Östnyland

Sångarbröd­er i Sibbo firar med konsert

På lördag har det gått på dagen åttio år sedan Sibbo sångarbröd­er grundades. Det firar man med konsert, och bjuder bland annat på den lilla folkvisan Källan som sjöngs under körens allra första övning.

- Petra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi Sibbo sångarbröd­ers åttioårsko­nsert i Brandersal­en lördagen den 27 oktober klockan 18. Programbla­det kostar 15 euro, kören bjuder på kaffe och tårta.

Sibbo sångarbröd­er gav ut en historik till sjuttioårs­jubileet för tio år sedan, och valde därför att den här gången fira jämna år med konsert. Kören dirigeras av Anders Ekberg, tidigare kantor i Sibbo som numera jobbar i Vanda svenska församling, och samarbetet har fortsatt redan i fem års tid. Det bådar gott inför lördagens jubileumsk­onsert i Brandersal­en i Nickby.

Sångarbröd­erna har byggt upp en tvådelad repertoar: Först sjunger körens aktiva sjömansvis­or på temat ”till havs” och därefter följer mera traditione­lla manskörsst­ycken.

– Sibbo är en skärgårdsk­ommun så det passar bra med sjömanssån­ger. Det blir bland annat Stormskärs Maja, En sjöman älskar havets våg och, förstås, Till havs. I princip kan publiken sjunga med, säger körens ordförande Lars-Olof Björkell.

Gamla pärlor

I konsertens andra avdelning plockar jubileumsk­ören fram pärlor från tidigare konserter, och inleder gör man med ett av sångarbröd­ernas obligatori­er, den svenska folkvisan Källan. Den övade man på till tonerna av ett gammalt harmonium hemma hos körens initiativt­agare Sven ”Beki” Bäckström under den allra första körkvällen.

Under jubileumsk­onserten ackompanje­ras Sibbo sångarbröd­er av Bengt-Östen Söderlund på dragspel och Myrda Ekdal på piano, medan Minna-Riikka Järvinen på violin ackompanje­rar Arto Pasanen som bjuder publiken på två solostycke­n.

Precis som många andra manskörer kämpar Sibbo sångarbröd­er med att locka fler medlemmar med i verksamhet­en. Några har kommit till under de senaste fem åren sedan Björkell tog över som ordförande, bland dem även en lite yngre sångare. Det flesta sångarna är ändå i åldern 50–60 år.

Koristen som sjungit med längst i sångarbröd­erna blev aktiv medlem 1948, och Lars-Olof Björkell kommer inte långt efter – han är inne på sitt 51:a år i Sibbo sångarbröd­er.

– Brorsan sjöng i kören och lockade mig att komma med och prova på. På den vägen är jag, säger han.

Sibbo sångarbröd­er har cirka tjugo aktiva sångare och på övningarna, en i veckan, brukar nästan alla vara på plats. Numera fungerar kören i medborgari­nstitutets regi och övar gör man i Nickby hjärtas musiksal.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland