Östnyland

Skolorna i Östnyland avvaktar med Move

I Sibbo och i Borgå utför eleverna inga beep-test den här veckan. I Lovisa väntar man på besked från Utbildning­sstyrelsen.

- StINA JädERhOlm

Förra veckans tragiska händelse i Esbo där en ung pojke avled efter att ha avlagt det så kallade beep-testet, som är en del av en större helhet, Move, där man kartlägger grundskole­elevernas kondition och hälsotills­tånd, har gett sina efterdynin­gar också i skolorna i Östnyland.

– Vi följer med vad utredninga­rna i Esbo visar, säger bildningsd­irektör Kurt Torsell i Sibbo. Än så länge är vi försiktiga, inga Sibboeleve­r testas den här veckan.

I Borgå säger Rikard Lindström att elevernas deltagande i Move redan tidigare har varit frivilligt i Borgåskolo­rna.

– Nu är det säkert många, både elever och föräldrar, som oroar sig och mitt råd till skolorna är att vi avstår från beep-testet tills vi fått mer informatio­n.

Timo Tenhunen i Lovisa har inte fattat några beslut om Move.

– Det är Utbildning­sstyrelsen som har uppmanat oss att utföra Movemätnin­gen.

– Därför väntar jag på besked från Utbildning­sstyrelsen om hur vi ska gå vidare.

I beep-testet springer eleven en sträcka på 20 meter fram och tillbaka i högst sju minuter. En ljudsignal, ett pip, markerar när man får börja springa och pipen kommer med allt kortare intervalle­r.

Till Move hör också andra prestation­er, som bland annat femsteg utan ansats, armhävning­ar, knäböjning­ar. Elever i femman och åttan deltar i Move-mätningen som utförs under några höstveckor.

 ?? Foto: arKiv ??
Foto: arKiv

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland