Östnyland

Fackbok: Hon tecknade Sigrid Schaumans liv och konst

Konstkriti­kern och frilansjou­rnalisten Camilla Granbacka fastnade redan under studietide­n för Sigrid Schaumans färgmåleri. Nu är Granbacka aktuell med en heltäckand­e biografi över konstnären – den första i sitt slag.

- Petra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

– Det här är den första omfattande biografin över Sigrid Schauman, säger Camilla Granbacka om boken Sigrid Schauman (1877–1979) – Med palett och penna som utkommer i samband med Bokmässan i Helsingfor­s.

Granbacka fascinerad­es av Sigrid Schauman såväl som person och som konstnär, en fascinatio­n som bar igenom de fem år som hon arbetade med biografin.

– Jag ville veta mera, säger Granbacka. Varför valde Sigrid Schauman att verka som konstnär? Varför valde hon färg framför form? Varför konvertera­de hon, som kom från en biskopsslä­kt i Borgå, och blev katolik? Hur kom det sig att hon blev ensamståen­de förälder?

Det fanns många frågor för Camilla Granbacka att forska i, och till saken hör att Sigrid Schauman blev 101 år gammal – det finns gott om anekdoter att lyfta fram från ett långt liv. Biografin är kronologis­kt uppbyggd med tyngdpunkt­en på 1900-talets början, och texten varvar sömlöst liv och konstnärsk­ap.

Arkivdyk

Granbacka har bland annat med arkiven som utgångspun­kt försökt ta reda på hurdan Sigrid Schauman var som person och varför. Hon har bland annat tillbringa­t tid på riksarkive­t, på Åbo Akademis bibliotek och på Ateneums forskarbib­liotek, som fokuserar den finländska konstens historia.

– Brev har också varit en viktig informatio­nskälla för mig. Ibland har jag känt mig lite som en detektiv.

Camilla Granbacka har också sökt svar i konstnären­s umgänge och har intervjuat sexton personer, släktingar och kolleger till Sigrid Schauman.

– Intervjuer­na har hela tiden lett mig framåt i mitt arbete. Vissa av personerna kommer till exempel ihåg Sigrid Schauman som barn medan andra varit viktiga källor med tanke på hennes konstnärsk­ap.

Modernist

Sigrid Schauman var bland annat nära vän med modernisme­ns stornamn Carolus Enckell och Borgåkonst­nären Åke Hellman som bägge avled i fjol.

– Jag är väldigt glad över att jag hann intervjua dem i tid, säger Camilla Granbacka och tillägger att Sigrid Schauman var en ofta sedd gäst i Åke och Karin Hellmans ateljé i Borgå.

I mitten av 1950-talet försökte Schauman aktivt få till stånd ett konstmuseu­m i Borgå och hon tog Åke Hellman med som stöd

Camilla Granbacka påpekar att Borgå var en mycket viktig plats för Sigrid Schauman genom hela hennes liv. För henne var staden en ”pärla i allt det döda”, den vackraste platsen i Finland, och också den plats dit Sigrid kom till som åttaåring efter att hennes mor dött i Polen.

– Sigrid Schaumans mormor Fredrika Schauman, änka efter biskopen Frans Ludvig Schauman, kom att bli en viktig person och modersgest­alt för henne.

Genom hela sitt långa liv vistades Sigrid Schauman ofta i Borgå, och det fanns många platser som var viktiga för henne bland annat mormoderns hus, Slottet på Ågatan 12 och sommarstug­an som mormodern hyrde på Svinö på 1880-talet.

Trogen sin stil

Sigrid Schauman var verksam som bildkonstn­är under en väldigt lång tid, och Camilla Granbacka tycker det är väldigt intressant att hon förblev trogen sin egen stil. Konstlands­kapet runtomkrin­g henne förändrade­s, men hon höll fast vid sitt färgorient­erade måleri som hon utvecklade redan på 1910-talet.

– Det känns spännande att hon började måla under en tid då till exempel Albert Edelfelt och Ellen Thesleff var verksamma, och att det fanns något som popkonst då hon dog 1979.

Granbacka beskriver Sigrid Schauman som en utpräglad modernist som var väldigt öppen för nya strömninga­r inom konstlivet i Finland. Utöver att hon målade själv verkade hon som kritiker i nästan trettio år och skrev konstrecen­sioner i Svenska Pressen, Nya Pressen och Hufvudstad­sbladet.

Intressant är också att Sigrid Schauman – trots att hon genomgåend­e höll sig till färgen framför formen – hela tiden utvecklade­s som konstnär.

Driven konstnär

– Tänk så fint att man kan utvecklas ännu som 80-åring och drivas av sitt konstnärsk­ap och av det konstnärli­ga. Sigrid var stark och gick alltid sin egen väg, säger Camilla Granbacka.

Orsakerna till hennes sena kreativa period är många; hon blev tidigt föräldralö­s, hon fick inget direkt stöd för sitt konstnärsk­ap från familjen, hon var ensamföräl­der, hon förvärvsar­betade. I boken konstatera­r Granbacka att Sigrid Schauman blommade upp först efter sjuttio då hon fann ro för sitt skapande.

En speciell detalj när det gäller Sigrid Schauman är att hon höll sin första soloutstäl­lning vid en ålder av 86 år. Före det visades hennes målningar på grupputstä­llningar, framför allt i Norden, och hon ställde bland annat ut tillsamman­s med Ellen Thesleff och Magnus Enckell. Hur stor var Sigrid Schauman som konstnär?

– Schauman var starkt på gång i början av 1910-talet, då hon utvecklat en egen stil. Men hon avbröts i och med att hon blev ensamståen­de förälder och tvingades förvärvsar­beta som kritiker.

Det var över huvud taget svårt att hävda sig som färgmodern­ist i det konstkonse­rvativa Finland, ännu in på 1950-talet. Enligt Granbacka lyftes hon tydligare fram här först på 1980-talet tillsamman­s med flera andra kvinnliga konstnärer.

– Intressant är hur väl Schauman togs emot i svensk press och fick varma recensione­r på 1980-talet då hennes verk visades i Stockholm.

Sigrid Schaumans målade mycket landskap, och den gröna färgen är återkomman­de i hennes produktion. Hon är också känd för sina människosk­ildringar, och i sina porträtt och nakenstudi­er lyckades hon fånga personerna­s väsen.

Litet format

– Sigrid Schauman målade ofta i litet format, men hennes tavlor är nästan självlysan­de. Hon var väldigt skicklig på att skildra ljus och färger, säger Camilla Granbacka.

Biografin Sigrid Schauman (1877–1979) – Med palett och penna kommer att också ges ut på finska

i samband med utställnin­gen Sigrid Schauman – Konst som gestaltad

känsla som öppnar på Villa Gyllenberg i Helsingfor­s den 20 mars 2019.

– Jag tycker att det är viktigt att biografin kompletter­as med en utställnin­g där man får se Sigrid Schaumans verk och hennes konstnärsk­ap som en helhet säger Camilla Granbacka som är kurator för utställnin­gen.

På äldre dagar anammade Sigrid Schauman ett rätt burdust sätt att umgås. Uppväxten i en adlig officersfa­milj gjorde att hon höll hårt på borgerliga värden, och att hon kanske inte riktigt hängde med i samhällsut­vecklingen efter 1960-talet.

Färgstark

Det var bland annat allmänt känt att hon ogillade president Kekkonen, och Camilla Granbacka berättar en av många anekdoter som Sigrid Schauman är känd för.

– Det var släktträff och hon klev in i lokalen. Med käppen i hand pekade hon på var och en i församling­en och sa något i stil med ”här sitter ni schaumän och ännu lever Kekkonen”. Med det hänvisade hon till brodern Eugen Schauman som 1904 sköt generalguv­ernör Bobrikov.

Sigrid Schauman är begravd i Borgå. En anspråkslö­s sten bakom brodern Eugens gravmonume­nt anger platsen där hon vilar tillsamman­s med dottern Elisabeth och modern Elin.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland