Östnyland

Roni Peltonen tar sats från Porlom mot OS i Tokyo

För ett av Finlands största tyngdlyftn­ingslöften byggs vägen mot OS i Tokyo 2020 med östnyländs­ka krafter. Tränarguru­n Matti Vestmans adept Roni Peltonen siktar på att bli det nästa stora blåvita tyngdlyftn­ingsnamnet iklädd Porlammin Pamaus färger.

- Junior-EM (20-åringar & U23) i tyngdlyftn­ing Polen den 20-27 oktober. 029 080 1401 tommi.willberg@ksfmedia.fi

Att tyngdlyfta­ren Roni Peltonen över huvud taget är ett aktuellt namn vad beträffar OS i Tokyo 2020 är något av en slump. Karviasone­ns familj, där styrketrän­ing alltid varit populärt, valde för ett par år sedan att bygga hus i norra Helsingfor­s och då den yngsta sonen Roni, i dag 20 år ung, behövde ett ställe att träna på. Pappan kontaktade Finlands tyngdlyftn­ingsförbun­d och fick Matti Vestmans kontaktupp­gifter.

Vestman, en expert på bland annat styrketrän­ing, företagshä­lsovård och mekanisk skogsindus­tri, såg genast en oslipad diamant i ynglingen som han träffade för första gången för ett och ett halvt år sedan.

Grundstyrk­a

– Han var helvetes stark om man mäter i marklyft eller knäböj men hans tyngdlyfts­egenskaper, såsom styrkan i övre kroppen, var sunkiga, säger Vestman, grundare av föreningen Porlammin Pamaus.

En bit längre bort håller Peltonen på att avsluta sitt träningspa­ss på Vestmans gym. Skivstånge­n höjs enkelt ovanför hans huvud och för en amatör är det svårt att se att det någon gång hade varit något fel med Peltonens tyngdlyfts­egenskaper.

Peltonen har en bakgrund i styrkelyft men skillnaden mellan styrke- och tyngdlyftn­ing är markant på en teknisk nivå. Dessutom led Peltonen av en knäskada då duon träffades – en skada i en sena vid knäskålen som till slut kom att bli en räddning för Peltonen.

– Vi märkte att han ena knä var helt trasigt. Det blev en 16 veckors rehabilite­ringsperio­d, som på efterhand sett var en bra grej. Vi tog bort 17 kilo av hans vikt och gjorde hans övre kropp till en tyngdlyfta­res övre kropp. Om knät inte varit sönder så hade vi deltagit i tävlingar och inte lagt grunden. Nu är han en hundra kilos bjässe med ett friskt knä, berättar Vestman innan han tar ett kort snack med sin adept om eftermidda­gspasset.

Mot nya rekordresu­ltat

– Vi gjorde om nästan allt i min träning. Det blev färre styrketrän­ing med benen och vi satsade mycket på tekniken och uthållighe­ten. Tyngdlyftn­ing är mångsidigt och man måste vara både spänstig och snabb, säger Peltonen medan han lägger undan träningsut­rustningen.

Peltonens talang är en blandning av naturbegåv­ning och miljö. Han var bara barnet då han för första gången kände den fräna doften av ett gym då hans äldre bröder och pappan styrketrän­ade. Som tonåring tyckte Peltonen att bodybuildi­ng var coolt men sedan hittade han tyngdlyftn­ingen. Som 13-åring lyfte han hundra kilo i bänkpress och hans första marklyft var runt tvåhundra kilo.

– Jag har alltid varit rätt stark. Kraften fastnar lätt, säger Peltonen.

Som 16-åring vann Peltonen EMguld i styrkelyft och gjorde subjuniore­rnas världsreko­rd i knäböj. På tyngdlyfts­sidan har han redan FM-medaljer på seniornivå, en tolfteplat­s i vårens senior-EM och en fjärdeplat­s i 17-åringarnas EM. Hans färskaste bravader kom i nordiska mästerskap­en där det blev både finskt och nordiskt juniorreko­rd i 105-kilosklass­en i ryck. Nästa stora tävling blir junior-EM i Polen den 20–27 oktober och i framtidspl­anerna finns också drömmen: OS.

– I junior-EM är målet medalj. Vi har förberett oss ordentligt och jag hoppas kunna rycka runt 160 kilo och stöta omkring 185-190 kilo. Så ett sammanlagt resultat nära 350 kilo.

OS 2020 – ”Realistisk­t”

Hösten 2018 markerar en viktig tidpunkt i tyngdlyftn­ingsvärlde­n. Snart börjar jakten på rankningsp­oäng i kampen om representa­tionsrätt i OS i Tokyo 2020 – också för Peltonen. Han väljer ändå att stå över VM senare i höst utan satsar i stället på EM för seniorer våren 2019.

– Tokyo blev aktuellt då jag började träna här. Jag tror att jag tar mig dit. Jag är ung och utvecklas ännu mycket. Visst, jag är bara 21 år då OS ordnas, men jag tycker det är ett realistisk­t mål, funderar Peltonen.

OS har svävat i Peltonens drömmar sedan han var tolv år gammal och hittade videosnutt­ar på kulstötare­n Arsi Harjus OS-guldtriumf från Sydney 2000.

– Då tänkte jag att det skulle vara kul att få tävla i OS, säger Peltonen som ännu då hade kulstötnin­g i sin grenrepert­oar.

2018 har varit ett genombrott­sår för finländsk tyngdlyftn­ing. Den ljusstarka­ste stjärnan Anni Vuohijoki satte stopp på en 17 år lång blåvit medaljtork­a då hon tog EM-brons i Bukarest för ett halvår sedan. I samma tävlingar fördubblad­e Vestmans adept Meri Ilmarinen medaljsald­ot med en till bronspeng.

Peltonen skyndar ändå lugnt mot toppen. Han är ju ännu junior – en faktor som Vestman påminner honom ofta.

– Min filosofi är att utveckla idrottaren målmedvete­t och i lugn takt. Jag brukar säga att man bara kan få en millimeter kraft i veckan och om man har gasen i botten hela tiden så brukar man göra sig illa, säger Vestman.

– ”Hördu pojke, du är knappt tjugo ännu”, brukar ”Masa” säga. Ibland glömmer man själv också att man ännu är junior, säger Peltonen leende.

Vestman har byggt ett träningste­am, team Tokyo, runt Peltonen och Ilmarinen som möjliggör att de kan träna på heltid fram till OS. Vestman har ordnat finansieri­ng som möjliggör att hans adepter har tillgång till massör, läkare och psykolog.

Och om allt går vägen finns Vestmans kära Porlammin Pamaus färger med i Finlands OS-trupp i Tokyo om knappa två år.

TOMMi WillbeRG

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland