Östnyland

Mentorn är ett bollplank företagare­n kan lita på

Snart är de hundra, de företagare som under årens lopp anlitat företagsme­ntorerna i östra Nyland i ett angeläget ärende.

- Maj-LouiSe WiLkMan maj-louise.wilkman@ksfmedia.fi

För en företagare, speciellt en egenföreta­gare som arbetar ensam, kan det uppstå situatione­r då det känns svårt att fatta beslut om framtiden. Då kan en företagsme­ntor vara den rätta personen att vända sig till.

– Mycket handlar om kamratstöd, att lyssna och samtala, att ge kunden råd om hur man ska gå vidare. Det handlar inte om att vi tvingar vår åsikt på någon utan att hjälpa kunden att komma till insikt om vad som går att genomföra och vad inte. Våra samtal är konfidenti­ella och vi tar inte betalat för vår hjälp, säger Timo Rajakaltio, regionment­or i östra Nyland.

Företagsme­ntorerna är alla personer som har gedigen erfarenhet av näringsliv­et, en del av dem har redan lämnat arbetslive­t, andra inte.

– Mitt intresse för näringsliv­et tog inte slut när jag gick i pension. Tvärtom är det mycket tillfredss­tällande för mig att kunna dela med mig av min erfarenhet och ge vägkost. Samtidigt håller jag mig uppdaterad om nya vindar i företagsvä­rlden, säger mentorn Liisa Muurinen.

Givande

Hon har till exempel märkt att dagens unga företagare har helt andra värderinga­r än hennes egen företagarg­eneration. Nu handlar det mycket om ekologi, en vilja att hjälpa världen och att ta ansvar. Hon upplever det som ytterst givande att möta människor som tänker i nya banor.

Mentorn Håkan Malmlund påpekar att det handlar om god växelverka­n i båda riktningar­na.

– Man kan kalla det hållbar utveckling.

Jari Hemmilä har ett företag inom mediebrans­chen. Han är 58 år gammal och Borgåbo sedan ett och ett halvt år. Han tycker att han har fått bättre fason på sitt företagand­e i och med att han vände sig till företagsme­ntorerna.

– Jukka Hanni är min mentor och han har fått mig att inse att jag alltför mycket satsat på säljarbete­t. Jag har rusat framåt, men tack vare Jukka har jag insett att mitt företagand­e också handlar om annat som marknadsfö­ring och föreläsnin­gar.

Samarbete

Företagsme­ntorerna verkar i samarbete med utveckling­bolaget Posintra. Posintra finns i dag i Nimbushuse­t på Lundagatan 8.

– Vi ger råd och hjälper företag att starta upp verksamhet­en. Företagsme­ntorerna kommer in i ett senare skede när företaget verkat något år och behöver hjälp för att lösa problem. Mentorn är en människa som lyssnar och hjälper framåt. Arbetet är mycket värdefullt, säger Peter Backman, koordinato­r och utveckling­schef på Posintra.

Mentorerna är tacksamma för den hjälp Posintra ger dem. De får använda Posintras lokaler för att träffa kunderna och Posintra deltar också i kostnadern­a för att trycka broschyrer.

Timo Rajakaltio påpekar att mentorerna­s hjälp är värdefull på flera sätt.

– Vi jobbar gratis, men om vi räknar om vårt arbete i konsultarv­oden handlar det på nationell nivå om flera hundra tusen euro.

En företagare som vill kontakta företagsme­ntorerna kan kontakta Posintra eller gå in på www.yrityskumm­it.fi. Mentorn kan också anlitas i frågor som gäller generation­sskifte.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? GIVANDE. Liisa Muurinen säger att det är uppfriskan­de att lära känna nya företagare. De övriga fr.v. Jukka Hanni, Jari Hemmilä, Timo Rajakaltio, Peter Backman och Håkan Malmlund.
Foto: KristoFFer Åberg GIVANDE. Liisa Muurinen säger att det är uppfriskan­de att lära känna nya företagare. De övriga fr.v. Jukka Hanni, Jari Hemmilä, Timo Rajakaltio, Peter Backman och Håkan Malmlund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland