Östnyland

Prisbelönt: Ahti Peltonen rappade sig fram på radarn

Rapparen Ahti Peltonen har gjort sig ett namn på Youtube. Nu får han Aktiastift­elsens ungdomskon­ststipendi­um.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

Efter förhandlin­gar med skivbolag som Rähinä Records (känt för inhemska hiphop-artister) och Universal har Ahti Peltonen slagit fast att han klarar sig bäst själv, åtminstone tillsvidar­e.

Den 18-åriga Borgåbon har nämligen gjort ett namn för sig på Youtube och är numera en av de kändisar från Borgå som du antagligen inte hört talas om – förutsatt att du inte är en hiphopfant­ast i tonåren.

Nu är han årets vinnare av Aktiastift­elsens ungdomskon­ststipendi­um på 2 000 euro.

Många lyssnare

Det är ingen liten följarskar­a som Peltonen lyckats hitta på internet. Bara videon Maanantai Sessarit Pt. II har över en miljon visningar i det här skedet. På videon ser man honom spotta ur sig lyrik i väldigt snabb takt, som en verbal kulspruta.

Antalet visningar är ingen liten prestation, särskilt när Ahti Peltonen inte gjort någon marknadsfö­ring. Det är, som det heter, organiskt: folk har hittat hans videor och så har det spridit sig.

Men mera om det senare. Nu är Peltonen överraskad över Aktiastift­elsens stipendium.

– Jag känner till det, men att det går till en rapmusiker är överraskan­de. Jag levde i tron att det främst går till konst och kultur som är mera... mainstream. Alltså till kultur för en bredare publik. Så ja, jag är glatt överraskad.

Det är inte långsökt att kalla Ahti Peltonen för musiker. Han har växt upp med klassisk musik och har främst fokuserat på violin, även om piano också går an. Det är inte sällan som han lyssnar på klassisk musik hemma när inte någon hiphop-skiva tvinnar på skivspelar­en.

Det var för ett par år sedan som han hörde sin äldre bror skriva raptexter och något sade klick.

– När brorsan började skriva raplyrik och skapa beats så tyckte jag att det lät tufft. Jag märkte att man kan göra det själv också.

Bara två år senare har han samlat ihop en följarskar­a på internet, och bereder sig nu för en festivalso­mmar. Utöver en rad mindre festivaler är det meningen att uppträda på åtminstone en större tillsamman­s med bandet som består av en handfull andra Borgåungdo­mar.

– Dilemmat är att jag också borde rycka in i militären. Så jag hoppas på att man lyckas få lite ledigt på veckoslute­n för att spela på festivaler­na.

Klarar sig själv

Efter att ha förhandlat med en rad skivbolag i Finland har Peltonen bestämt sig för att först skapa ett eget namn. Det är inte helt orealistis­kt: han har växt fram som artist utan någon marknadsfö­ring och har fått göra sådan musik som han själv vill. Han har också en egen producent som tidigare jobbat med vissa namn från den inhemska hiphopscen­en och en bokare som skaffar spelningar.

– Skivbolage­n tenderar att anpassa sina artister till det som säljer. Det leder till att allt låter lite likadant. Jag vill göra min egen grej. På det här viset kan jag göra musik som jag vill, och få ett namn som växer fram i stället för att marknadsfö­ras fram. Så i det här skedet behöver jag inte ett skivbolag, säger Peltonen.

I det här fallet betyder ”egen grej” att rappa mycket snabbt – den verbala kulsprutan som kom fram tidigare – och att göra låtarna utan de typiska klichéerna från den rådande rapmusiken.

– Jag försöker rappa snabbt och artikulera så att man hör orden. Det är väl en central punkt i mitt artistskap. Ingen har gjort det i Finland, tror jag.

Nu är en EP också i antågande, en kort skiva med en handfull låtar, medan FM i Freestyle Battle – ett amerikansk­t fenomen där man improviser­ar fram lyrik som förolämpar motståndar­en på scenen – äger rum på veckoslute­t.

– Och så har jag ett projekt på gång med en större aktör. Men det kan jag inte berätta mer om just nu.

 ??  ??
 ?? Foto: Max Nyberg ?? HIPHOP. Ahti Peltonen får Aktiastift­elsens ungdomskon­ststipendi­um. Han ser nu framemot den kommande EP:n och att spela på festivaler under sommaren.
Foto: Max Nyberg HIPHOP. Ahti Peltonen får Aktiastift­elsens ungdomskon­ststipendi­um. Han ser nu framemot den kommande EP:n och att spela på festivaler under sommaren.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland