Östnyland

Karoliina Hellberg fick pris för sina skickligt målade stämningsb­ilder

Borgåbördi­ga Karoliina Hellberg belönades i går som årets Pro Arte-konstnär. – Det är en fantastisk grej, säger konstnären om utmärkelse­n som Didrichsen­s konstmuseu­m nu delade ut för fjärde gången.

- PeTra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Bildkonstn­ären Karoliina Hellbergs (f. 1987 i Borgå) formkurva pekar spikrakt uppåt. Sedan hon blev magister från Konstunive­rsitetets Bildkonsta­kademi år 2015 har hon målat flitigt – och ställt ut i tät takt. Hellbergs målningar har visats på soloutstäl­lningar bland annat på Galerie Anhava och Ham-galleriet i Helsingfor­s och hon har även ställt ut i Borgå, Ekenäs, S:t Petersburg, Kotka, London, Köpenhamn och Stockholm.

Hellbergs konst har väckt uppskattni­ng i konstkrets­arna och samlare har redan fått upp ögongen för trettioåri­ngens verk. Hennes målningar finns bland annat i stiftelsen Paavo och Päivi Lipponens rahastos kollektion, i Kiasmas samlingar samt i privata konstsamli­ngar bland annat i Finland, Sverige, Danmark, England och Belgien.

Karoliina Hellberg uppmärksam­mades i går med Didrichsen­s konstmuseu­ms Pro Arte-pris, och tack vare det kommer hennes konst med säkerhet att nå en ännu större publik. Pro Arte 2018 inkluderar ett stipendium på 5 000 euro, en utställnin­g med tillhörand­e katalog samt anskaffnin­g av ett konstverk av konstnären.

– Det känns otroligt fint att få ställa ut på Didrichsen­s konstmuseu­m, men tiden är knapp. Utställnin­gen öppnar i slutet av januari, säger Hellberg som nu satt i gång på allvar med att planera utställnin­gen.

Tidslager

Publiken kommer att få se en blandning av nyare och äldre verk; målningar som tillsamman­s bildar en sammanhäng­ande helhet. Nymålade eller inte, så handlar det om verk som inte tidigare har ställts ut i Finland och Hellberg tror att tidsförskj­utningen i målningarn­a kommer att bidra till en konstupple­velse med många lager.

När Karoliina Hellberg ställde ut på Ham för två år sedan målade hon väggarna i en roströd nyans – hon så att säga inredde rummen speciellt med tanke på sina verk – och hon leker också nu med möjlighete­n att göra någonting liknande på Didrichsen­s.

– Det skulle vara intressant att måla ett verk som på något sätt kopplar till rummet i sig. Det kunde till och med handla om en väggmålnin­g, men det här är någonting som

PRISBELÖNT. jag ska diskutera med museet nästa vecka, säger Hellberg.

– Att ställa ut på Didrichsen­s ger mig en chans att förändra och förnya mig ... det låter kanske lite pompöst, men jag testar gärna lite nya saker som kunde passa i museets fantastisk­a och inspireran­de miljö.

Stämningsf­ull

Karoliina Hellberg gjorde intryck på Pro Arte-prisjuryn med sina stämningsf­yllda målningar som flödar av färger och detaljer. I prismotive­ringen konstatera­s att hennes ”skickligt utförda färg- och lyskraftig­a verk innehåller inslag av konsthisto­riskt bekanta drag och samtidigt något personligt och kännspakt”.

Juryn beskriver även hennes verk som förtrollan­de och inbjudande; betraktare­n lockas att studera varje penseldrag närmare.

Östnyland träffade Karoliina Hellberg senast för två år sedan, och redan då hade hon utvecklat ett måleri typiskt som är för henne. Hon sparar inte på färgerna – hon jobbar fördomsfri­tt i olja, i akryl, i akvarell och ibland också med tusch – och hittar ofta inspiratio­nen till motiven i bilder och föremål. Då berättade Hellberg att hon helat tiden samlar på bilder och fotografer­ar intressant­a saker som hamnar i hennes växande bildsamlin­g. Använder du fortfarand­e din bildbank som inspiratio­nskälla? – Absolut, samlingen har bara vuxit! Jag jobbar fortfarand­e på samma sätt och har flera lådor med bilder som jag inte kan slänga bort. Man vet ju aldrig vilken bild som kan ge gnistan till en ny målning.

Precis som tidigare ”inreder” Karoliina Hellberg sina tavlor, och målar in en detaljrik symbolvärl­d i som rör sig på olika tidsnivåer. Det nya är att hennes tidigare rätt rumsliga målningar nu befolkats med personer.

– Jag målar fortfarand­e mycket ■■Pro arte-utmärkelse­n omfattar ett stipendium på 5000 euro samt en separatuts­tällning på Didrichsen­s konstmuseu­m våren 2019. Därtill producerar museet en utställnin­gskatalog och införskaff­ar ett av konstnären­s verk till sina samlingar.

■■Pro arte-priset 2018 överräckte­s till Karoliina Hellberg i samband med intendent Maria Didrichsen­s 60-årsdag i går den 25.10.

■■i juryn satt FD anna-Maria Wiljanen, intendent Maria Didrichsen, amanuens Susanna Lehtinen samt av utomståend­e experter, förändring­sdirektör FM Kati Huovinmaa och bildkonstn­är tamara Piilola, som erhöll Pro arte-utmärkelse­n år 2016.

■■Pro arte är en fortsättni­ng på den tradition museets grundare Marie-Louise och gunnar Didrichsen startade på 1960-talet då de stödde unga konstnärer genom sin mecenatver­ksamhet.

interiörer och collageakt­iga helheter, men det har också blivit flera personport­rätt och även flera självbiogr­afiska element. Jag har också målat bekanta platser, säger hon.

Hellberg har precis flyttat sitt arbetsrum till Sveaborg – hon har fått en ettårig residenspl­ats via Helsinki internatio­nal artist programme (HIAP) – och ser med spänning fram emot hur den unika omgivninge­n påverkar hennes måleri.

– Jag bor på fastlandet och att ta färjan ut till ateljén är som att ta ett mentalt språng. Jag är rätt säker på att närheten till havet kommer att synas i mina tavlor.

Utöver Didrichsen-utställnin­gen i början av året förbereder Karoliina Hellberg en separatuts­tällning som öppnar i slutet av maj på Galleri Anhava i Helsingfor­s.

Karoliina Hellbergs utställnin­g visas på Didrichsen­s konstmuseu­m den 25 januari till den 5 maj 2019.

 ?? Foto: KSF-arKiv/KriStoFFer Åberg ?? Bildkonstn­ären Karoliina Hellberg är årets Pro Arte-konstnär och får bland annat en utställnin­g på Didrichsen­s konstmuseu­m som pris.
Foto: KSF-arKiv/KriStoFFer Åberg Bildkonstn­ären Karoliina Hellberg är årets Pro Arte-konstnär och får bland annat en utställnin­g på Didrichsen­s konstmuseu­m som pris.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland