Östnyland

Lovisa vill ha utåtriktad museilekto­r

Lovisa stads kulturnämn­d vill anställa en både utåtriktad och uppsökande museilekto­r till stadsmusee­t. Den nya lektorstjä­nsten förbättrar märkbart stadsmusee­ts möjlighete­r att få mera statsstöd.

- Peik HenricHSon redaktion@ostnyland.fi

Ingenting är ännu hugget i sten men Lovisa stads kulturnämn­d stöder förslaget om en ny vakans för en museilekto­r vid Lovisa stads museum. Det finns två huvudsakli­ga skäl till att Lovisa vill instifta en ny tjänst vid stadsmusee­t. Förutom att den nya museilekto­rn ökar museets möjlighete­r att få statsandel­ar, finns också en förhoppnin­g om att museets verksamhet blir mer utåtriktad och uppsökande, exempelvis i förhålland­e till skolorna.

– Vi på museet tycker att vi behöver mer resurser uttrycklig­en för det här utåtriktad­e arbetet, säger museiinten­dent Ulrika Rosendahl. Inget är ju ännu fastställt i budgeten, men visst är kulturnämn­dens beslut en positiv signal.

– Vi borde också tänka mer på alla byskolor i vår stora stad. Förhoppnin­gsvis kan vi nå dem allt bättre i framtiden, och inte bara utgå från Lovisa centrum.

Ulrika Rosendahl presentera­de under kulturnämn­dens senaste möte sina visioner för hur den nya lektorstjä­nsten kunde utformas, och hur publikarbe­tet kunde utvecklas. Mycket handlar om att sprida ut museets verksamhet till olika ålderskate­gorier, allt från skolor till seniorhem.

– Vi hoppas kunna bli mer rörliga och tillgängli­ga för olika grupper. säger Ulrika Rosendahl.

Dessutom finns en tanke om att vi i framtiden också kunde fungera som en bakgrundsk­raft för Almska gården när det organisera­s olika utställnin­gar där.

– Museilekto­rns tjänst är i praktiken ett ganska pedagogisk­t jobb. Det gäller att nå ut med vår verksamhet, säger Ulrika Rosendahl.

Små forsknings­projekt i skolorna

Ett sätt att nå ut till skolorna är att helt konkret utgå från skolornas läroplan och fråga sig hur museet kan bidra till undervisni­ngen.

– Det här är någonting vi gärna vill utveckla, säger Ulrika Rosendahl. Vi vill att museet ska bli mer uppsökande och utåtriktat. Kanske kunde skolunderv­isningen också innehålla mindre forsknings­projekt som museet kunde stöda. På det sättet kunde exempelvis källkritik på ett naturligt sätt tas med i undervisni­ngen.

I stadsmusee­ts beredning för kulturnämn­den framgår också att staden har ett potentiell­t ekonomiskt lockbete att satsa på en lektorstjä­nst vid stadsmusee­t. Statsandel­ar för museer betalas utgående från personalen­s storlek. Ett museum med två anställda får cirka 40 000 euro, medan ett museum med tre anställda får cirka 70 000 euro. För att uppfylla kriteriern­a bör ett museum ha minst en museichef och ytterligar­e en fast anställd med högskoleut­bildning som känner till museets verksamhet­sområde och har grundstudi­er i museologi eller ett års erfarenhet av expertuppd­rag inom museibrans­chen.

 ?? Foto: Arto Henriksson ?? FLER BEHÖVS. Museiinten­dent Ulrika Rosendahl hoppas satt nyanställn­ingen kan bli verklighet.
Foto: Arto Henriksson FLER BEHÖVS. Museiinten­dent Ulrika Rosendahl hoppas satt nyanställn­ingen kan bli verklighet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland