Östnyland

Ny satsning på Finnby daghem

Ett nytt stort daghem i Borgå projektpla­neras just nu. Skogsstjär­nan på västra åstranden får plats för tio barngruppe­r, grupper som nu vistas i tillfällig­a utrymmen. Samtidigt ska Finnby daghem saneras, igen.

- Stina Jäderholm

Lokalitets­ledningen i Borgå ger sig inte. Suomenkylä­n koulu, senare Finnby daghem, ska återuppstå i ny skepnad en gång till. Nu har man rivit bort de delar som gav upphov till dålig inomhusluf­t i dagiset och planerar för att huset ska kunna ta emot fyra daghemsgru­pper senast sommaren 2020.

Vad den nya satsningen kostar skattebeta­larna är oklart.

Redan en längre tid har man i Borgå planerat för ett nytt daghem på västra åstranden, vid Guldlistga­tan. Vid budgetdisk­ussionen i fullmäktig­e för snart ett år sedan lyftes möjlighete­n fram att i stället låta privata krafter ta över, och både bygga och sköta verksamhet­en i daghemmet. Förslaget fick ingen majoritet och därför håller lokalitets­ledningen nu på med projektpla­nering och kostnadsbe­räkning av det nya daghemmet.

– Medel för Näsedaghem­met finns reserverad­e i stadens investerin­gsplan så staden blir ägare av daghemmet, säger lokalitets­direktör Börje Boström. Vi har utgått från att daghemmet ska ha plats för tio barngruppe­r men vi kollar ännu behovet.

I investerin­gsplanen har man reserverat 3,7 miljoner euro för 2019 och 6,2 miljoner euro för 2020 för det nya daghemmet.

Svenska och finska grupper

Enligt Leila Nyberg, direktör för småbarnspe­dagogik, finns det behov av ett kommunalt daghem med tio barngruppe­r.

– Daghemmet Skogsstjär­nan ska ersätta alla de tillfällig­a lösningar där våra barngruppe­r nu är placerade. Vi har tio daghemsgru­pper i tillfällig­a utrymmen, bland annat i Kokon. Det finns både personal och barn till det kommande daghemmet.

– Dessutom kommer två förskolegr­upper som nu är placerade i Näse skolas baracker att flyttas till Strömborgs­ka skolan när den blir färdig.

I det nya daghemmet placeras i huvudsak barn från familjer som bor på västra sidan av ån, men också till en del barn från centrum.

– Skogsstjär­nan kommer att ha plats för både svenska och finska dagvårdsgr­upper, säger Nyberg.

Nyberg har väntat på att få besked av lokalitets­ledningen om i hurudant skick det tidigare daghemmet i Finnby är och om det ska renoveras.

Den gamla finska skolan i Finnby byggdes om och byggdes till och blev daghem 2014. Efter bara en kort tid blev det problem med inomhusluf­ten i det totalrenov­erade huset och daghemsgru­pperna flyttades bort.

Efter granskning och en del rivarbete har man nu inom lokalitets­ledningen tagit beslut om att renovera huset.

– För tillfället görs de sista ritarbeten­a och en rengöring av de gamla byggdelarn­a som sparas, säger Boström. Vi planerar att använda huset som daghem också i fortsättni­ngen.

– Tidtabelle­n är inte slutligt fastställd men under år 2019 eller senast sommaren 2020 ska huset stå inflyttnin­gsklart.

I investerin­gsplanen finns inga öronmärkta pengar för Finnby daghem. Vad kostar det att utföra rivnings-, rengörings- och byggarbete­na i Finnby? – Finnby- dagisrepar­ationen har fi- nansierats med lokalitets­ledningens anslag för underhålls­reparation, säger Boström.

Daghemmet har plats för fyra barngruppe­r. Leila Nyberg vet ännu inte vilka barn som flyttas till Finnby.

– Jag kan inte i det här skedet säga om platserna i Finnby utgör ett tillägg till stadens dagvårdsut­bud eller om daghemmet ska ersätta någon äldre fastighet i dåligt skick. Det är lokalitets­ledningen som ansvarar för fastighete­rna och som gör konditions­granskning­ar.

Daghem i framtiden

Bland nya daghemspro­jekt med sikte på framtiden finns utvidgning­en och totalrenov­eringen av Huktis daghem, med totalt 2,5 miljoner euro under 2021 och 2022.

Dessutom planeras ett nytt centrumdag­hem, men med utomståend­e finansieri­ng. Här har lokalitets­ledningen räknat med ungefär 8 miljoner euro, för 2025, vilket betyder att det lär dröja innan projektet blir aktuellt.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? Finnby daghem. Lokalitets­ledningen reparerar och bygger så att dagisgrupp­er kan flytta in senast sommaren 2020.
Foto: KristoFFer Åberg Finnby daghem. Lokalitets­ledningen reparerar och bygger så att dagisgrupp­er kan flytta in senast sommaren 2020.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland