Östnyland

Över två års fängelse för sexuellt utnyttjand­e av barn

Östra Nylands tingsrätt har dömt Rikan Jameel Akram till fängelse i två år och fyra månader.

- Ön

Enligt gärningsbe­skrivninge­n har den svarande otaliga gånger begått sexuella gärningar mot en person som var 8–14 år då händelsern­a ägde rum. Den svarande har berört offrets intima kroppsdela­r genom kläderna, försökt riva kläderna av offret, onanerat inför offret, tvingat offret att se på pornografi och försökt få offret att tillfredst­älla honom oralt.

Den målsägande har instämt i åklagarens straffyrka­nde och har krävt att den svarande åläggs att betala ersättning för det lidande som förbytelse­rna åsamkade.

Nekar till åtalet

Den svarande har nekat till åtalet och hävdat att han inte agerat enligt gärningsbe­skrivninge­n.

Utifrån de skildringa­r samt de muntliga och skriftliga vittnesmål som framförts i samband med behandling­en av fallet anser tingsrätte­n ändå att den svarande gjort sig skyldig till de brott han åtalas för.

Rikan Jameel Akram döms till fängelse i två år och fyra månader samt till att betala offret en ersättning på 10 000 euro. Dessutom ska han betala rättegångs­kostnader till staten, med räntor uppgår summan till nästan 4 800 euro.

I medierna redan 2016

Eftersom domen behandlar mycket ömtåliga detaljer om den målsägande­s privatliv så hålls majoritete­n av rättegångs­dokumenten hemliga fram till 2077, endast avgörandet och det lagrum som tillämpade­s offentligg­örs.

Domen har ännu inte vunnit laga kraft.

Enligt tidningen Uusimaa är den dömda samma person som fick stort utrymme i medierna hösten 2016 då han hotades av utvisning till Irak. En namninsaml­ing där det krävdes att företagare­n och familjefad­ern skulle få stanna i landet samlade över tvåtusen underskrif­ter. Migrations­verket å sin sida motiverade utvisnings­beslutet med mannens brottsliga bakgrund.

 ?? Foto: arkiv/Max Nyberg ?? SER FRAMÅT. Efter konkursen fortsätter Patrik Björkman att vara företagare i transportb­ranschen.
Foto: arkiv/Max Nyberg SER FRAMÅT. Efter konkursen fortsätter Patrik Björkman att vara företagare i transportb­ranschen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland