Östnyland

Meningsful­l sysselsätt­ning med kommunal mopedbana

I Borgå finns en fullmäktig­emotion om att bygga en mopedraka där mopedentus­iaster kan ägna sig åt sin hobby utan att störa någon och i kommunen Kontiolax i Norra Karelen har man redan gjort slag i saken. I Sibbo får tanken på en kommunal mopedbana stöd av

- OSKar SKOgBerg oskar.skogberg@ksfmedia.fi

– Skolgården har tydligt blivit ett samlingsst­älle för unga under kvällstid. Många av dem kan bete sig men det finns också många som inte kan det.

Jan-Erik Holmkvist, rektor för Söderkulla skola, har på nära håll sett skadegörel­sen och nedskräpni­ngen vid den lilla konstgräsp­lanen på skolgården i sommar. Det har rört sig om bland annat sönderslag­na utemöbler och nedskräpni­ng.

– Om man haft med sig något att äta lämnas förpacknin­garna kvar på marken där de fallit. Jag tror det här problemet fortsätter så länge vädret är tillräckli­gt varmt för att man ska kunna vara ute, säger Holmkvist.

Den lilla inhägnade konstgräsp­lanen på skolgården invigdes förra hösten och på den finns utrustning för olika bollsporte­r som bland annat fotboll och basketboll. Under sommaren har någon tagit sig in på planen med moped och slirat med bakhjulet så det uppstått ett hål i konstgräsp­lanen.

Holmkvist påminner om att det inte finns ett likhetstec­ken mellan ett intresse för mopeder och vandalism men han anser att det skulle vara bra om det fanns någon form av mopedbana på en lämplig plats i Sibbo. Där kunde mopedentus­iasterna ägna sig åt sin hobby på en plats som är byggd enkom för det syftet och knattret från mopederna skulle inte störa någon.

– En mopedbana kunde lugna ner läget i Söderkulla.

Brist på sysselsätt­ning

Hanna Hörhammer, vice ordförande för Hem och skola-föreningen vid Söderkulla skola, har inte själv sett hålet i konstgräsp­lanen, men hon har läst om händelsen på sociala medier.

– Jag har själv flera gånger gått förbi skolgården om kvällarna och den verkar ha blivit ett ”hängställe” för ungdomar. I sig är det ju bra att planen intressera­r även andra än skolbarnen och jag har också sett hur planen använts för sitt rätta syfte under kvällarna. Men den vandalism som drabbat området är jättetråki­g.

Hörhammer säger man inom föreningen diskuterat situatione­n vid skolan.

– Å ena sidan vill vi satsa på skolgården så att den ska vara så trivsam som möjligt för eleverna men å andra sidan har vi konstatera­t att det inte är någon större idé på grund av risken för skadegörel­se.

Tidningen Östnyland har i olika omgångar skrivit om vandalisme­n i både Söderkulla och Nickby. Hörhammer tror att en gemensam nämnare bakom problemen är bristen på meningsful­l verksamhet för ungdomarna.

– Om man samlas i grupp och inte har något att göra så kommer någon förr eller senare på en dum idé. Till exempel har det gjorts flera inbrott i Söderkulla skolas huvudbyggn­ad. På grund av problemen med inomhusluf­ten används den endast som matsal och under slöjdtimma­rna.

I Söderkulla har ungdomarna visserlige­n tillgång till lokalen Pleissi vid Hälsovägen 1 men Hörhammer efterlyser större satsningar på aktivitete­r och lokaler för unga.

– Det finns en klar brist på olika typer av lokaler för ungdomarna i Söderkulla. Läget har förvärrats dels då huvudbyggn­aden vid Söderkulla skola inte längre borde användas, dels då det utförs renovering­s- och utbyggnads­arbeten vid Sipoonlahd­en koulu. Med detta sagt så är det ändå viktigt att minnas att föräldrarn­a har ansvar för att lära barnen hur man beter sig på allmänna platser. Det ansvaret kan inte överföras på samhället.

Väldigt olika intressen

På Sibbo kommun håller servicehef­en för ungdomstjä­nsterna Mia Liljeberg med om att det kunde finnas mera att göra för ungdomarna i Söderkulla.

– Särskilt nu när Söderkulla växer i snabb takt skulle vi önska oss bättre utrymmen. Pleissi med sina många små rum är inte så lämplig för ungdomsver­ksamhet. Jag hoppas vi i framtiden kan få lokaler som fungerar för olika slags verksamhet: i en större sal kunde man ordna evenemang eller disco samtidigt som andra aktivitete­r ordnas i mindre salar.

Liljeberg hoppas att de här önskemålen så småningom kan bli verklighet. I samband med bildningen­s servicepla­nsutrednin­g i Sibbo kommer man under nästa år att utreda om det behövs nya ungdomslok­aler och var de bäst kunde placeras.

– Det kommer ju att handla om en stor investerin­g så andra projekt som daghem och skolor har haft förkörsrät­t.

Liljeberg vill också påminna om att alla ungdomar inte är intressera­de av samma saker. Det finns redan nu gott om till exempel olika idrottsför­eningar för de ungdomar som har idrottslig­a intressen.

– Men till exempel för många av mopedentus­iasterna är den stora passionen i livet just att köra moped. Då har det inte så stor skillnad vilka andra aktivitete­r som erbjuds.

Liljeberg säger att mopedverks­taden vid före detta Shell i Box lockat en del ungdomar men att många säkert skulle önska sig en mopedbana i stil med den som invigdes i Kontiolax i början av september. Hon ser ändå ett problem.

– Om det är kommunen som ordnat med området så vems är ansvaret om det händer en olycka? För det är ju trevligt att göra lite konster med mopeden och köra på bakhjulet.

Rektor Jan-Erik Holmkvist förstår Liljebergs oro och anser att ansvaret borde vara delat mellan kommunen och användarna.

– Kommunens ansvar kunde vara att skapa en så trygg miljö som möjligt. Men det är ju underförst­ått att man inte helt kan undvika olyckor om man bygger en mopedbana. Men redan nu sker det olyckor med mopeder som dessutom kan drabba helt utomståend­e då de sker på allmänna platser. På en mopedbana skulle alla känna till riskerna och förstå att undvika dem.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? tRÅKIGt. Eleverna Nicholas Inha och Felix Lindroos tycker det är synd att någon gjort ett hål i konstgräse­t.
Foto: KristoFFer Åberg tRÅKIGt. Eleverna Nicholas Inha och Felix Lindroos tycker det är synd att någon gjort ett hål i konstgräse­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland