Östnyland

”Pojkarna fick blodad tand”

Finlands alla representa­nter, varav fyra av fem kom från Östra Nyland, tog sig till a-finalen i VM i racerbåtsk­lassen GT-15 som kördes i Viljandi i Estland under veckoslute­t.

- OSkar SkOGBErG oskar.skogberg@ksfmedia.fi

I juniorklas­sen GT-15, där deltagarna är mellan 10 och 16 år, tävlar man med enskrovsbå­tar som drivs framåt av standardmo­torer på 15 hästkrafte­r. I goda förhålland­en kommer man på rakorna upp i en topphastig­het på 37–38 knop.

Olle Martin, teamchef för sin son Oliver Martin som var en av deltagarna, berättar att väderförhå­llandena ändå gjorde lördagens kvaltävlin­gar mer krävande.

– Det var ganska blåsigt på lördagen och det har en stor betydelse för tävlingen. I hård motvind finns det risk för all man voltar och det hände faktiskt en estnisk deltagare. Under söndagens finaler var vindförhål­landena helt ok.

Martin är glad över att alla båtförare från Finland kvalade in bland de arton bästa som fick en plats i a-finalen. Under fjolårets VM-tävlingar i Finland lyckdes ännu ingen av dem med den bedriften.

Många tävlingsår

Efter finalens fyra heat hittades de östnyländs­ka deltagarna på följande placeringa­r: Oliver Martin blev åtta, Wilhelm Sundberg nia medan Arthur Sundbäck tog sextonde plats och Jonathan Nyman slutande på artonde plats. Segern gick till hemmanatio­nens Stefan Arand som blev världsmäst­are för tredje gången. Han är redan 16 år, så årets VM blev hans sista i GT15-klassen.

De finländska deltagarna har däremot ännu flera år kvar. Den äldsta, trettonåri­ga Wilhelm, kan fortsätta i GT-15-klassen i tre år till om han vill. Martin räknar med att det förbättrad­e resultatet jämfört med fjolårets tävlingar ger pojkarna motivation att fortsätta.

– Pojkarna fick blodad tand när de såg hur mycket de utvecklats på ett år. Så vitt jag vet har de alla planer på att fortsätta tävla.

Träningen inför de internatio­nella tävlingarn­a sker mest på egen hand men för att en deltagare ska få tävlingsli­cens behövs medlemskap i en motorbåtsk­lubb. Vem som står arrangör för nästa VM är ännu inte bestämt, enligt Martin brukar man fatta beslut om tävlingsar­rangören under oktober.

 ?? Foto: priVat ?? BÄTTre reSULTaT. I år tog alla fyra östnyländs­ka deltagare sig till a-finalen i VM.
Foto: priVat BÄTTre reSULTaT. I år tog alla fyra östnyländs­ka deltagare sig till a-finalen i VM.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland