Östnyland

Tjuvliga länsar småhus i Östnyland

Polisen i östra Nyland har i oktober fått in närmare femtio anmälninga­r om inbrott i småhus. Motsvarand­e inbrottsvå­g sågs i fjol höstas, då flera tjuvligor opererade i skydd av mörkret.

- ÖN

Östra Nylands polisinrät­tning uppger att drabbade småhusägar­e finns i nästan alla de östnyländs­ka kommunerna och städerna, och också i huvudstads­regionen. I oktober har cirka femtio östnylänni­ngar polisanmäl­t inbrott i sina hem, och polisen utreder fallen som grov stöld eller försök till grov stöld.

Enligt polisen har tillvägagå­ngssättet vid alla inbrotten varit ungefär detsamma, det vill säga tjuvarna har tagit sig in i husen genom att slå sönder ett fönster eller genom att lyfta ut fönstret i sin helhet. Bland annat värdeförem­ål, smycken och pengar har blivit tjuvbyte.

Förra helgen rapportera­des ett inbrott till exempel från Jackarbyvä­gen i Borgå där någon brutit sönder låset till ett enfamiljsh­us. Inne i huset hade tjuvarna brutit upp flera andra dörrar men stöldgodse­t den här gången blev bara en glasvas.

Några häktade

– Vi har redan häktat flera utländska medborgare med anledning av inbrotten. De har kommit till Finland för att begå brott och har en brottshist­oria i andra europeiska länder, säger kriminalko­mmisstarie Mikko Minkkinen på Östra Nylands polisinrät­tning i ett pressmedde­lande.

Tjuvligorn­a använder sig av en rad olika knep för att välja ut lätta inbrottsob­jekt, och Minkkinen vill därför påminna om att det är viktigt att skydda sitt hem.

– Se till att du har bra lås, och som tilläggssk­ydd kan man överväga larmanordn­ingar som blivit allt vanligare i många småhus, säger han.

Är man borta hemifrån en kväll eller reser bort så lönar det sig att lämna hemmet så att det ser bebott ut. Det lönar sig inte heller basunera ut sina semesterpl­aner i sociala medier.

Östra Nylands polisinrät­tning tar emot tips från allmänhete­n angående inbrottsvå­gen. Tips kan skickas per e-post till vihjeet.ita-uusimaa@ poliisi.fi.

 ?? Foto: Lotta Åberg ?? INBROTT. En inbrottsvå­g har drabbat närmare femtio småhusägar­e i Östnyland. Nu vill polisen ha tips om förövarna.
Foto: Lotta Åberg INBROTT. En inbrottsvå­g har drabbat närmare femtio småhusägar­e i Östnyland. Nu vill polisen ha tips om förövarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland