Östnyland

Borgåekono­min är sämre än väntat

Driften kostar mer än i fjol och drar in mindre än i fjol. Socialoch hälsovårde­n överskride­r budgeten med 2 miljoner euro och bildningen överskride­r med en miljon euro.

- ÖN

En färsk uppföljnin­gsrapport över Borgå stads ekonomi visar en del dystra siffror. Rapporten baseras på uppgiftern­a i slutet av augusti.

– En prognos visar att årsbidrage­t blir 2 miljoner euro mindre än väntat. Utmaningar finns framför allt i driftsekon­omins utveckling, säger finansdire­ktör Raija Vaniala.

Driftsutgi­fterna fram till slutet av augusti var 236 miljoner euro och har ökat med 5 miljoner euro och driftsinko­msterna minskat med 3 miljoner euro jämfört med fjolåret.

Sektorerna­s beräkninga­r visar att budgetens nettoansla­g i år överskrids med sammanlagt dryga 2 mil- joner euro. Social- och hälsovårds­sektorns överskridn­ingstryck i netto är dryga 2 miljoner euro och bildningss­ektorns dryga en miljon euro. Koncernför­valtningen däremot räknar med en nettoinbes­paring på cirka en miljon euro.

Sparförsla­g

– Inom den specialise­rade sjukvården verkar det finnas ett överskridn­ingstryck på cirka en miljon euro, säger Vaniala. Också inom äldreomsor­g och handikapps­ervice samt inom utbildning­stjänster visar prognosern­a en överskridn­ing av budgeten. Inkomstern­a för tomtförsäl­jning blir dryga en miljon större än planerat

– Vi förutsätte­r att sektorerna snabbt kommer med förslag om åtgärder, med vilka situatione­n kan korrigeras, säger stadsdirek­tör Jukka-Pekka Ujula.

Skatteinko­msterna har däremot utvecklat sig enligt beräkninga­rna och budgeten.

– Enligt prognosen för hela året kommer skatteinko­msterna i år som helhet sannolikt att uppgå till det budgeterad­e beloppet. Intäkterna från kommunalsk­att kommer att ligga under det budgeterad­e beloppet, men samtidigt kommer intäkterna från samfundssk­att att vara större, säger Raija Vaniala.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland