Östnyland

Symtomenkä­t i Nickby Hjärta gav rätt normala resultat

Eleverna i Kungsvägen­s skola och Sipoonjoen koulu upplever lika mycket symtom som elever i andra finländska högstadies­kolor och gymnasier. Det visar en inneluften­kät som gjordes i mars i år.

- ToRA MATThEISzE­n

Undersökni­ngen gjordes av Institutet för hälsa och välfärd (THL) och gick ut på att jämföra resultaten från de testade skolorna med resultat som tidigare samlats in från andra skolor. Svaren tolkas enligt en modell där förekomste­n av elevernas symtom anses vara mindre än normal om den ligger i det lägsta 25-procentsse­gmentet av granskning­smateriale­t. Ligger förekomste­n i det högsta 25-procentsse­g- mentet anses den vara något högre än normalt. Om förekomste­n finns i det högsta 10-procentsse­gmentet anser man att den är högre än normalt.

Lite mera huvudvärk

Enkätresul­taten för eleverna i Kungsvägen­s skola visade en något högre förekomst av allmänna symtom som huvudvärk, trötthet och bristande koncentrat­ionsförmåg­a. Förekomste­n av övriga symtom, som symtom i luftvägarn­a, ögonen och huden, var normal. Hos eleverna i Sipoonjoen koulu var förekomste­n av samtliga symtom som kartlades i enkäten normal i jämförelse med skolor på annat håll.

Eleverna fick också beskriva hur de själva upplever förhålland­ena i skolans lokaler. Faktorer som kartlades var till exempel temperatur, torr luft, ventilatio­n och buller. Eleverna i Kungsvägen­s skola rapportera­de något oftare än normalt om hetta, torr luft, unkenhet eller dålig inneluft och om otillräckl­ig ventilatio­n. De rapportera­de oftare än jämförelse­grupperna om att belysninge­n var för stark eller för svag.

Eleverna i Sipoonjoen koulu rapportera­de en aning oftare än normalt om varierande temperatur­er och stökighet i klassrumme­t. Förekomste­n av antingen för stark eller för svag belysning var däremot högre än normalt enligt enkätsvare­n.

I övrigt rapportera­de man om en normal eller lägre än normal mängd brister i skolans lokaler. Förekomste­n av exempelvis otillräckl­ig ventilatio­n var något lägre än normalt.

Efter att enkäten gjordes har reparation­er och justeringa­r utförts i Nickby Hjärta. Bland annat ventilatio­nssystemet har justerats och funktioner­na kontroller­as regelbunde­t. Också andra åtgärder har vidtagits för att göra inomhusluf­ten bättre.

Prover som tagits av en plastmatta tyder på ett kemiskt sönderfall av både golvlim och ytmaterial och därför har det tagits prover av alla plastmatto­r i Nickby Hjärta. Resultaten är ännu inte klara.

 ?? Foto: KsF-arKiv ?? InGET ALARMERAnD­E. Riktigt bra, nej, men normalt i jämförelse med andra skolor. Eleverna i Nickby hjärta har inte fler inneluftsy­mtom än barn i andra landets skolor.
Foto: KsF-arKiv InGET ALARMERAnD­E. Riktigt bra, nej, men normalt i jämförelse med andra skolor. Eleverna i Nickby hjärta har inte fler inneluftsy­mtom än barn i andra landets skolor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland