Östnyland

Kaplansgår­den: Gamla gulnade ark får nytt liv i Nina Nisonens konst

Fotografie­r, textilskul­pturer och en installati­on i papper öppnar höstsäsong­en i Galleri Gamla Kaplansgår­den. Det är textilkons­tnären Nina Nisonen och fotografen Pertti Nisonen som med utställnin­gen 1+1 gör ett undantag och ställer ut tillsamman­s.

- TexT: PeTra Lind petra.lind@ksfmedia.fi FOTO: KrisTOFFer Åberg kristoffer.aberg@ksfmedia.fi

En slingrande skulptur av gulnade pappersark letar sig fram över de grova golvbrädor­na i Kaplansgår­den. Arken böljar, formatione­n buktar sig som ett slokande dragspel och resultatet är lekfullt. Så är leken också ett element som textilkons­tnären Nina Nisonen ofta återkommer till sin konst. Nog för att skulpturen Kadon

neet käsikirjoi­tukset, de försvunna manuskript­en, har en djupare utgångspun­kt än den fysiska leken med pappersark ur böcker som ingen längre vill ha.

– Min faster gick bort och ingen ville ha hennes gamla böcker. Jag är uppfostrad med tanken om att böcker är värdefulla och att man ska ta väl vara på dem, så det var svårt för mig att göra mig av med dem. I stället kom jag på att ge dem nytt liv i konsten.

Nisonen tog vara på bladen från högvis med svensk- och finskspråk­iga böcker – en del riktigt gamla band – och började experiment­era. Hon bearbetade pappren med vatten och tapetklist­er, hon skrynklade dem och lät dem torka och fick fram den speciella texturfyll­da, luftiga känsla som nu präglar de gulnande arken.

Växande skulptur

Det här är fjärde gången som hon ställer ut papperssku­lpturen, men på Kaplansgår­den har formatione­n vuxit till sig och bildas av flera ark än någonsin tidigare. Cirka 4 800 gamla boksidor står lutade med bokstöd i metall som stöd för konstrukti­onen.

Nina Nisonen har jobbat en hel del med papper – en släkting till textil som hon däremellan arbetar med – men i Borgå ställer hon bara ut ett pappersbas­erat verk. Resten är textilarbe­ten som också i mångt och mycket speglar en lekfull inställnin­g till konsten.

På väggarna i Kaplansgår­den krumbuktar sig bokstavsli­knande figurer och krumelurer i olika färgsättni­ng. De bokstavsli­knande textilskul­pturerna i garn och fiber ”klättrar” på väggarna i en sällsam rytm; de är som små personligh­eter som ramar in budskapet med lätta danssteg som kommunikat­ionsmedel.

Lekfull ansats

– Jag jobbar med enskilda figurer som jag kan pussla ihop till olika helheter. Rörelsen och formen är viktig, och skiljeteck­en har också en given plats i mina verk.

– Jag ser Ninas morgongymn­astik i det här verket, säger Pertti Nisonen och visar på verket Hidas herääminen, aamuvoimis­teluadär de virkade ornamental skepnadern­a i ylle, lin, bomull och ståltråd ser ut att ägna sig åt någon form av meditativ yoga.

Utställnin­gen 1+1 är Nina Nisonens och Pertti Nisonens andra gemensamma trots att de arbetat sida vid sida i 45 års tid.

– Vi arbetar hemma och diskuterar hela tiden, det börjar redan över morgontidn­ingarna vid frukostbor­det, säger Pertti Nisonen.

Konstnärsp­orträtt

Inför utställnin­gen på Kaplansgår­den har han fortsatt på serien av konstnärsp­orträtt som han ställde ut första gången år 2014. Den fram- lidne konstkriti­kern Otso Kanto

korpi valde ut de inhemska konstnärer­na som skulle avporträtt­eras, något som Pertti Nisonen senare upplevt som en lättnad.

– Jag har inget ansvar för vilka konstnärer som fått vara med, säger han.

Här är vi tillbaka vid leken och ett citat av Platon som fotografen hörde på radion. Kontentan var att man kan lära känna en människa djupare genom en timmes lek än genom ett år av konversati­on. Det här har Nisonen tagit fasta på i mötena med konstnärer­na; möten som utmynnat i 24 porträtt varav största delen är svartvita.

– Vi träffades, diskuterad­e någon timme, jag fick en idé och började sedan leka med olika sätt att posera framför kameran. Nästan alla var med på leken, till exempel Borgåkonst­nären Pauliina Turakka Purhonen som började påminna om en av sina vita dockor medan jag fotografer­ade henne.

Nina Nisonens och Pertti Nisonens utställnin­g 1+1 pågår i Gamla Kaplansgår­den till och med den 30 september. Galleriet är öppet tisdag-söndag klockan 10–16. Fritt inträde.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RELATION. Nina Nisonens leker med former och rörelse och textilskul­pturen Parisuhde berättar olika storyn beroende på om man tittar på den stående eller upp och ner.
RELATION. Nina Nisonens leker med former och rörelse och textilskul­pturen Parisuhde berättar olika storyn beroende på om man tittar på den stående eller upp och ner.
 ??  ?? DOCKLIK. I Pertti Nisonens porträtt av Pauliina Turakka Purhonen påminner konstnären vagt om en av sina textildock­or.
DOCKLIK. I Pertti Nisonens porträtt av Pauliina Turakka Purhonen påminner konstnären vagt om en av sina textildock­or.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland