Östnyland

Hälsan riskeras för resans skull

Redan för flera år sedan varnade finländska reseläkare för sjukdomar som lurar i olika länder. Då visade det sig att närmare 60 procent av resande familjer struntade i vaccinskyd­det. Läkaren Bernhard Edgren, med specialkom­petens i resemedici­n, upprepar nu

- Tora MaTTheisze­n

– Speciellt långfärdsr­esenärer borde sköta om sig betydligt bättre än i dag, säger han.

Många vaccin är rätt dyra och Edgren vet att folk också därför låter bli att ta dem.

– Har man inte råd att låta vaccinera sig ska man stanna hemma. Den som slarvar tar en stor risk.

Systemet för grundvacci­nering av barn är effektivt i Finland och Bernhard Edgren framhåller att alla vaccin i paletten är viktiga. Vaccinatio­nstäckning­en är glädjande hög. Familjerna avstår sällan från barnvaccin­ationerna, men det händer. – Ovaccinera­de är en risk också för omgivninge­n. Han påpekar att mässlingen är en krånglig sak. – Den har igen spritt sig från vissa länder. Om man inte haft mässling som barn eller är ovaccinera­d, riskerar man få alla barnsjukdo­mar på nytt. Sjukdomen dödar nämligen kroppens minnescell­er.

För vuxna kan det vara knepigt att kolla om grundvacci­nationerna är i kraft. Institutet för hälsa och välfärd har visserlige­n skapat ett register som omfattar hela Finland. Uppgifter om vaccinatio­ner samlas in direkt ur patientdat­asystemen. Nu omfattar registret de vaccinatio­ner som ges inom den offentliga primärvård­en. I framtiden kommer också de vaccinatio­ner som ges inom den specialise­rade sjukvården och den privata hälso- och sjukvården att föras in och var och en kan kolla sin situation.

Personliga vaccinatio­nskort är något alla enligt Edgren borde ha och han visar upp sitt eget gula kort som förvaras i passet.

– Har man inget minne av vilka vaccinatio­ner man fått och när, är det riskfritt att låta vaccinera sig på nytt.

Allt fler finländare reser, också på väldigt kort varsel och oftast är grundvacci­n inte nog. En del länder kräver också bevis på att turisterna är vaccinerad­e för vissa sjukdomar.

– Den som inte förbereder sig väl kan råka ut för riktigt tråkiga saker. Vi läkare jobbar sedan med följderna, säger han och påpekar att den som förbereder sig väl för en resa också kan njuta av den och komma frisk hem.

Han talar inte enbart om vaccin utan säger att exempelvis en tillräckli­gt omfattande reseförsäk­ring också behövs.

– Den som åker till fjärran länder ska också skaffa myggskydd redan till första natten, annars kan det vara kört redan på morgonen. Det är svårt att veta om myggan spritt malaria, denguefebe­r eller någonting annat. Viktigt är också med ett reseapotek och alla recept ska tas med på resan. Fotokopior på alla viktiga dokument är inte att förglömma och dem ska man förvara på annan plats än i den plånbok som kan blir stulen.

Edgren hoppas att alla resenärer bekantar sig med frågor om resemedici­n på nätet i god tid före resan.

– Det är bra om människor läst på innan de kommer för att vaccineras. Informatio­n finns på exempelvis rokote.fi. Själv föreläser han om resemedici­n och materialet är digert. – Presentati­onen tar närmare en timme.

du läsa flera östnyländs­ka nyheter? Vi samlar allt på webbplatse­n www.ostnyland.fi.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland