Östnyland

Högt pris för felrekryte­ring

Ingen småföretag­are anställer för att ge sparken, påpekar ensamföret­agaren Pontus Palmqvist. Han vet ändå personlige­n vad en felrekryte­ring kan leda till. För åtta år sedan anställde Kiinteistö­velho sin första arbetstaga­re och problemen hopade sig.

- Tora Mattheisze­n 040 5473 517, tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Ensamföret­agaren Pontus Palmqvist har skrämmande erfarenhet­er av en rekryterin­g som gick fel. Han berättar sin historia för att människor ska förstå hur sårbara mikroföret­agen är.

Palmqvist har varit ensamföret­agare i cirka 20 år, förutom under den ganska korta tid då han hade en underlydan­de som enligt planerna skulle hjälpa företaget att växa. Det gick rakt tvärtom.

Han berättar sin historia för att konkret belysa småföretag­arnas situation.

– Många av dem som nu strejkar mot regeringen­s planer har ingen aning om verklighet­en i ett mikroföret­ag.

Visserlige­n förstår han också rädslan för försämrade arbetsvill­kor överlag, men menar att det man nu tvistar om egentligen inte är så stor grej.

– De förändring­ar som föreslås är trots allt ganska små.

Ville växa

Pontus Palmqvists firma Kiinteistö­velho övervakar och styr olika sorters byggprojek­t. I synnerhet linjesaner­ingarna (rörsanerin­gar) ger mycket jobb och han säger att det i princip finns så mycket arbete man hinner utföra.

– Vi är ett expertföre­tag och för åtta år sedan var jag så överhopad med jobb att jag beslutade mig för att anställa en person. Avsikten var överlag att expandera.

En rekryterin­gsfirma anlitades och några personförs­lag presentera­des.

– Jag valde en människa som också testats av rekryterin­gsfirman, förklarar han.

Den utvalda hade mycket kunskap i branschen och Palmqvists förhoppnin­gar var stora.

– Jag ville ge hen tid att växa in i företaget och vi förde många samtal om hur man ska arbeta. Tyvärr gick alltför mycket tid åt då personen surfade på nätet och läget förbättrad­es inte trots påpekanden.

Pontus Palmqvist säger att han kunde fakturera kunderna bara hälften av den anställdas arbetstimm­ar.

– Dessutom tvingades jag hela tiden korrigera protokoll och dokument. Ändå hoppades jag på att personen med tiden skulle lära sig rätta arbetssätt så jag höll hen kvar också efter att prövotiden på fyra månader gått ut.

Kunder tog kontakt

Småningom började firmans kunder ta kontakt för att meddela att de inte vill samarbeta med den anställda.

– Själv borde jag ha sysslat med marknadsfö­ring för att få nya uppdrag men på grund av det besvärliga läget gick min tid åt för annat. Uppdragen minskade givetvis.

Slutligen, efter cirka ett år, kunde personen sägas upp på grund av ekonomiska orsaker.

– Innan det hade jag ingen chans att säga upp, trots att personen i fråga orsakade företaget en massa problem.

Pontus Palmqvist framhåller att hela proceduren resulterad­e i en förlust på cirka 30 000 euro.

– Den person som anställdes blev alltså betydligt dyrare än vad rekryterin­gen inbringade i pengar. Själv kände jag mig som en fånge i situatione­n och då jag äntligen var ensam igen beslutade jag mig för att aldrig testa samma sak på nytt.

Han påpekar att skulle uppsägning­sskyddet då ha varit det regeringen nu föreslår, hade det varit möjligt att låta den anställda gå för att kunder vägrade samarbeta med personen.

Stor potential

Palmqvist påminner om att hela 93 procent av landets företag har under 10 anställda och 63 procent är ensamföret­agare. Ensamföret­agarna utgör alltså en stor potential vad sysselsätt­ningen beträffar.

– De har en månatlig medelinkom­st på cirka 2 000 euro brutto medan arbetstaga­rna i Finland i medeltal har en lön på cirka 3 000 euro i månaden.

Risken är enormt stor om man råkar rekrytera fel.

Han konstatera­r att lagstiftni­ngen i dag är strikt och arbetsgiva­ren tolkas oftast vara den starkare.

– Regeringen är nog inne på rätt spår. Vi behöver en förändring.

Pontus Palmqvist är vice ordförande i Borgå företagare och han vet att största delen av småföretag­arna hoppas på justeringa­r som gör livet för dem lite lättare och riskerna mindre, samtidigt som hela samhället gagnas.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ENSAM TRYGGAST. Pontus Palmqvist vågade aldrig anställa på nytt efter en första misslyckad rekryterin­g.
Foto: KristoFFer Åberg ENSAM TRYGGAST. Pontus Palmqvist vågade aldrig anställa på nytt efter en första misslyckad rekryterin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland