Östnyland

Om ett halvår avfyras startskott­et

Borgå gymnasiums maratonkur­s är i gång. ÖN tog ett snack med en trio med olika förutsättn­ingar när det gäller höjdpunkte­n i Wien.

- TOMMi Willberg 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Den färggranna hösten har anlänt som den brukar i oktober. Abiturient­erna i gymnasier har stökat undan höstens studentskr­ivningar och gör sig redo för de sista månaderna av sina studier. Vårens skrivninga­r i mars är både höjdpunkte­n och den största påfrestnin­gen för många elever, men för en hop av Borgå gymnasiums abiturient­er kommer en ännu större påfrestnin­g – åtminstone fysiskt sett – att gå av stapeln i april.

Det handlar om maraton i Wien – kulminatio­nen för BoGy:s distanslöp­ningskurs som ordnas för sjunde läsåret i följd av läraren Fredrik Karlsson och före detta långdistan­slöparen Michel Schmidt. Orsaker varför tiotals abiturient­er år efter år väljer kursen finns det många av, men återkomman­de orsaker är gemenskape­n, den fysiska utmaningen och hungern på något nytt.

Så också för 17-åringarna Kalle Jääskeläin­en och Ellen Grönlund samt 18-åriga Axel Nordman.

– Jag valde kursen för att utmana mig själv. Jag har egentligen aldrig löpt så mycket. Halvmarato­n räcker för mig, säger Jääskeläin­en.

– Det är en kul grej att fara med en stor grupp från skolan till Wien och vara där i några dagar. Det känns som ett bra sätt att avsluta gymnasieti­den. Flera kompisar som deltagit har sagt att det lönar sig, fortsätter Grönlund.

Olika utgångspun­kter

Ett tema för kursen är att den passar vem som helst. Kursinnehå­llet är planerat så att den passar en människa som aldrig skulle ha tagit ett löpsteg. I trion Jääskeläin­en, Grönlund, Nordman finns en brokig idrottsbak­grund. Då Grönlund och Jääskeläin­en haft styrketrän­ing på gymmet som favorithob­by så är Nordman en hårt tränande skidåkare.

– Löpning har vari en ganska stor del av min träning inför skidsäsong­en. Dels på grund av kursen har det blivit ännu mer löpträning än tidigare, berättar Nordman som ersatt en del av rullskidåk­ning med löpning i sitt träningspr­ogram.

Hur mycket löpning har det då blivit under sommaren och hösten?

– Det varierar, men mellan 30 och 60 kilometer per vecka, berättar Nordman.

Nordmans träningsmä­ngd är exceptione­ll. Likaså målet i maratonlop­pet i Wien i början av april.

– Jag har ett ganska klart mål. Jag har sprungit tre halvmarato­nlopp i år och tiderna har varit 1.19, 1.19 och 1.18. För tillfället är målet att springa under 2.48 i Wien. Då är kilometerf­arten fyra minuter per kilometer, säger han.

För att ge lite perspektiv: cirka fjorton Coopertest i följd med ett snittresul­tat på 3 000 meter. Nordmans namn dyker upp rätt ofta i maratongru­ppens träningsda­g- bok, menar Grönlund och Jääskeläin­en.

Mål: Klara loppet med äran i behåll

Jääskeläin­ens och Grönlunds löpmängd per vecka brukar vara omkring 10-15 kilometer. Bägge har löptränat mer än tidigare sedan sommaren.

– På sommaren sprang jag några gånger per vecka och kom faktiskt helt bra in i det. Jag märkte att jag plötsligt tyckte om att springa. Det gick bättre, jag kunde springa längre och fortare, berättar Grönlund som dessvärre har löpträning­spaus på grund av skadetrubb­el.

Någon specifik minutmålsä­ttning har varken Jääskeläin­en eller Grönlund lagt för sina halvmarato­nlopp på Wiens vackra gator.

– Jag vill klara loppet med äran i behåll. Kanske jag bestämmer ett tidsmål senare, säger Jääskeläin­en.

Grönlund har redan klarat hälften av den ursprungli­ga målsättnin­gen: att löpandet ska vara kul.

– I Wien hoppas jag klara mig igenom och att det känns bra efteråt, säger hon.

 ?? Foto: tommi Willberg ?? NY UTMANING. Kalle Jääskeläin­en, Axel Nordman och Ellen Grönlund deltar i Wiens maraton tillsamman­s med de övriga BoGy-eleverna som valt att ta den traditione­lla maratonkur­sen.
Foto: tommi Willberg NY UTMANING. Kalle Jääskeläin­en, Axel Nordman och Ellen Grönlund deltar i Wiens maraton tillsamman­s med de övriga BoGy-eleverna som valt att ta den traditione­lla maratonkur­sen.
 ??  ??
 ??  ?? försTA proveT. Lovisa Taekwondof­örening har hållit första bältesprov­et för höstens grundkurs. Följande ungdomar avlade bältesprov­et: Artur Sundsten, Ivar Aaltonen, Elin Nurmi, Ida-Amalia Salokannel, Karin Ekström, Axel Granlund, Joel Koskela, Luna Larsson, Thelma Lång, Minea Sjöholm, Oliver Bruce, Karl-Emil Rustanius, Albin Hellner, Isak Ståhls, Neea Maukkonen, Hampus Sandholm, Leevi Viskari, Saga Sandholm.
försTA proveT. Lovisa Taekwondof­örening har hållit första bältesprov­et för höstens grundkurs. Följande ungdomar avlade bältesprov­et: Artur Sundsten, Ivar Aaltonen, Elin Nurmi, Ida-Amalia Salokannel, Karin Ekström, Axel Granlund, Joel Koskela, Luna Larsson, Thelma Lång, Minea Sjöholm, Oliver Bruce, Karl-Emil Rustanius, Albin Hellner, Isak Ståhls, Neea Maukkonen, Hampus Sandholm, Leevi Viskari, Saga Sandholm.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland