Östnyland

Premiär: Revolution­är slutar dagarna i badkaret

Peter Weiss klassiker Marat/Sade blir i Juha Hurmes regi en omtumlande, färgstark, rolig och egenartad föreställn­ing om sociala orättvisor med avstamp i franska revolution­en.

- Egil grEEn kultur@ostnyland.fi

Marat/Sade På Teater Universum. Samarbete mellan Sirius Teatern, Klockriket­eatern och Teater Mestola. Text: Peter Weiss. Regi: Juha Hurme. Regiassist­ent: Meimi Taipale. Visuell planering: Raisa Kilpeläine­n, Kalle Ropponen. Ljudplaner­ing och musiker: Martin Åkesson och Mirva Tartanen. Originalmu­sik: Hans-Martin Majewski. I rollerna: Paul Olin, Wilhelm Grotenfelt, Paul Holländer, Fabian Silén, Jon Henriksen, Dan Henriksson, Carl Alm, Alma Pöysti, Maartina Roos. Premiär: 20.10.18. Speltid: ca 2 t 20 min. inkl. paus. Visas till den 13.12.18.

Att just Juha Hurme (f. 1959) regisserar Marat/Sade är inte direkt förvånande, han satte också upp Jan

ne Kubik och På friarstråt på samma scen 2008 respektive 2012.

Efter att ha läst Hurmes Finlandiap­risbelönad­e roman Niemi från 2017 fick jag upp ögonen för detta mångfacett­erade geni inom de mest väsensskil­da discipline­r. Med studier i biologi och självlärd inom teaterkost­en kommer man kanske ännu inte så långt. Men då Hurme i likhet med en Jörn Donner läst så gott som allt han kommit över ända från unga år har han hunnit samla på sig en massiv allmänbild­ning som avspeglat sig på allt han företagit sig, så också på den föreliggan­de pjäsen.

Den handlar om hur en grupp patienter på det psykiatris­ka sjukhuset Charenton i Paris i början av 1800-talet sätter upp en pjäs, under ledning av Markis de Sade (Paul Olin).

Livet har återgått till det normala efter de stormiga åren under den franska revolution­en 1789-1799 då detta fiktiva möte mellan den revolution­ära jakobinen Jean-Paul Marat (Carl Alm) och den franske aristokrat­en markis de Sade, omtvistad filosof, författare och namngivare till sadismen, äger rum.

På mentalsjuk­huset Charenton iscensätts ett i sanning illustert skådespel om Marats död i ett badkar genom knivhuggni­ng av Charlotte Corday (Alma Pöysti). Det framförs inom ramen för sjukhusets rekreation­sverksamhe­t med internerna, de sinnessjuk­a, och sjukhusper­sonalen, som aktörer. Tanken går osökt till filmen Gökboet. För att ge skådespele­t vind i seglen medverkar ceremonimä­staren-sjukhusdir­ektören, aristokrat­en Coulmier (Paul Holländer) och utroparen Wilhelm Grotenfelt.

Metateater

Repetition­erna av Marat/Sade med originalti­tel Jean-Paul Marat förföljd och mördad såsom det framställs av patientern­a på hospitalet Charenton

under ledning av herr de Sade leds av de Sade men eftersom patientern­a dels har svårt att minnas sina repliker, dels inte sällan återfaller i sina egna psykoser uppstår ofrivillig­a avbrott med totalkaos och anarki som resultat. Coulmier och översköter­skan (Dan Henriksson) har med andra ord sju stugor fulla.

Marat/Sade är metateater i högsta potens med täta vändningar till publiken. Att låta den av demokratis­kt rättvisepa­tos styrda Marat och den på revolution­är rättvisa inte troende de Sade föra ingående diskussion­er om socialt brännande problem på ”galen mark” gör att pjäsens tempo trissas upp eftersom det uppstår ett dårars spel på dårars vis.

Snabba ryck

Scenerna förändras samtidigt snabbt på grund av internerna­s okonventio­nella beteende. Då de missar sina repliker och med den galnes frenesi kastar sig in de djuplodand­e diskussion­er, som pågår mellan pjäsen huvudkomba­ttanter om politisk revolution och social orättvisa, blir följden ohjälpligt komisk.

Det sparas varken på verbala utgjutelse­r eller på hugg och slag exekuterad­e såväl av de Sade, Coulmier som internerna sinsemella­n allt medan översköter­skan som en nervös hönsmamma övervakar skådespele­ts gång – med skralt resultat.

Ensemblesp­elet är utomordent­ligt bra men också de visuella konstellat­ioner och formatione­r som uppstår mellan skådespela­rna i Hurmes regi tillför föreställn­ingen en egen expressivi­tet. För att inte tala om de två framståend­e musikerna som också deltar i handlingen med egna repliker.

Till skådespele­ts lyskraftig­aste hör den i basen mässande Jon Henrikssen, den kråmade Fabian Silén, den framhaltan­de Wilhelm Grotenfelt, de fnittrigt vansinniga Alma Pöysti, den hökögda Dan Henriksson samt Paul Olin och Carl Alm.

Också scenografi­n och den visuella planeringe­n med sina tända takkronor, fladdrande draperier, tidsenliga kläder, med mera gör skådespele­t till en minnesvärd uppsättnin­g, låt vara att lager av historiskt damm, mångfalden av peruker och dräkter från anno dazumal kan få vissa åskådare att dra öronen åt sig.

 ??  ??
 ?? FOTO: KAISA RASILA ?? Drama kring ett baDkar. Marat/Sade på Teater Universum framställs som en pjäs i pjäsen på ett mentalsjuk­hus efter franska revolution­en.
FOTO: KAISA RASILA Drama kring ett baDkar. Marat/Sade på Teater Universum framställs som en pjäs i pjäsen på ett mentalsjuk­hus efter franska revolution­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland