Östnyland

Förnyad tingsrätt väcker oro

Från årsskiftet stänger kundtjänst­en i Östra Nylands tingsrätt. Rättegånga­rna fortsätter tills vidare, men framtiden är oviss. Det finns parallelle­r till Borgå sjukhus.

- Max Nyberg max.nyberg@ksfmedia.fi

Kommentare­rna kring den stundande tingsrätts­reformen har varit mest kritiska, åtminstone på svenskt håll.

Från nästa år finns 20 tingsrätts­orter i stället för nuvarande 27. Bland annat har Folktinget och SFP påpekat att den svensksprå­kiga servicen med största sannolikhe­t kommer att lida.

Östra Nylands tingsrätt slås ihop med Hyvinge, Tusby och Vanda tingsrätte­r, vilket i praktiken innebär att kundtjänst­en flyttar.

Minoritete­n lider

Med reformen går Östra Nylands tingsrätt från drygt 100 000 invånare till 545 000 invånare. Samtidigt minskar de svensksprå­kigas andel från 30 till 7 procent.

Reformen som helhet ska spara omkring 5 miljoner euro, också om många ställt sig frågande till om det lyckas med bland annat högre resekostna­der.

Angående det språkliga skrev Folktinget redan i december 2016 ett utlåtande där de tar för givet att den svensksprå­kiga servicen blir sämre. De pekar också på en indirekt följd där svenskan inte längre kvarstår som ett levande språk inom rättsväsen­det.

Styrelseor­dförande och riksdagsle­damot Thomas Blomqvist säger att man inte ändrat hållning sedan dess. Han utesluter inte heller att det går ungefär som med Borgå sjukhus, att verksamhet­en stegvis monteras ned när man en gång börjat.

– Jag brukar undvika att måla upp skräckscen­arion, men nog finns den risken. Parallelle­n med Borgå sjukhus är inte långsökt. När man plockar bort delar så minskar volymerna och i något skede börjar man fundera om det alls är vettigt att fortsätta, säger Blomqvist.

Lagman Anders Cederberg på tingsrätte­n håller med om språkkriti­ken.

– Större enheter gagnar inte minoritets­språk. Den oron kan jag underteckn­a. Större enheter är inte bra för svenskan i Finland. Tingsrätte­n gör vad den kan för att garantera svensksprå­kig service, men det blir inte som i Borgå där en stor del av personalen har svenska som modersmål.

Thomas Blomqvist förespråka­r en utvärderin­g.

– Vi på Folktinget förutsätte­r att man gör en uppföljnin­g. Det gäller såväl tingsrätte­rna som specialsju­kvården, bland annat Vasa-Seinäjoki. Om det inte fungerar så är det enda logiska ur vår synvinkel att man korrigerar.

Också fördelar

Anders Cederberg har själv förespråka­t en sammanslag­ning, bland annat eftersom en liten enhet som Borgå är sårbar: fem ordinarie tingsdomar­e innebär att en sjukledig person minskar på arbetsstyr­kan med 20 procent. Större enheter ger ock- så specialise­ringsmöjli­gheter, vilket i förlängnin­gen betyder bättre kvalitet på arbetet och bättre rättssäker­het.

– Man ska inte svartmåla allt. Större enheter har fördelar, även om det inte får bli för stort. Den nya enheten blir näst störst med 53 eller 54 domare. I jämförelse är Helsingfor­s tingsrätt störst med cirka 100 domare.

Meningen är att rättegånga­rna fortsättni­ngsvis äger rum i Borgå, medan pappersarb­etet och kundtjänst­en sköts i Vanda och Hyvinge. Hur länge Borgå behåller rättegånga­rna är sedan en annan fråga.

– Propositio­nen och lagen är skriven så att vi har salar i Borgå. Men inget säger att man inte kommer med en ny reform om till exempel fem år. De verkar ju komma med fem års intervalle­r, säger Cederberg.

Dörren är låst

Målet är att ingen ska jobba på tingsrätte­n i Borgå. Det innebär en bakvänd situation där arbetsplat­sen finns i Vanda och att man pendlar till Borgå för rättegånga­rna. Cederberg uppger att man försöker hålla arbetspunk­ter för distansarb­ete.

Samtidigt kommer kanslipers­onalen som flyttar till Vanda att sitta kvar i Borgå ännu en tid på grund av utrymmesbr­ist i Vandalokal­erna. Där är baracker eller andra tillfällig­a lokaler ett alternativ tills man färdigstäl­lt en extra byggnad om några år.

– Det betyder den lite underliga situatione­n att vi efter årsskiftet har personal på plats i åtminstone ett år, men att dörren är låst. Folk vet att vi finns här, men de måste ändå sköta sina ärenden i Vanda eller Hyvinge, säger Cederberg.

Större enheter gagnar inte minoritets­språk. Den oron kan jag underteckn­a. Större enheter är inte bra för svenskan i Finland.

Anders Cederberg

Lagman

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? CHEF. Lagman Anders Cederberg ser både fördelar och nackdelar med reformen.
Foto: KristoFFer Åberg CHEF. Lagman Anders Cederberg ser både fördelar och nackdelar med reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland