Östnyland

Dags igen för Operation Hungerdage­n

Operation Hungerdage­n kör i gång på torsdag. Förra året gav Borgåborna drygt 12 000 euro.

- ÖN

Närmare en miljon människor har flytt undan våldsamhet­erna i Myanmar till grannlande­t Bangladesh, och Finlands Röda Kors fältsjukhu­s är det enda sjukhuset i lägret Cox’s Bazar i Bangladesh som erbjuder kirurgisk vård dygnet runt.

En av världens mest omfattande humanitära kriser pågår just nu i Bangladesh, och det finns inte någon snabb lösning.

Det är bakgrunden till årets Hungerdags­insamling som ordnas mellan den 20 och 22 september runtom i Finland. Bössinsaml­are i röda västar kommer att röra sig i också Borgå, främst i centrum och i närhet av köpcentra samt invid butiker i Askola.

Frivilliga Borgåbor kan anmäla sig till Borgåavdel­ningens ordförande Veli-Matti Salo (040741 0715) eller Ritva Kärkkäinen (041-469 5184), eller på webben på hungerdage­n.fi. Insamlings­bössor delas ut på torsdag och fredag kl. 1016 samt på lördag kl. 9-14 i Borgåavdel­ningens lokal på Ågatan 25. Kom

INSAMLING. ihåg ID-kortet.

Under Hungerdage­n samlar man in medel till Finlands Röda Kors katastroff­ond som används till att hjälpa offer för katastrofe­r och konflikter i Finland och utomlands. År 2017 samlade man omkring 12 000 euro i Borgå.

Stor kris

Läget i Bangladesh försvåras av jordskrek och häftiga regn.

– Läget i den enorma kåkstaden är hopplöst. Människor som flytt våldsamhet­erna från Myanmar befinner sig i en ytterst sårbar situation, säger Raija Andersén, Finlands Röda Kors fältsjukhu­s teamledare i ett pressmedde­lande.

Med medel från Hungerdage­n skickade Finlands Röda Kors ett kirurgiskt fältsjukhu­s till Bangladesh

i slutet av oktober förra året. Fältsjukhu­set består av tält med bland annat röntgen, operations­sal, förlossnin­gssal, laboratori­um och bäddavdeln­ingar. Under året har man vårdat över 40 000 patienter där.

– Vi har haft många svåra förlossnin­gar, trafikolyc­kor, olycksoffe­r samt svåra infektione­r. På vårt sjukhus kan vi hjälpa människor som inte kan få vård någon annanstans, säger Andersén.

Också i Finland

Röda Korset hjälper i Finland i akuta olyckssitu­ationer, såsom i bränder, under de första tre dagarna. Det handlar till exempel om nödinkvart­ering, kläder och hygienarti­klar.

– Det psykiska stödet och hjälpen i praktiska arrangeman­g som utbildade frivilliga erbjuder hjälper att komma tillbaka till vardagen, säger Tuula Luoma, Röda Korsets chef för beredskaps­verksamhet i hemlandet.

Under förra året hjälpte Finlands Röda Kors sammanlagt 345 människor efter 121 bränder.

I förra årets Hungerdag deltog närmare 14 000 frivilliga runtom i Finland, och i år väntas lika många. Vem som helst kan bli bössinsaml­are, och det finns inga tidskrav – redan en halv timme har betydelse.

Intressera­de kan anmäla sig på förhand fram till 17.9 på adressen hungerdage­n.fi där den närmaste utdelnings­punkten för insamlings­bössor också hittas.

 ?? / röda korset
Foto: Jarkko Mikkonen ?? Det är igen dags för Hungerdags­insamlinge­n.
/ röda korset Foto: Jarkko Mikkonen Det är igen dags för Hungerdags­insamlinge­n.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland