Östnyland

Skolbarn i Hindhår bjöds på krogmat

Måndag makaronilå­da och tisdag korvsoppa – eleverna i Hindhår bildningsc­entrum serveras varm mat också under strejken. Två byaförenin­gar står för både arrangeman­g och kostnader. En förälder står bakom initiative­t.

- Tora MaTTheisze­n tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Klockan är 10.40 denna måndag förmiddag och klasslärar­en Ann-Christine Savén dirigerar sina ettor och tvåor till bildningsc­entrets matsal. Första dukningen ska börja men på lite annorlunda sätt än barnen är vana vid. Nu får de exempelvis använda engångskär­l.

Egentligen borde eleverna ha med sig mat hemifrån, eftersom skolorna inte har matserveri­ng denna dag och inte följande heller. I Borgå berör JHL:s strejk (Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsom­rådena) den måltids-, städ- och fastighets­service som produceras av Affärsverk­et Borgå lokalservi­ce. Störningar­na syns framför allt i måltids- och städservic­en i skolor och daghem.

Skolor, eftermidda­gsklubbar och förskolor i anslutning till skolorna kan alltså inte bjuda på mat och i de flesta skolor är det matsäcken som gäller. Men inte i Hindhår, där både finska och svenska elever får äta varm mat, samma gäller eleverna i förskolan.

– Oj vad det doftar gott, säger både elever och lärare då de närmar sig matborden, där makaronilå­dan väntar. De har redan hunnit ta av sig skorna en våning upp eftersom matsalen inte städas under måndag och tisdag på grund av strejken.

Dagens lunch har lagats vid Gammelback­a Neste och värmts upp i Pub Lättähattu.

– I morgon blir det korvsoppa och den tillverkas vid Pub Lättähattu, förklarar rektor Jaana Viljakaine­n.

Föreningar visar välvilja

Två föreningar står för själva råvarukost­naderna, de är Andersböle – Veckoski ungdomsför­ening och Hindhår byaförenin­g. I talkoproje­ktet deltar också de två företag som tillreder maten samt privatpers­oner.

Föräldern Hanna Lönnfors är den som tagit initiative­t.

– Jag ringde runt och lade ut förfrågan på sociala medier fredag kväll då jag fick höra om att skolmaten uteblir. På en timme var allting fixat, sedan fattades bara finslipnin­gen.

Hon påpekar att hon inte agerat politiskt, trots att hon sitter i Borgåfullm­äktige på SFP-mandat.

– Jag bara ville se till att barnen får ordentlig mat.

Lunchen är god, det intygar eleverna som nu får äta restaurang­mat i stället för skolmat.

Totalt cirka 250 Hindhårele­ver får skolmat också under de två strejkdaga­rna tack vare bybornas goda talkoanda. Jaana Viljakaine­n och finska kollegan Olliseveri Kontinen väldigt glada för insatsen.

Till lunchen hör varken mjölk, sallad eller knäckebröd och måltidsdry­cken är vatten. Men det bekymrar inte barnen.

Också i Illby har byborna reagerat. Ilolan koti- ja kouluyhdis­tus ser till att eleverna i Ilolan koulu bjuds mat både på måndag och tisdag.

– I dag består lunchen av köttpiroge­r och bananer, i morgon, tisdag bjuds det på soppa som kokas i skolans kök, förklarar biträdande rektor Kaisu Ahonen.

Hon tycker det är fint med ett dylikt stöd, den aktuella föreningen är överlag väldigt aktiv.

Matsäck i Gammelback­a

I Gammelback­a skola tyr sig eleverna till mat som packats med hemifrån.

– I dag gick det riktigt bra, säger rektor Johan Öhberg.

– Innehållet i matsäckarn­a var mycket mångsidigt, allt från riktig mat till bröd och frukt. En del elever bad om att få låna tallrik och bestick och det gick vi med på men i morgon hoppas vi att också tillbehör tas med hemifrån eftersom ingen nu diskar i skolan.

De flesta Gammelback­aelever satt och åt i matsalen men några klasser lunchade i sina klassrum.

En del kommuner har förbjudit föreningar att stå för skolmaten under strejken men utbildning­sdirektör Rikard Lindström säger att Borgå inte tagit den här linjen.

– Lite orättvist känns det ju att vissa elever serveras mat och andra inte, men staden har ju inte själv varit aktiv. De som vill ställa upp på talko ska nog få göra det.

Några enstaka föräldrar har kontaktat honom och oroat sig för strejkens följder.

– Om någon elev måste ha specialdie­t på grund av en sjukdom är det tillåtet att äta hemma eller till och med vara borta från skolan. Exempelvis små elever med diabetes kan annars få det besvärligt.

Kontaktern­a har ändå varit väldigt få med tanke på att Borgå har cirka 5 500 skolelever.

På onsdag är strejken slut men det kan bli störningar i matservice­n ännu på onsdag och torsdag.

 ?? Foto: kristoffer åberg ??
Foto: kristoffer åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SPECIELL DAG. Miranda Sundqvist (längst framme) har sin portion på tallriken.
Foto: KristoFFer Åberg SPECIELL DAG. Miranda Sundqvist (längst framme) har sin portion på tallriken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland