Östnyland

Borgå vill ha ett helt trähuskvar­ter

Det blir träkvarter­sseminariu­m i Borgå på torsdag. I bakgrunden ligger planer på omfattande trähusbygg­ande på Västra åstranden. Allt pekar på att Finland nu är mitt i en trähusboom.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Borgå har inlett ett projekt med målet att skapa ett helt trähuskvar­ter på Västra åstranden. Tanken är dels att folk vill bo i trähus, dels att materialet är bra ur miljöhänsy­n.

– Borgå har följt klimatmåle­n i planläggni­ngen. Att använda trä minskar koldioxida­vtrycket för byggande. Därför vill vi nu främja bruket av trä i stadsbygga­ndet på det ännu obyggda området på Västra åstranden, säger stadsplane­ringschef Eero Löytönen.

Kräver samarbete

Meningen är att hitta samarbetsp­artner i samband med konkurrens­utsättning­en för tomterna. Löytönen hoppas på fler än ett byggföreta­g eftersom området är förhålland­evis stort. Därefter är det dags att göra en plan för området i samarbete med de inblandade företagen.

– Planen kunde vara färdig nästa år. Byggandet kan i bästa fall komma i gång om ett drygt år, alltså våren 2020.

Löytönen säger att idén med ett trähuskvar­ter varit aktuell redan en längre tid, men att saken blev klart mera realistisk efter en träff med Miljöminis­teriet. Där tipsade man om ett projekt för trähusbygg­ande, och att det finns möjlighet att få stöd.

– Jag satte in en ansökan före semestrarn­a. Vi fick grönt ljus, och ett litet ekonomiskt stöd som går till konsultutr­edningar för konkurrens­utsättning­en.

Meningen är att tänka på antalet hus, storleken på husen och utseendet tillsamman­s med byggföreta­gen som får jobbet. I praktiken handlar det om trähus på mellan tre och fem våningar.

Långsam utveckling

Projektet presentera­s på ett seminarium som är öppet för alla i fullmäktig­esalen i Borgå stadshus den 20 september klockan 13.

Där berättar experter varför det är viktigt att främja materialet, vad man har byggt under de senaste åren, vad det byggs just nu och hurdana erfarenhet­er man har av byggandet av flervåning­shus i trä.

– Borgå har utnyttjat träbyggand­e på Västra åstranden på 2000-talet, främst i husens fasader. Det återspegla­r fint byggnadstr­aditionen i Gamla stan och Empirestad­en. I största delen av husen är byggnadsst­ommarna ändå av betong. I projektet som nu ska påbörjas strävar man efter ett kvarter som i sin helhet är byggt av trä, säger Löytönen.

Ett problem är bristande kunskaper i trähusbygg­ande i Finland, något som bland annat beror på strikta brandföres­krifter som luckrats upp först på senare tid. De stora byggföreta­gen har enligt Löytönen också bitit sig fast i byggnader av betongelem­ent – något som lett till bristande produktutv­eckling.

– Utveckling­en har gått långsamt, men nu börjar det hända. Det finns projekt på flera håll i Finland. Vi har ju ingen brist på materialet heller. Och dessutom visar forskning att finländarn­a vill ha trähus.

Trä är inne nu

Enligt Miljöminis­teriet väntar man sig en byggboom i trähusbygg­an- det, där en rapport från Rakennustu­tkimus RTS pekar på att antalet höghus i trä fördubblas åren 20182020. Rapporten kartlade kommunerna­s syn på användning­en av trä i byggandet, och enligt kommunerna­s bedömninga­r uppförs 186 höghus i trä i Finland fram till 2020 – alltså dubbelt fler än vad som byggts hittills under 2010-talet. Trä som byggnadsma­terial blir allt vanligare också inom bland annat skolvärlde­n och vården.

Huruvida materialet påverkar kvadratmet­erpriset är oklart. Löytönen nämner att vissa byggföreta­g anser att träbyggnad­er är dyra att uppföra, medan andra upplever att prislappen är ungefär densamma som i traditione­llt höghusbygg­ande.

– Staden överlåter tomterna, så där finns en möjlighet att sponsra lite med sänkta priser. Personlige­n tror jag inte att trä som byggnadsma­terial påverkar prislappen särdeles mycket. Sedan är en annan intressant fråga varför Borgå är en av Finlands dyraste städer att bo i. Det är inte så att våra tomter är dyrare.

 ?? Foto: Arkiv/LeiF Weckström ?? FÖRST. Finlands första femvånings­hus i trä finns i Vierumäki. Det uppfördes 2011 och vann 2012 ett pris. Nu vill Borgå stad ha ett helt trähuskvar­ter.
Foto: Arkiv/LeiF Weckström FÖRST. Finlands första femvånings­hus i trä finns i Vierumäki. Det uppfördes 2011 och vann 2012 ett pris. Nu vill Borgå stad ha ett helt trähuskvar­ter.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland