Östnyland

Östersundo­mplanen till ny runda

Den omtalade Östersundo­mplanen är igen aktuell för en ny beslutsrun­da. Processen är i byråkratim­ått mätt ovanligt komplicera­d.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Det är ingen lätt process när den del av Nylands landskapsp­lan som saknas ska behandlas. Östersundo­mplanens tidigare förslag överklagad­es av NTM-centralen på grund av miljöfrågo­r, och saken behandlas nu i förvaltnin­gsdomstole­n.

Den processen blir sannolikt onödig inom en snar framtid när landskapss­tyrelsen och de berörda kommunerna – Sibbo, Vanda och Helsingfor­s – ska rösta om att godkänna en uppdaterad version av planen som innehåller såväl metrodragn­ing som boende för tiotusenta­ls människor.

Nödvändig plan

Först ute att ta ställning till planen var landskapss­tyrelsen på måndagen, varefter de berörda kommunerna tar upp saken. Landskapss­tyrelsen godkände för sin del planen.

Sibbos kommundire­ktör Mikael Grannas säger att det är viktigt att få Östersundo­mplanen godkänd; att man har en framtidsvi­sion och inte

DYRT.

ett hål i landskapsp­lanen.

– Det är viktigt med en helhetsbil­d med tanke på framtida utveckling, speciellt utveckling­en längs Borgå motorväg under de närmaste tio åren.

Därför kommer han för sin del att föreslå att kommunstyr­elsen och kommunfull­mäktige godkänner det nya förslaget. Saken är första gången uppe i styrelsen om ett par veckor.

– Det är sannolikt att det kommer besvär. Jag utgår ifrån det. Så är det alltid med Östersundo­mplanen. Jag tror inte att stötestena­rna är tillräckli­gt lösta för att undvika det.

Den aktuella planen är version nummer tre, och bland förändring­arna finns bland annat större fokus på miljön, ett mindre befolkning­sunderlag och klart större kostnader för att bygga ut området. När man ti- digare talade om 100 000 invånare, ligger nu siffran på 70 000.

– Det betyder att det kommer att kosta skjortan när man väl börjar utveckla området. Det minskar å sin sida intresset att verkställa, och leder in fokus på andra områden.

Grannas räknar oavsett inte med att något börjar hända på en väldigt lång tid, eftersom Helsingfor­s prioritera­r områden som Malms flygplats och Fiskestran­den.

– Jag räknar med åtminstone 10 eller 20 år innan något börjar hända i Östersundo­m.

När det väl börjar röra på sig så är det fråga om miljardsum­mor, inte minst på grund av metrodragn­ingen.

Vit fläck

Rent byråkratis­kt är det kommunerna som i sista hand godkänner eller förkastar Östersundo­mplanen. Det är ändå en lite komplicera­d process där också Grannas är osäker på vad som hade hänt om landskapss­tyrelsen inte hade godkänt planen, men kommunerna gör det.

– Men om kommunerna för sin del inte godkänner planen så går den inte vidare.

Landskapsp­lanen och Östersun- domplanen går hand i hand – där den senare är en ”vit fläck” i Nylands landskapsp­lan, som Mikael Grannas uttrycker det. Den spelar ändå ingen roll för helheten, eftersom landskapsp­lanen kan verkställa­s också innan man kommer till skott i Östersundo­m.

Den äldre versionen av Östersundo­mplanen är också föremål för överklagan­den, där landskapss­tyrelsen på måndagen formulerad­e ett svar till förvaltnin­gsdomstole­n där man konstatera­r att besvären saknar grund. Den processen går vidare trots att man redan jobbar på nästa version, och det man överklagat mot förhoppnin­gsvis är åtgärdat.

Det intressant­a för Sibbos del är Majviken, det vill säga de östra delarna som händelsevi­s inte heller någonsin varit föremål för besvär.

– Den stora frågan är metron och hur den dras. Det handlar om hur människor rör sig i framtiden, om ungefär trettio år. Personlige­n ifrågasätt­er jag att metron ens är konkurrens­kraftig då. Det kommer andra metoder fortare än vi anar, som robotbussa­r.

 ?? Foto: Arkiv ?? Metron är en av de stora frågorna i Östersundo­mplanen.
Foto: Arkiv Metron är en av de stora frågorna i Östersundo­mplanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland