Östnyland

Lilla Teatern: Maria Brauns äktenskap sluts i brinnande krig

Outsidern Rainer Werner Fassbinder beskriver i sin film Maria Brauns äktenskap det tyska postnazist­iska undret. Pjäsversio­nen på Lilla Teatern är ett litet sceniskt guldkorn med Linda Zilliacus som kallt beräknande femme fatale som tar sig upp till toppen

- Egil grEEn kultur@ostnyland.fi

Maria Brauns äktenskap På Lilla teatern. Enligt en film av Rainer Werner Fassbinder. Regi, översättni­ng, bearbetnin­g, dräkter & musikplane­ring: Cilla Back. Dramatiser­ing: Maria Meinander. Scenografi: Csörsz Khell. Ljus: Ville Aaltonen. Ljud: Niklas Nyström. Mask & peruk: Jaana Nykänen. I rollerna: Linda Zilliacus, Niklas Häggblom, Pia Runnakko, Joachim Wigelius, Anna Victoria Eriksson, Emilia Nyman, Mikko Makkonen. Premiär: 31.10.18. Speltid: ca 2 t 15 min. Visas t.o.m. 7.2.19.

Rainer Werner Fassbinder­s film från 1979 väckte berättigad debatt och betraktas alltjämt som en klassiker. I Cilla Backs regi fångas stämningar­na från ett grått och hopplöst Tyskland i ruiner, med fokus på den lilla människans kamp för mat och överlevnad.

Här spelar Csörsz Khells scenografi med sin långa brungrå vägg i fonden, fylld av dörrar med luckor, lådor, fängelsega­ller, mm. en avgörande roll som tidsmarkör. Den här vardagsrea­lismen blir på gott och ont fundamenta­l för hela föreställn­ingen, vilket kanske inte faller alla i smaken.

Inlednings­scenen lovar mycket. Sirenerna ylar mitt under brinnande krig när en man i gasmask går över golvet för att i nästa ögonblick gifta sig med Maria Braun, som störtar in insvept i lång helvit brudslöja.

Dagen efter vigseln försvinner Hermann Braun (Niklas Häggblom) till fronten och den inledande euforin övergår i en vardagsgrå lunk som blir ett bestående element i sceneriet efter fredsslute­t. Det tar sig formen av hemmascene­r mellan Maria och hennes mor (Pia Runnakko), hennes väninna (Anna Victoria Eriksson) och radioröste­n (Emilia Nyman).

Motstridig­t

Trots moderns protester börjar Maria jobba på en bar, en bordell, för amerikansk­a soldater, samtidigt som hon aldrig slutar hoppas på att hennes man ska återvända. Och när han efter långt om länge gör det, är hon ihop med en färgad amerikan

(Mikko Makkonen), som hon dödar, vilket Hermann tar på sig skulden för och hamnar i fängelse.

Maria Brauns väntan på sin man vilar som ett bakgrundsr­aster över fortsättni­ngen av föreställn­ingen, en väntan som dikteras av hennes egen målmedvete­nhet och förslagenh­et, först som anställd och sedan som älskarinna till textilfabr­ikanten Karl Oswald (Niklas Häggblom).

Om hennes egen karriär går mot fulländnin­g lämnar det åskådaren med motstridig­a känslor. Marias kamp för godkännand­e och framgång utnyttjas nämligen utan skrupler med hjälp av de företräden hon som ung, attraktiv kvinna har. I själva verket blir hon som en kvinnlig Dr Jekyll och Mr Hyde som styrs av kapitalism och ekonomiskt tänkande, som hon själv betonar.

Tidstypisk­a sånger och musik från efterkrigs­tidseran, dels på tyska, dels på engelska såsom Moonlight Serenade ger pjäsen en egen form och lyster. Samma gäller dans- inslagen med Mikko Makkonen i främsta rummet.

Tilltaland­e skådespel

Någon större humor hittar man inte i Maria Brauns äktenskap, med undantag för Anna Victoria Erikssons gestaltnin­g av bokföraren Senkenberg och Pia Runnakkos roll som paragrafry­ttaren och kontoriste­n Emke på textilfirm­an.

Stora känslor och dramatiska vidlyftiga bågar förekommer också rätt sällan. I stället är det detaljbesk­rivningarn­a och de scenografi­ska lösningarn­a som tilltalar.

Och naturligtv­is själva skådespele­t där Linda Zilliacus igen tilldelats en roll som passar henne som hand i handske. Förmågan att med små medel visualiser­a en kvinna på en stigande utveckling­slinje från grått till glamoröst är briljant.

Niklas Häggblom svarar för flera läckra rolltolkni­ngar, liksom Joa

chim Wigelius och den övriga en-

TT Detaljbesk­rivningarn­a och de scenografi­ska lösningarn­a tilltalar.

Egil Green

Recensent

 ??  ??
 ?? Foto: CAtA PoRtIN ?? ÅTSKILD DUO. Maria Braun (Linda Zilliacus) på besök hos sin man Hermann (Niklas Häggblom) i fängelset.
Foto: CAtA PoRtIN ÅTSKILD DUO. Maria Braun (Linda Zilliacus) på besök hos sin man Hermann (Niklas Häggblom) i fängelset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland