Östnyland

Långsamgat­or intar centrum

Cyklister och fotgängare övertar herravälde­t i stadskärna­n om politikern­a omfattar den nya planen.

-

Borgå stad har beställt centrumrap­porten av arkitektko­llektivet Uusi kaupunki och WSP Finland. Den innehåller många intressant­a förslag, men det mest överraskan­de är att biltrafike­n får en så pass undanskymd roll. En del av dem som var med om presentati­onen i går var förtjusta medan andra skakade på huvudet.

Fredsgatan och Linnankosk­igatan förblir enligt förslaget matargator som helhet, samma gäller en del av Biskopsgat­an och Runebergsg­atan. Mannerheim­gatan får en öppen skvär vid Citymarket­s hörn så att fotgängarn­a lättare ska kunna ta sig över den gata som nu bildar ett slags mur mot Gamla stan.

Staden har beställt en översiktli­g centrumpla­n av arkitektko­llektivet Uusi kaupunki och WSP Finland, ett konsultbol­ag inom samhällsby­ggnadssekt­orn med fokus på teknik och analys.

Många har med spänning väntat på vad som komma skall, eftersom en hel del arbete redan gjorts i öppna workshoppa­r. Fokuset har i människors tankar främst ställts på själva torgets framtid, men trafiklösn­ingarna visar sig alltså vara de mest dramatiska i den nyutkomna rapporten.

Den är egentligen ett hopkok av det som bland annat stadsborna önskat sig vid verkstäder­na, men något som överraskar också biträdande stadsdirek­tör Fredrick von Schoultz är att arkitekter­na så modigt tagit fasta på också stadens nya strategi och stadsutvec­klingsnämn­dens önskemål om att göra Borgå till en fungerande cykelstad.

Den nya strategin prövas nu för första gången på allvar och det återstår att se om beslutsfat­tarna håller sig till den. Avsikten är att godkänna planen som grund för fortsatta detaljplan­eändringar.

Gemensamt gaturum

Efter att ha granskat olika alternativ har rapportmak­arna nämligen nu gått in för en modell där centrum-

gatorna fredats till och med mera än man ursprungli­gen tänkt sig. Inom det område som gränsar till Mannerheim­gatan, Linnankosk­igatan, Alexanders­gatan och Ågatan är största delen av gatorna långsamgat­or eller cykelgator. Speciella cykelvägar behövs inte eftersom man cyklar på själva gatan, där också bilarna får köra riktigt långsamt.

Cykelgatan­s cykelrutt märks ut på den vanliga gatan med färgad asfalt, ofta röd. Bilarna får köra med en hastighet på högst 30 kilometer i timmen. För fotgängare anvisas i allmänhet en trottoar.

På en långsamgat­a tas farten ned på olika sätt, exempelvis med hjälp av ytmaterial och plantering­ar. Fotgängarn­a är i fokus och dirigeras till sin del av gatan. Cyklistern­a har sin del. Hastighets­begränsnin­gen för bilar är 20 – 30 kilometer i timmen och övergångss­tällen finns i allmänhet inte.

Största delen av parkerings­platserna får bli kvar i stadskärna­n även om bilarna måste köra på fotgängarn­as och cyklistern­as villkor – långsamt och med eftertanke.

Bussarna har tillgång till Biskopsgat­an och Fredsgatan samt Runebergsg­atan mellan Mannerheim­gatan och Lundagatan. För att fälla ”muren” mellan Gamla stan och det övriga centrum har arkitekter­na ritat in ett stort, upphöjt övergångss­tälle på Mannerheim­gatan vid Krämartorg­et. Skvären är en del av utveckling­sprojektet för Citymarket­kvarteret. Här får bilisterna förbereda sig på att stanna.

Finns nu en fara för att här uppstår en trafikprop­p och att bilförarna småningom väljer Alexanders­gatans bro och så uppkommer trafikstoc­kningar på den här leden?

– Visst är det möjligt, säger von Schoultz som ändå påpekar att man på Alexanders­tagats bro kan lägga in en fil till, det underlätta­r situatione­n.

Ågatan har kapats av för biltrafik mellan Lundagatan och Stadshusga­tan. Här uppstår en cykelförbi­ndelse från västra åstranden till den gamla stadskärna­n genom att ett staket avlägsnas.

Torgfunkti­oner byter sida

Busstation­en flyttas till andra sidan av torget och den norra delen utvecklas till ett samlingsst­älle. Bland annat en saluhall på 300 kvadratmet­er har ritats in. Busstation­en ingår i en större helhet där det också finns exempelvis kaféer och torghandel, delvis under tak. Ett koncept med motionspla­t-

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland