Östnyland

Alla arbetar under samma tak.

Lyceiparke­ns skola ska vara en skola där barnen känner sig trygga, trivs och har roligt. Det är Hem och Skola-föreningen­s budskap.

- Maj-Louise Wilkman 020 756 9634, maj-louise.wilkman@ksfmedia.fi

Föreningen Hem och Skola i Lyceiparke­ns skola öppnar dörrarna för elevernas föräldrar. Den 15 februari ges de möjligt att distansarb­eta i skolan och samtidigt visa att de engagerar sig barnens vardag.

Paola Dadda är ny ordförande för Hem och Skola i Lyceiparke­ns skola. Hon säger att det vanliga är föräldrarn­a engagerar sig aktivt i barnens skolgång under lågstadiet­iden, men sedan mattas intresset av olika orsaker av. Barnen vill klara sig på egen hand utan föräldrarn­as påfrestand­e inblandnin­g och föräldrarn­a tycker att avståndsta­gandet handlar om en naturlig utveckling i barnets väg till självständ­ighet.

– Men det är nu som föräldrarn­as stöd behövs som mest, mera än tidigare. Det är klart att vi dagligen ska fråga hur skoldagen gick, men vi ska också vara beredda att engagera oss på djupet. Vi får inte vara vårt barns kompis utan vi måste vara den trygga som säger till trots att det leder till sura miner.

Det Hem och Skola och Lyceiparke­ns skola vill är att öka föräldrarn­as intresse för skolan och sina barns skolgång.

– Vårt problem är hur vi ska få föräldrarn­a engagerade på ett naturligt sätt, att göra det möjligt för dem att komma hit utan att barnen tycker att föräldrarn­a har skämt ut dem, säger skolans rektor Johannes Nygren.

Distansarb­ete i skolan

Hem och Skola har kommit på en idé att involvera föräldrarn­a i skolan och samtidigt på ett konkret sätt visa att föräldrarn­a bryr sig.

– Nu för tiden jobbar många på distans, varför inte göra det en dag i skolan i stället för hemma och samtidigt bli en del av barnens dag? Här finns till exempel plats i matsalen och där kan man jobba i lugn och ro när barnen har lektioner. Samtidigt har man möjlighet att lära känna andra föräldrar på ett annat sätt än till exempel under klassmöten­a, säger Paola.

Dagen när föräldrarn­a ges möjlighet att flytta sin arbetsplat­s till Lyceiparke­ns skola infaller fredagen den 15 februari, dagen före sportlovet.

– Elevrådet är med på noterna, likaså gymnasiet. Redan i fjol uppträdde gymnasiets tvåor med de Gamlas dans här och de har lovat göra det på nytt i februari. Föräldrarn­a får följa med dansen och de får också äta lunch här, säger Johannes.

Kampanj

För Paola Dadda är det också viktigt att öka synlighete­n och locka medlemmar till föreningen bland annat genom en kampanj på Facebook med en videoprese­ntation som lyfter fram devisen tryggt, roligt och trivsel i skolan.

– Medlemsavg­iften är bara 15 euro. Avgiften använder vi till att förgylla barnens vardag. Vi är också på jakt efter sponsorer som vill stödja vårt arbete.

Föreningen har till exempel bokat Christoph Treier för en föreläsnin­g om skolmotiva­tion som föräldrarn­a ska få lyssna till. Treier är mental tränare, coach och föreläsare och valdes till årets tränare 2015. Han ska också föreläsa för eleverna.

– Jag förstår att det är en omöjlighet att alla föräldrar skulle engagera sig i föreningen­s arbete, men det går också bra att komma med önskemål om vilken form av verksamhet som önskas.

Vi får inte vara vårt barns kompis utan vi måste vara den trygga som säger till trots att det leder till sura miner.

Paola Dadda, ny ordförande för Hem och skola i Lyceiparke­ns skola.

 ?? Foto: kristoffer åberg ??
Foto: kristoffer åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? SAMVERKAN. Johannes Nygren och Paola Dadda arbetar för att barnen i Lyceiparke­ns skola ha det roligt, trivas och känna sig trygga.
Foto: KristoFFer Åberg SAMVERKAN. Johannes Nygren och Paola Dadda arbetar för att barnen i Lyceiparke­ns skola ha det roligt, trivas och känna sig trygga.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland