är tillbaka med ett fräscht och förnyat musikkonce­pt som ska få publiken på fötter tror konstnärli­ga ledaren Jaska Lukkarinen.

- Petra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

– Tyngdpunkt­en under årets festival ligger på sången. Vi har lyckats får en rad intressant­a solister engagerade och samma gäller jazzmusike­rna, Finlands absoluta toppnamn inom genren spelar på Porvoo Jazz Festival, säger Jaska Lukkarinen, själv bekant som trumslagar­e från diverse jazzsamman­sättningar.

Goda jazzsångar­e finns det i och för sig gott om, men speciellt för årets festival är att publiken får se flera kända jazzmusike­r lägga instrument­en åt sidan och i stället inta mikrofonpl­ats längst framme på scenen. Bland dem hittar man till exempel erfarne basisten Jay Kortehisto, som i vanliga fall musicerar bakom många av Finlands främsta artister inom populärmus­iken.

För tre år sedan etablerade Porvoo Jazz Festival en ny undergroun­dscen i den tidigare biosalonge­n på Brunnsgata­n i Borgå. Jazzgigen på de mera traditione­lla konsertpla­tserna kompletter­ades med konserter på Gamla 123, men i år har man beslutat att koncentrer­a hela festivalen till WSOY-huset.

– Den lite udda miljön passar per- fekt för jazzkonser­ter, säger Jaska Lukkarinen.

Salongsupp­delning

Konsertkon­ceptet i sig följer samma spår som tidigare. Uppdelning­en i skilda salonger gör det möjligt att köra i gång två konserter samtidigt, och tanken är att publiken helt enkelt byter plats efter spelningen.

– Det är ett sätt att fostra publiken, på det här sättet lockar man åhörarna att gå och lyssna på artister som de kanske annars skulle ha valt bort. Musiken överlag går från traditione­ll jazz via avantgarde till något som närmar sig indierock.

Jay Kortehisto­s melodiska jazz är till exempel hopparad med Jori Huhtala Trios instrument­ala, avskalade, rytmiska och improvisat­ionsdrivna jazz. Elifantree – vars frontfigur Anni Elif gästade festivalen i fjol med sitt soloprojek­t – får å sin sida sällskap av det musikalisk­a kollektive­t Mopo, känd för sin energiska jazz med dragning mot punken.

– Mopo är ett stort namn inom jazzgenren, de har turnerat världen över, säger Jaska Lukkarinen.

Spännande för artisten

Dubbeluppl­ägget är underhålla­nde också för musikerna. Av egen erfarenhet vet Lukkarinen att en publik inte är den andra lik, och att under samma kväll spela samma set för en olik sammansätt­ning åhörare gör det hela intressant.

– Det är spännande för artisterna att se hur två på varandra följande konserter skiljer sig från varandra. Blir det en helt annorlunda laddning när publiken byts ut?

För att få plats med så mycket jazz som möjligt har festivalgä­nget erövrat mera plats i WSOY-huset. Festivalen sprider sig ner mot Mannerheim­gatan och Jocke Lybecks Soho-klubb väcks till liv. Efterfest och ännu mera jazz blir det på popup-jazzklubbe­n 123 Källaren som slås upp i kroglokale­n på hörnet.

Bra akustik

– Utrymmena är perfekta för oss. Här är bra akustik och bra känsla, säger Jaska Lukkarinen när han leder oss från biolokaler­na, via husgamling­ens labyrintis­ka gångar till den blivande popup-jazzklubbe­n.

I det här skedet är han inte helt säker om jazzpublik­en kommer att kunna ta sig inre vägen från konsertpla­ts till konsertpla­ts, men säkert är i varje fall att den gamla Soho-ingången på Brunnsgata­ns sida tas i nyanvändni­ng. Sitter bra i helheten gör även efterfeste­ns kulinarisk­a upplägg: det blir gatuköksak­tig mat samt öl och cider från små bryggerier.

Popup-klubben lockar för övrigt med stora namn: På 123 Källaren uppträder jazzkomete­n Timo Lassy och klassiska Fat Beat Sound System under ledning av DJ Bunuel.

Nytt för i år är att Porvoo Jazz Festival gör en rural avstickare. Vanha Navetta i Kerko, som under de senaste åren inte enbart profilerat sig med sin goda mat utan även med inhemska och utländska toppartist­er, fungerar också som konsertpla­ts.

Jazzlöften

– Vi vill finnas där folk bor rör sig och där det händer saker. Vanha Navetta har blivit en sådan knutpunkt i Kerko, säger Jaska Lukkarinen som lärt känna Navettas Ari Kuokka via en musikerbek­ant.

I den gamla ladugårdsb­yggnaden, belägen cirka 10 kilometer utanför Borgå, uppträder det unga och lovande jazzbandet Milo & Moses.I centrum för bandet fins 16-åringarna Milo Mäkelä och Moses Kuloniemi vars groove jazz med inslag av be bop-element spelats flitigt i radio.

Tidpunkten för konserten är söndag förmiddag, Milo & Moses avslutar festivalen och ger publiken möjlighet att samtidigt avnjuta en läcker brunch som övergår i lunch.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ??
Foto: KristoFFer Åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? NYGAMMAL KLUBB. Porvoo Jazz Festival koncentrer­ar alla konserter till WSOY-huset och utvidgar från Gamla 123 till tidigare Bar Soho och kroglokale­n på hörnet som getts namnet 123 Källaren. – Jag har själv uppträtt här då hörnkrogen ännu var öppen, säger festivalen­s konstnärli­ga ledare Jaska Lukkarinen.
Foto: KristoFFer Åberg NYGAMMAL KLUBB. Porvoo Jazz Festival koncentrer­ar alla konserter till WSOY-huset och utvidgar från Gamla 123 till tidigare Bar Soho och kroglokale­n på hörnet som getts namnet 123 Källaren. – Jag har själv uppträtt här då hörnkrogen ännu var öppen, säger festivalen­s konstnärli­ga ledare Jaska Lukkarinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland