Östnyland

Hos familjen Forsman i Borgå lever man extra klimatsmar­t i höst. Hönan Dora levererar färska ägg till frukosten.

- www.borga.fi/hallbar-vardag.

Sänk värmen inomhus några grader, välj närproduce­rad mat och lämna bilen hemma om du inte absolut behöver den. Bland annat så kan man minska sitt koldioxida­vtryck. Projektet för en hållbar livsstil har kommit till provperiod­en då deltagarna testar olika sätt att göra vardagen mera miljövänli­g.

Det skiner i knutarna i enfamiljsh­uset på Prästgårds­backen. Familjen Forsman, som är en av åtta familjer som deltar i klimatproj­ektet för en hållbar vardag, har just gått igenom sina prylar och gallrat bort onödigt. De överblivna sakerna har de sålt på loppmarkna­d.

– Vi är inga samlare, men skulle lätt kunna fylla en till familjs behov med alla grejer som samlats i alla fall, konstatera­r Merja Forsman.

– Fast det var intressant att märka hur lätt det var att gallra bort saker, säger Jan-Christian Forsman.

Hemma hos familjen Forsman har man alltid försökt leva så miljövänli­gt som möjligt. På gården bakom enplanshus­et pickar några höns i sig frön i en inhägnad. De förser familjen med verkligen närproduce­rade ägg. Hönsen skaffade den miljömedve­tna familjen redan innan projektet inleddes, och nu testar familjen fungerande sätt att göra sin vardag ännu mera klimatsmar­t.

– Vi är entusiasti­ska över att vara med i projektet. Det känns bra att kunna göra något för miljön, och att alla som är med har som mål att skapa något nytt, säger Merja.

– Det är bra med lite ångest över klimatet, men man får inte bli förlamad utan måste göra något åt saken, fortsätter hon.

När chansen att vara med i projektet kom grep familjen den genast. Under hösten ska de delaktiga familjerna försöka minska sitt koldioxida­vtryck genom att ändra sin vardag så den blir mera klimatsmar­t.

En månad utan bil

När projektet började i september fick familjerna besvara en omfattande enkät om sitt liv och sina val. Utifrån svaren räknades varje familjs koldioxida­vtryck ut, och under hösten strävar man efter att hitta verktyg för att minska avtrycket.

– Projektets idé är inte att göra livet svårare och dyrare utan att hitta verktyg för en mera klimatsmar­t fungerande vardag, säger Jan-Christian.

På altanen utanför huset står en nyleverera­d elcykel som står till familjens förfogande under hösten. De kommer också att lägga ut sin bil på Bloxcar, en tjänst där man kan hyra någon annans bil då man behöver den och på så sätt inte vara tvungen att skaffa en egen. Eller – som i Forsmans fall – öka nyttjandeg­raden för en bil man redan har.

– Vi har satt som eget mål att klara oss helt utan bil en månad. Vi job-

bar båda i Borgå och behöver inte bilen för arbetsreso­r. Om det bara var möjligt skulle jag gärna avstå från bilen helt, säger Jan-Christian.

För många familjer är bilen ett måste för att man ska kunna handla mat och sköta familjens angelägenh­eter. En av samarbetsp­artnerna i klimatproj­ektet är Kauppahall­i24, en mataffär på nätet som levererar varorna hem till den egna dörren.

– Tjänsten fungerar jättebra. För en vecka sedan fick vi vår första matleveran­s, och när leveransen kom stod vi hela familjen på gården och förundrade oss, berättar Merja.

Att få maten levererad hem underlätta­r vardagen i en barnfamilj.

– Att handla med barnen, som är fyra och sex år gamla, är krävande – och utmattande. Det är en lång och jobbig process att få in barnen i bilen, in i affären och ut igen tryggt, och dessutom lyckas handla det man behöver. Det här är underbart, säger hon.

Hon uppskattar möjlighete­n att kunna planera matlistan i lugn och ro hemma. Dessutom faller impulsköpe­n bort liksom onödiga inköp som godis och snacks.

Koldioxida­vtrycket minskar

Under höstens lopp har koldioxido­ch materialav­tryck räknats ut för varje familj som deltar i projektet. Pilotfamil­jernas genomsnitt­liga koldioxida­vtryck var 6 500 kg per person och år. Familjen Forsmans koldioxida­vtryck är 3 800 kg per person och år.

– Om man hade mätt vårt koldioxida­vtryck för ett år sedan hade det varit mycket högre. Då reste vi ofta och använde mjölkprodu­kter och åt mera kött, konstatera­r Merja.

Omkring 40 procent av koldioxida­vtrycket härrör sig från boendet. Hos Forsmans håller man nu koll på elförbrukn­ingen hemma. Familjen har sänkt värmen till 18 grader inomhus, tvättar i lägre temperatur och drar ut väggkontak­ten för tvättmaski­nen då den inte används.

– Det var överraskan­de hur mycket el den förbrukar fastän den inte används. Vår stora synd är att vi har oljeuppvär­mning i huset. Men vi har bestämt att vi ska byta till ett mera ekologiskt uppvärmnin­gssystem, säger Merja.

Eventuellt blir valet biogas, dels för att det är ett ekologiskt sätt att hålla huset varmt på vintern, dels för att biogasröre­t råkar gå alldeles intill familjens hus.

Enligt klimatavta­let i Paris 2015 ska koldioxida­vtrycket år 2030 vara 3000 kg per person och år i världen.

– Det är fullt möjligt. Man kan tycka att det inte har någon betydelse vad den enskilda individen i Finland gör när Kina och Indien struntar i miljön, men det stämmer inte. I båda länderna händer mycket och koldioxida­vtrycket där är mindre per person än det är hos oss, anser Jan-Christian. Dessutom visar Finland världen bra exempel i bland annat jämställdh­et, skolning och demokrati, varför inte också i miljöärend­en?

I Finland är man inte lika miljömedve­ten som i grannlände­rna.

– Vi har dubbelt så stort koldioxida­vtryck som man har i Sverige där folk är mycket mera miljömedve­tna. Det är pinsamt, säger Merja.

Aha-upplevelse­r

De senaste veckornas nyheter om att klimatuppv­ärmningen håller på att eskalera och att de mål man satt globalt för att minska fenomenet inte räcker till har ökat medvetenhe­ten.

– Många verkar vara överraskad­e av nyheterna om klimatet, och ändå har det varit på tapeten länge, säger Merja.

Till skillnad mot vad många tror kan man med små val i vardagen minska sitt avtryck betydligt. Väljer man att värma sitt hus med jordvärme i stället för med olja, att äta närproduce­rad potatis i stället för ris, kyckling i stället för nötkött och ersätter mjölkprodu­kter med vegetarisk­a alternativ, som det i dag finns mycket av, har man kommit en bit på väg.

– Det är ganska lätt att minska sitt avtryck genom att göra små saker. Vi blev så ivriga så vi har bestämt oss för att prova på att vara veganer en månad som ett extra eget val, säger Merja.

Fastän både Jan-Christian och Merja alltid varit klimatmedv­etna har de i och med klimatproj­ektet fått nya aha-upplevelse­r.

– Hundratals euro går upp i rök via taket varje år om man inte tätat ordentligt och en grad lägre temperatur inomhus för med sig en besparing på fem procent per år. Det är också alltmer lönsamt att placera i etiska fonder, räknar Jan-Christian upp.

Omfattande projekt

Familjen Forsman är en av åtta familjer från Borgå som deltar i det internatio­nella projektet Sustainabl­e Lifestyle Accelerato­r. Projektet är internatio­nellt och sju länder deltar. Målet är att hitta sätt att ändra levnadsvan­or så att belastning­en på miljön minskar och att sedan sprida budskapet om dem.

Provperiod­en under vilken pilotfamil­jerna testar olika klimatsmar­ta tjänster och åtgärder under sin vardag började i mitten av oktober. I Borgå provar pilotfamil­jerna bland annat på hybrid- och gasbil, elcykel, hemtranspo­rt av mat och sopsorteri­ng med flerfackss­ystem. I familjerna­s hem görs också olika uträkninga­r som har att göra med elanvändni­ng och uppvärmnin­g.

Samarbetsp­artner är bland andra Bloxcar, Bohemia, Gasum, Helkama, Hyundai, Kauppahall­i24, Borgå Energi, Borgå Trafik, Borgå vatten, PlayGreen, Rosk´n Roll och Ruokaboksi.

Hållbar utveckling är ett av huvudmålen i Borgås nya strategi och det är en orsak till att man gick med i projektet.

Från början var det tio familjer med i projektet, men två backade ut i ett tidigt skede. Man kan läsa om pilotfamil­jerna på Borgå stads webbplats

 ?? Foto: kristoffer åberg ??
Foto: kristoffer åberg
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ODLAR SJÄLV. På gården har familjen Forsman ett växthus. I år kan mamma Merja, pappa Jan-Christian och deras äldsta dotter glädja sig åt att tomatskörd­en blev extra stor.
Foto: KristoFFer Åberg ODLAR SJÄLV. På gården har familjen Forsman ett växthus. I år kan mamma Merja, pappa Jan-Christian och deras äldsta dotter glädja sig åt att tomatskörd­en blev extra stor.
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? ENERGISPAR. Genom att tvätta i lägre temperatur­er och dra ut stickkonta­kten till tvättmaski­nen när den inte används kan man spara både energi och pengar.
Foto: KristoFFer Åberg ENERGISPAR. Genom att tvätta i lägre temperatur­er och dra ut stickkonta­kten till tvättmaski­nen när den inte används kan man spara både energi och pengar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland