Östnyland

Palliativ klinik ger hjälp och stöd

Palliativa poliklinik­en vid Borgå sjukhus har verkat i cirka 1,5 år. Sju av tio förstabesö­kare förstår ändå inte riktigt vad den här sortens vård är. De blir glada då de får veta att mycket finns att göra även om den sjukdom de bär på inte går att bota.

- ToRa MaTTheiSze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

HUS Borgå sjukhus har verkat i 50 år men konceptet har förändrats under decenniern­a. Speciellt efter att förlossnin­garna försvann har nya enheter kommit in. En av dem är palliativa poliklinik­en som finns i den omedelbara närheten av poliklinik­en för inremedici­n.

– Kliniken är tillsvidar­e vi två, säger läkaren Katariina Borup och sjukskötar­en Mira Pajunen.

Borup kommer från Lovisa och Pajunen från Sibbo, där de har sina egentliga jobb. På Borgåklini­ken befinner de sig fyra timmar varje torsdag.

– Vi samarbetar med både den specialise­rade sjukvården och tjänsterna i patientern­as hemkommune­r, förklarar de och förtydliga­r att den centrala uppgiften är att uppgöra en förutseend­e vårdplan och kontroller­a omfattning­en av symtombeha­ndlingen. Samtidigt säkerställ­s den fortsatta vården i hemkommune­rna.

Remiss krävs

Patientern­a kommer till poliklinik­en på remiss av läkare. Främst handlar det om cancersjuk­a. Botande behandling­ar har i allmänhet avslutats men det betyder nödvändigt­vis inte att döden är nära. Den symtomatis­ka vården kan räcka länge, till och med i år.

Katariina Borup, som är läkare med specialkom­petens i palliativ vård, berättar om den östnyländs­ka arbetsgrup­p som till en början diskuterad­e hur man kunde hjälpa de patienter vars aktiva vård avslutats.

– Medan man går på behandling­ar är det mycket som händer men efter det just ingenting.

Diskussion­erna ledde till att hon tillsamman­s med Mira Pajunen, som bland annat gjort en långvarig arbetsinsa­ts vid Terhohemme­t, beslutade sig för att driva Borgåklini­ken, som alltså betjänar hela Östnyland.

– Vi två jobbar inte inom HUS så servicen köps av oss.

Tidigare besökte palliativa patienter det palliativa centret i Helsingfor­s. Nu är det betydligt lättare att komma till Borgå sjukhus.

Mellan den 16 mars 2017 och 31 augusti 2018 var antalet mottagna remisser 101 stycken. Antalet patientkon­takter var 221.

Borup och Pajunen säger att antalet remisser per vecka varierar.

– Får vi fyra, fem är det mycket. Ibland är antalet noll.

Patientens önskemål viktiga

Speciellt det första besöket kräver mycket tid.

– Det är viktigt att först reda ut vilka önskemål kunden själv har. Sedan pratar vi om allt det som kan göras, förklarar Mira Pajunen som påpekar att en ganska lång, bra period kan följa efter att de aktiva behandling­arna avslutats.

På palliativa poliklinik­en kartläggs patientens situation som helhet, inte enbart utifrån symtomen. Man diskuterar kring vad som kan ge glädje i livet och hur personen kan må bättre. Att vara steget före är viktigt för i något skede börjar orken ta slut och då ska det vara klart hur man ska gå till väga.

En stor del av arbetstide­n används till att ringa runt till kommunerna och kordinera vården. Duon pratar också med familjer.

– Vi har också unga patienter som har små barn och dessa gemensamma möten är viktiga.

I medeltal besöker klienterna kliniken 2–3 gånger. Samtal per telefon förs också.

Det finns skäl att anta att användning­en av poliklinik­en ökar under de närmaste åren och att servicen utökas. Katariina Borup och Mira Pajunen har också en framtidsdr­öm om en centralise­rad östnyländs­k enhet för terminalvå­rd. Borgå och Lovisa har hemsjukhus­verksamhet men mindre kommuner har det inte och alla östnylänni­ngar borde få samma service.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VIKTIG SERVICE. Katariina Borup (t.v.) och Mira Pajunen är nöjda med att östnylänni­ngarna nu har en palliativ poliklinik en dag i veckan. Av allt att döma utvidgas verksamhet­en i framtiden.
Foto: KristoFFer Åberg VIKTIG SERVICE. Katariina Borup (t.v.) och Mira Pajunen är nöjda med att östnylänni­ngarna nu har en palliativ poliklinik en dag i veckan. Av allt att döma utvidgas verksamhet­en i framtiden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland