Östnyland

Bo lägger bo i Borgå

Allting började 2015 med två företagarp­ar, en dröm och tio mäklare i Åbo. Sedan dess har Bo vuxit explosions­artat och i dag öppnas ett kontor i Borgå. Bos mäklarkonc­ept är helt nytt, varje säljobjekt exempelvis stylas.

- Tora Mattheisze­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Bo är namnet på en lite annorlunda förmedling­sfirma som inom några år tagit åt sig en rejäl bit av bostadsmar­knaden. I dag är det öppning i Borgå.

Bos historia handlar om paren Sirena och Antti Kiviranta samt Anna Ritakallio-Mäkelä och Tuomas Mäkelä, fyra goda vänner som inte hade speciellt goda erfarenhet­er av bostadsför­medling. De ville erbjuda både köpare och säljare modern, fräsch, visuell, personlig och heltäckand­e mäklarserv­ice och beslutade sig för att skapa en ny verksamhet­smodell.

Bo betyder ju att bo, men också ett bo, en plats som är ens egen. Ordet är kort, varmt och inbjudande.

– Därför namnet, förklarar regiondire­ktör Saara Murtovaara och tillägger att alla fyra grundare nog har finska som modersmål.

Att Bo öppnar i Borgå har att göra med att staden upplevs som dynamisk och lockande.

– Borgå passar vårt koncept utmärkt.

Inleder med två mäklare

Kontoret startar med två för orten bekanta mäklare, Jatta Toivola och Kristian Lindfors. Det finns i ett idylliskt, litet trähus intill kafferoste­riet vid Mannerheim­gatans bro.

– Vi kommer nog att utöka personalen till fem, sex personer.

Bo har alltså på några år expanderat vilt.

– Inom Åbokoncern­en jobbar nu 140 personer och förutom där finns vi också i Tammerfors, Lahtis, Uleåborg, Helsingfor­s och Esbo och kommer att etablera oss i Vanda och Jyväskylä, samt nu i Borgå, säger Murtovaara och tillägger att det inte är enbart mäklare som jobbar inom bolaget.

Det sysselsätt­er också exempelvis designer och fotografer och utger publikatio­nen Bo Living.

Stylar bostäderna

– Vi syns starkt i sociala medier och är den mest omtyckta förmedling­sfirman i Facebook och Instagram. Många kända bloggare och trendsätta­re följer Bo, som upplevs som ett livsstilsb­olag.

Hon framhåller att Bo satsar på yrkeskunni­g personal och på att göra saker lite annorlunda.

– Varje bostad stylas men det är inte för att gömma undan fel och brister eller lyfta fram oväsentlig­heter. Vi neutralise­rar bostaden så att potentiell­a köpare ska ha lättare att föreställa sig hur den kan se ut om just de flyttar in, säger Saara Murtovaara.

Vid behov möbleras hemmen på nytt.

Väcker intresse

Bo väcker stort intresse överallt där man etablerar sig. Så även i Borgå.

– Vi fick objekt till försäljnin­g redan innan vi öppnat.

Regiondire­ktören påpekar att det alltid gäller att vara ärlig mot kunden och lägga priset rätt.

– Varje säljare vill naturligtv­is få ett så högt pris som möjligt för sitt objekt.

På frågan om vissa bostäder eller hus är omöjliga att sälja svarar hon att allt i princip går att sälja till rätt pris.

I Borgå är lägenheter­na i centrum och Gamla stan speciellt attraktiva för köpare och nyprodukti­on intressera­r alltid.

– Säljtiden överlag är normalt allt mellan en månad och fyra månader. Nog finns det köpare också för bostäder på landsbygde­n.

Enligt Murtovaara har det under den senaste tiden talats om att det är ganska lugnt på bostadsmar­knaden men det har man inte noterat hos Bo.

– Vi säljer bra. Vad prisnivån beträffar ser vi inte heller stora kast.

Konkurrens­en inom branschen är hård och också i Borgå är det många som vill dela på kakan.

– Det är bara bra med konkurrens. Rum finns för oss alla.

 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? YPPERLIG PLATS. Saara Murtovaara säger att det lilla, röda trähuset i Gamla stan är ett utmärkt verksamhet­sställe för Bo.
Foto: KristoFFer Åberg YPPERLIG PLATS. Saara Murtovaara säger att det lilla, röda trähuset i Gamla stan är ett utmärkt verksamhet­sställe för Bo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland