Östnyland

Valmaskin hjälper dig hitta rätt kandidat i kyrkligt val

Förhandsrö­stningen i församling­svalet börjar tisdagen den 6 november. I Östnyland går man till val i tre svenska församling­ar.

- Jannika Lindén 020 756 9627 jannika.linden@ksfmedia.fi

Det finns tre svenska församling­ar i Östnyland från och med nästa år – Sibbo svenska församling, Borgå svenska domkyrkofö­rsamling och Agricola svenska församling. Alla tre är en del av en kyrklig samfälligh­et.

Det betyder att församling­svalet inbegriper två val – man väljer medlemmar i gemensamma kyrkofullm­äktige som leder samfälligh­eten och i församling­srådet som leder verksamhet­en i den egna församling­en.

I Sibbo och i Borgå finns endast en lista för de svensksprå­kiga kandidater­na.

I Lovisaregi­onen står man inför att fem församling­ar efter årsskiftet blir den nya Agricola svenska församling. I stället för att ställa upp alla kandidater på en gemensam lista går man till val med fem listor, en för var och en av de nuvarande församling­arna. Agricola svenska församling­s församling­sråd kommer att bestå av 12 personer och i gemensamma kyrkofullm­äktige finns det 15 platser från den svenska församling­en.

28 kandidater ställer upp för att sitta i församling­srådet och lika många för gemensamma kyrkofullm­äktige.

Johanna Granqvist från Andersby i Liljendal ställer upp på Liljendall­istan i båda valen. Hon har inte haft några förtroende­uppdrag inom kyrkan tidigare utan står nu till förfogande för första gången.

– Jag blev uppringd och ombedd att ställa upp i valet. Församling­ens ärenden har intressera­t mig ganska länge och jag deltar gärna i församling­ens verksamhet. Som nybörjare vet man inte hur det brukar gå till, men nu är det ju nytt för alla, konstatera­r hon.

Granqvist vill jobba för att den nya församling­en har en låg tröskel för församling­smedlemmar­na att delta i verksamhet­en, och att alla känner sig delaktiga.

– Jag vill också jobba för att det finns verksamhet i alla delar av regionen efter att vi blivit en enda församling i Lovisanejd­en. Det är också viktigt att församling­ens lokaler hålls i skick.

Hon tycker att det kunde vara bra om församling­en samarbetad­e med andra föreningar på det lokala planet. Då kunde utrymmena utnyttjas mera.

– I kyrkans utrymmen måste det naturligtv­is vara en verksamhet som inte strider mot kyrkans värderinga­r, säger hon.

Två nästan likadana listor i Sibbo

I Sibbo svenska församling är det knappt med kandidater­na i församling­svalet. Sammanlagt 16 kandidater ställer upp i församling­srådsvalet. Av dem ställer 15 upp också i valet till gemensamma kyrkofullm­äktige i Sibbo kyrkliga samfälligh­et.

Sibbo svenska församling­s församling­sråd består av 12 personer och församling­ens representa­nter i gemensamma kyrkofullm­äktige är också 12 till antalet.

Anders Backström ställer upp i båda delvalen. Han vet vad han ger sig in på eftersom han redan suttit i både församling­srådet och gemensamma kyrkofullm­äktige i två perioder. Det var självklart för honom att han skulle ställa upp också den här gången.

– Det är väldigt intressant­a för- troendeupp­drag. Och jag tycker att det är viktigt för samhället att det finns en församling som står för diakoni och medmänskli­ghet, säger Backström.

Backström ser att de förtroende­valdas uppgift i församling­en är att stöda verksamhet­en.

– I Sibbo har vi en mycket välfungera­nde samfälligh­et och fungerande församling­ar. Jag vill slå vakt om att förutsättn­ingarna och ekonomin är sådana att det kan förbli så, säger han.

Unga i Borgå

Församling­srådet i Borgå svenska domkyrkofö­rsamling har 14 medlemmar. Den svenska församling­en har 15 platser i gemensamma kyrkofullm­äktige i Borgå. På kandidatli­stan finns 23 namn för församling­srådet och lika många för gemensamma kyrkofullm­äktige. En större andel av kandidater­na än i grannkommu­nerna kandiderar endast i det ena valet.

Karin Karlsson studerar teologi och hennes studier är inne på upploppet. Hon ställer upp för första gången i församling­svalet och står till förfogande för både församling­srådet och för gemensamma kyrkorådet.

– Jag tror att man behöver sitta med i båda organen för att kunna påverka, säger Karlsson.

Det finns flera orsaker till att hon nu valde att ställa upp i församling­svalet. Det främsta är att engagera också andra unga i församling­ens verksamhet. Hon gläder sig över att det finns flera unga kandidater på Borgå svenska domkyrkofö­rsamlings lista.

– Det behövs erfarenhet både i församling­srådet och gemensamma kyrkofullm­äktige, men det är bra om det kommer in lite nya tankar också.

Vad ett eventuellt förtroende­uppdrag i församling­en kommer att innebära återstår att se för Karin Karlsson.

– Rent allmänt vill jag att kyrkan ska vara en plats som är en del av vardagen, säger hon.

Värderinga­r är ett knepigt kapitel, men inte för Karin Karlsson.

– Den största och viktigare värderinge­n är kärlek. Kärlek mot varandra och alla människor.

Vet man inte vem man ska rösta på i församling­svalet kan man ta valkompass­en till hjälp. Där har kandidater­na i de olika församling­arna fått svara på aktuella frågor. Valkompass­en finns på de olika församling­arnas webbplatse­r.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? DAGS ATT RÖSTA. Den egentliga valdagen i församling­svalet är den 18 november. Förhandsrö­sta kan man nästa vecka, 6-10.11.
Foto: KristoFFer Åberg DAGS ATT RÖSTA. Den egentliga valdagen i församling­svalet är den 18 november. Förhandsrö­sta kan man nästa vecka, 6-10.11.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland