Östnyland

Uppfinning: Skoskydd gör butiksbesö­ket trevligare

Nu är vi inne i den tid på året då bilisterna byter till vinterdäck, men på AC optik i Lovisa förbereder företagare­n Ann-Caroline Sinisalo sig för den snöiga årstiden genom att plocka fram skoskydden som kunderna kan lägga ovanpå sina halkskydd.

- Oskar skOgberg

Ute på snöiga och isiga gator är skor med inbyggda isdubbar eller löstagbara halkskydd ett utmärkt hjälpmedel då man försöker hålla sig på benen. Men när man lämnar trottoaren och går in i en butik kan halkskydde­n i värsta fall ha en motsatt verkan. Isdubbarna kan slinta på hårda stengolv och om butiksgolv­et är av ett mjukare material kan man lätt orsaka djupa skråmor i det.

Det var särskilt med det sist nämnda i åtanke som optometris­ten Ann-Caroline Sinisalo satte på sig tankemössa­n för drygt två år sedan.

– När vi flyttade från andra sidan gatan till de här lokalerna renoverade vi också golvet. I en specialaff­är vill man ha ett golv som passar inredninge­n och det golvmateri­al vi har skulle snabbt ta skada av dubbarna. Så jag började fundera på hur man skulle kunna undvika det.

Skumplats är nyckeln

Resultatet blev skoskydd som kunderna kan dra ovanpå sina ytterskor. De påminner om de skoskydd i plast som vuxna får ta på sig då de besöker daghem men de skiljer sig från dem särskilt på en punkt: bottnen är vadderad med ett två centimeter tjockt lager skumplast. Dessutom är skoskydden på AC optik gjorda för att hålla länge: materialet är ett tunt mörkgrått tyg och de kan spännas fast ovanpå skorna med ett inbyggt gummiband med klämmare. Sinisalo berättar att det är den lokala söm- merskan Mari Ståhls som sytt skoskydden.

Med två års erfarenhet av skoskydden kan Sinisalo konstatera att de är en god idé. Kunderna har varit nöjda och golvet är fortfarand­e i bra skick.

– Yngre människor kan ju enkelt ta av sig halkskydde­n då de kommer in i butiken men skoskydden är särskilt bra för äldre kunder som inte längre är så viga. Vi har en stol invid dörren där man kan lägga på skoskydden och vi hjälper gärna till om det behövs.

Sinisalo säger att hon själv använder dubbskor på vintern och att hon funderat på att det skulle vara behändigt att ha ett par egna skoskydd därhemma.

– Det har hänt att jag precis knutit skosnörena i tamburen då jag märkt att jag borde hämta något från lägenheten. Man kan ju inte gå in med dubbskorna på så jag har helt enkelt fått ta av mig dem igen. Men om jag hade ett par skoskydd så skulle jag bara behöva dra dem ovanpå skorna, gå in, och sedan dra av dem när jag är redo att gå ut.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? FUNgerar. Ann-Caroline Sinisalo visar hur man lägger på skoskydden.
Foto: KristoFFer Åberg FUNgerar. Ann-Caroline Sinisalo visar hur man lägger på skoskydden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland