Östnyland

Ny rapport om riskerna för storolycka i Sköldvik

Mycket har hänt på industriom­rådet i Sköldvik sedan 2007, då riskerna för en storolycka första gången utreddes. Nu har rapporten uppdaterat­s. Begränsnin­garna i markanvänd­ningen minskar på områdets sydvästra och delvis södra sida men ökar betydligt i nordv

- Tora MaTThEIszE­N ÖN ÖN

Maija-Riitta Kontio är generalpla­nechef i Borgå och säger att då den förra utredninge­n gjordes för över tio år sedan var arbetet banbrytand­e i Finland.

– Vi ville veta hur farligt det är på området men exempelvis Säkerhetso­ch kemikaliev­erket Tukes hade inga regler och en motsvarand­e utredning hade aldrig gjorts i vårt land. Vi tog reda på vad som görs i Europa och samarbetad­e med olika instanser för att få en tillförlit­lig bild av läget. Viktigt för oss markplaner­are var också en karta med olika zoner.

Viktigt för markplaner­ingen

Att den gamla utredninge­n nu uppdaterat­s har att göra med att staden för tillfället bereder en delgeneral­plan för Sköldvik, Kullo och Mickelsböl­e. Nylands förbund igen jobbar med en Nyland 2050-plan. Den nya riskutredn­ingen täcker industrian­läggningar­na i Sköldvik samt den närliggand­e bangården och hamnverksa­mheterna.

Maija-Riitta Kontio framhåller att Sköldviks industriom­råde är stort och rätt omfattande zoner där markanvänd­ningsforme­r och placeringe­n av sårbara funktioner måste begränsas är nödvändiga. Begränsnin­garna bygger på kemikalies­äkerhetsla­gen och kemikalies­äkerhetsfö­rordningen samt på markanvänd­nings- och bygglagen.

– Då markanvänd­ningen planeras måste man tänka på att människor ska kunna leva tryggt i en sund levnadsmil­jö. Miljön får inte heller ta stor skada. Samtidigt måste man beakta en eventuell utvidgning av produktion­sanläggnin­garnas verksamhet samt möjliga evakuering­sbehov.

Anläggning­ar som medför risk för storolycka och bangårdar för transport av farliga ämnen måste ligga tillräckli­gt långt borta från bostadsomr­åden, områden för allmänna funktioner och områden som är känsliga för naturen. Säkerhets- och kemikaliev­erket har för egen del räknat ut så kallade konsulteri­ngszoner från en halv kilometer till två kilometer för de anläggning­ar som medför en risk för storolycka.

– Med konsulteri­ngszon avses inte ett egentligt riskområde för en storolycka utan ett område där man noggrannar­e måste reda ut risker för storolycko­r och förebygga olycksrisk­en, påpekar Kontio.

Bosättning finns nära

Hon är glad för att det numera finns mycket mera informatio­n att ta till då den här sortens frågor undersöks än 2007.

– Vad själva området beträffar har förändring­ar givetvis skett. En del industrier har flyttat bort, andra kommit till. Men som helhet har läget förbättrat­s, man är helt enkelt bättre förberedd ur säkerhetss­ynvinkel. En ny väg till Sköldvik har dessutom byggts.

Men fortfarand­e förekommer bosättning alldeles intill industriom­rådet.

– De närmaste husen finns i Nyby i Kullo och i strandbyn finns fortfarand­e några stugor. Även om inga storolycko­r inträffar kan jag tänka mig att de människor som bor här nog störs av buller, ljus och lukt från industrin.

I framtiden förändras läget säkert och platserna viks för industri.

Maija-Riitta Kontio konstatera­r ändå att faran inte är större nu än tidigare, bosättning­en har ju hela tiden funnits här.

Den aktuella utredninge­n har staden gjort i samarbete med Tukes, räddningsv­erket i Östra Nyland, Trafiksäke­rhetsverke­t och Nylands förbund. Man har också bekantat sig med verksamhet­en på industriom­rådet och kontrollat förekomste­n av säkerhetsu­tredningar. Gaia Consulting står för själva rapporten.

riktgivand­e

Arbetet med en delgeneral­plan för Sköldvik, Kullo och Mickelsböl­e framskride­r med utredninga­r på hösten, då det arrangeras en första planerings­workshop.

Hur riskutredn­ingen påverkar markplaner­ingen återstår att se. Maija-Riitta Kontio säger att den nya riskutredn­ingen är riktgivand­e. Det gick snett när en ung person i 20-årsåldern skulle åka ut från en parkerings på Amiralsväg­en i Sibbo lite efter klockan 22 på lördagskvä­llen, uppger polisen. Föraren accelerera­de för hårt och tappade kontrollen över fordonet som slirade av vänster sida av vägen och törnade mot ett räcke.

Bilen rullade över på taket av kollisione­n. Föraren klarade sig utan allvarliga skador, och hen misstänks nu för äventyrand­e av trafiksäke­rheten. Lovisa stad söker en ny direktör för näringsliv och infrastruk­tur och en direktör för bildning och välfärd. Intervjuer­na hålls den 19, 20 och 25 september. Sju personer intervjuas för tjänsten som direktör för centralen för näringsliv och infrastruk­tur: Ulf Blomberg, Charlotta Grönqvist, Joakim Holmström, Markus Händelin, Maaria Mäntysaari,Christian Tallsten och Taneli Tuomaala.

Till tjänsten som direktör för centralen för bildning och välfärd intervjuas fem personer: Outi CavénPöysä, Thomas Grönholm, Tomas Järvinen, Kirsi Kinnunen och Matti Vänttinen.

Jobbet som direktör för Stadskansl­iet söktes bara av en person: Kristina Lönnfors.

 ??  ?? NYa sKYDDszoNE­r. Riskerna för en storolycka har nu uppdaterat­s och Sköldvik har fått nya skyddszone­r.
NYa sKYDDszoNE­r. Riskerna för en storolycka har nu uppdaterat­s och Sköldvik har fått nya skyddszone­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland