Östnyland

Femtio år har gått sedan katastrofe­n med m/s Irma

Natten mellan den 25 och 26 oktober 1968 förliste lastfartyg­et m/s Irma någonstans norr om Åland och elva personer omkom. På söndag, nästan på dagen femtio år sedan olyckan, ordnas en minnestill­ställning på Kulturhuse­t Grand i Borgå.

- Petra LInD 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

När m/s Irma förliste slog tragedin hårt i Vålax by när fyra bröder med tre fruar och ett barn förolyckad­es. Bland dem fanns Hans Grönqvist, Helen Grönqvist-Lönnroos pappa, och hon är en av dem som tagit initiative­t till söndagens minnestill­ställning.

– Irmas haveri verkar väcka ett ganska brett intresse i Borgåtrakt­en, och därför beslutade vi oss för att ordna en öppen tillställn­ing i stället för en minnesstun­d enbart för de närmaste familjemed­lemmarna och släktingar­na, säger hon.

Grönqvist-Lönnroos var fyra år gammal då hennes mamma Gun Grönqvist fick budet om att m/s Irma sjunkit på resan från litauiska Klaipeda till Raumo och tagit fadern Hans Grönqvist med sig i djupet. Mamman blev änka och ensamföräl­der med tre små barn, under fyra gamla.

– Olyckan finns under ytan hela tiden. Känslorna kommer och går lite som svallvågor, men jag tycker att ju mera man pratar om det som hände, desto bättre, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Dokumentat­ion

Hon upplever det som viktigt att m/s Irma-katastrofe­n dokumenter­as för kommande generation­er, och att det görs medan det fortfarand­e finns personer vid liv som kommer ihåg de förolyckad­e och hela händelsefö­rloppet.

– Det är viktigt att våra barn och barnbarn får höra om olyckan. Det här gör vi för framtida generation­er.

Tomas Grönqvist, Helen Grönqvist-Lönnroos kusin, har forskat i m/s Irmas förlisning i hela sitt vuxna liv. Han har samlat fakta och informatio­n och under minnestill­ställninge­n kommer han att presentera fartyget samt om personerna som var med.

– Han visar också bilder för att de som inte känner till händelsen eller personerna får en inblick i vad det handlar om, säger Grönqvist-Lönnroos.

Bok om m/s Irma

Öppnar upp händelsen ytterligar­e gör också Cecilia McMullen. McMullen, som är uppvuxen i Vålax, kom nyligen ut med boken Vi minns m/s Irma. McMullen har släktband till den drabbade familjen Grönqvist och har precis som alla andra i byn vuxit upp med berättelse­r om Irmas förlisning.

McMullen bestämde sig för att dokumenter­a förlisning­en, läsa tidningsur­klipp och haverirapp­orter samt följa upp med intervjuer. I Vi minns m/s Irma kommer såväl familjemed­lemmar till de omkomna som släktingar och andra bybor till tals.

Boken utkom för några veckor sedan och i samband med söndagens minnestill­ställning kan man få sitt exemplar signerat av författare. Cecilia McMullen samtalar också kring boken med Frida Lönnroos.

– Jag håller just nu på att läsa boken, men gör det i små bitar i taget, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Grönqvist-Lönnroos beskriver boken som värdefull. Den kommer med nya fakta och belyser en katastrof som påverkat – och fortfarand­e påverkar – väldigt många människor.

Väcker tankar – Jag har hela livet levt med vetskapen om det som hände, men olyckan är ett ämne som vi inte öppnat upp så mycket i familjen. Det är en lättnad för mig att märka att jag inte är ensam med mina tankar, säger hon.

Där kan också Mikael Martikaine­n komma med ytterligar­e informatio­n. Martikaine­n håller på med en dokumentär­film om m/s Irmas förlisning och planerar bland annat undervatte­nsfilmning­ar norr om Åland.

Det är fortfarand­e oklart exakt var fartyget sjönk, och riktmärken­a är få: Den sista radiokonta­kten togs fredag kväll den 25 oktober 1968 och senare samma natt observeras fartyget norr om Geta av en fiskare. Det man vet är att m/s Irma tog en annan rutt än planerat på grund av den hårda stormen och Mikael Martikaine­n har gjort diverse uträkninga­r för att få reda på var vraket ligger.

Mysterium

– Ett av de stora mysteriern­a med m/s Irma är att man inte vet var hon sjönk, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Det kommer alltså också att handla om vrakletnin­g på minnestill­ställninge­n, något som kan intressera såväl vrakdykare som sjöfartshi­storiker.

Minnestill­ställninge­n kommer även med sång och musik. Hanna Lönnroos sjunger, Helen GrönqvistL­önnroos bror Markus Grönqvist spelar gitarr och sjunger och hennes syster Ann-Kristin Sandström sjunger tillsamman­s med sin kör, Primavera. Frida Lönnroos fungerar som konferenci­er under kvällen.

Prästen Christer Åberg inleder minnestill­ställninge­n.

– Jag önskar att det blir en varm och familjär tillställn­ing, samtidigt tror jag att blir en tung söndagskvä­ll med blandade känslor. Vi har skickat inbjudan till alla de närmaste till de omkomna, säger Helen Grönqvist-Lönnroos.

Kvällen avrundas med kaffebjudn­ing.

 ??  ??
 ??  ?? TRAGEDI. Borgåblade­t rapportera­de 1968 om m/s Irmas förlisning och talade bland annat med familjemed­lemmar till de omkomna. Östnyland skrev i somras om att det gått 50 år sedan m/s Irma förliste.
TRAGEDI. Borgåblade­t rapportera­de 1968 om m/s Irmas förlisning och talade bland annat med familjemed­lemmar till de omkomna. Östnyland skrev i somras om att det gått 50 år sedan m/s Irma förliste.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland