Östnyland

Psoriasisf­öreningen hälsar alla välkomna till simhallen

- ÖN

Psoriasisf­örbundet och dess lokalfören­ingar samt Finlands Simundervi­sningsoch Livräddnin­gsförbund rf har en kampanj den 29 oktober i simhallar runtom i landet med temat ”Psoriasis smittar inte. Inte ens i vatten.”

– Många undviker simhallar eftersom man är rädd för att bli uttittad eller få tråkiga kommentare­r. Vi vill lyfta fram att psoriasis är en inflammato­risk långtidssj­ukdom som inte smittar. Man kan själv inte göra mycket för att påverka sjukdomens utbrytande, men levnadsvan­orna har stor betydelse i dämpandet av symtomen. Därför måste var och en ha rätt och möjlighet att röra på sig – även i simhallen, säger Kristina Berlin från Östra Nylands psoriasisf­örening.

Målet med temadagen är att öka simhallsan­vändarnas medvetenhe­t om psoriasis och på detta sätt minska de fördomar som psoriatike­r möter. Samtidigt uppmuntrar kampanjen alla psoriatike­r att använda simhallar.

Östra Nylands psoriasisf­örening presentera­r sig tillsamman­s med Psoriasisf­örbundet under den Internatio­nella psoriasisd­agen på Haiko badinrättn­ing kl. 12-16 och i Borgå simhall kl. 17-20.

Lokalfören­ingen erbjuder informatio­n om sjukdomen och allmänt om ärenden angående välmående. Föreningen ordar även olika kultur- och motionseve­nemang för sina medlemmar.

 ??  ?? SIMMA LUGNT. Psoriasisf­öreningen vill öka medvetenhe­ten kring sjukdomen, den smittar inte exempelvis i simhallen.
SIMMA LUGNT. Psoriasisf­öreningen vill öka medvetenhe­ten kring sjukdomen, den smittar inte exempelvis i simhallen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland