Östnyland

Välgörande konsert värmer barn i vinter

Skön musik klingar i Borgå gymnasiums festsal fredagen den 9 november, och det för ett gott ändamål. Biljettkas­sans innehåll förvandlas till konkret hjälp – barn som behöver det ska förses med varma vinterplag­g.

- PeTra Lind 020 756 9637 petra.lind@ksfmedia.fi

Borgå Rotaryklub­b satsar också i år på en konsert i gott syfte, och precis som tidigare är avsikten att sätta in hjälpen i närsamhäll­et.

– Vi vill hjälpa lokalt. Det är enkelt och vi vet att pengarna går dit de ska, säger Jan Salvén som håller i trådarna för välgörenhe­tskonserte­n och även deltar som solist.

Klubben har tidigare stött lokala veteraner, donerat pedagogisk­a leksaker till stadens familjestu­gor samt köpt en tältbastu att användas i stadens uppsökande ungdomsarb­ete. Den här gången var det Vårberga skolas rektor Niklas Läckström som tipsade om att alla barn ingalunda är rustade inför vintern som är i antågande.

– Det finns barn som behöver praktiska och slittåliga vinterhand­skar, vinterskor och overaller, och det här tyckte vi att var ett konkret och bra sätt att hjälpa, säger Jan Salvén.

Guldkant

Med barnfamilj­er som ledord tog han kontakt med barn- och familjeser­vicen i Borgå och fick kontakt med Kristina Huopalaine­n, tillförord­nad serviceche­f som blev väldigt glad.

– Det här ger oss chansen att ge familjerna det där lilla extra, utöver den service som vi inom lagens ramar ska erbjuda våra klienter, säger hon.

Enligt Huopalaine­n har barnfamilj­erna väldigt varierande behov som tillgodose­s bland annat via det grundlägga­nde utkomststö­det som Folkpensio­nsanstalte­n betalar ut. Det är det stödet som man hänvisar till då det pratas om fattigdom i barnfamilj­er. Utöver det finns det kompletter­ande och förebyggan­de utkomststö­d som stadens barnoch familjeser­vice kan bistå familjerna med.

– Jag ser ofta familjer i mitt jobb som är otroligt tacksamma för det stöd de fått från oss och över hur bra samarbetet fungerat. Och när det handlar om välgörenhe­t händer det att vissa rörs till tårar då de tänker på att någon jobbat och ansträngt sig för att samla ihop hjälp just till deras familj.

Känner familjerna

Mot den bakgrunden är det en lätt match för Kristina Huopalaine­n och hennes kolleger att hitta barnen som är i behov av vadderade vinterkläd­er eller andra varma plagg.

– Vi erbjuder kläderna till en del av familjerna som vi jobbar med, för vi vet ju i vilken ålder barnen är, vilken storlek de drar och vad de har för plagg- och skobehov, säger hon.

– För vår del är det jättebra att intäkterna från välgörenhe­tskonserte­n går till någonting så konkret, och att vi får ut hjälpen snabbt. Kläderna och skorna får inte blir här hos oss och ligga.

Och det kommer att gå snabbt undan. När de sista konsertton­erna klingat ut på fredagen Borgå gymnasiums festsal får Jan Salvén en inköpslist­a i handen och kan sätta i gång att planera den kommande shoppingru­ndan.

– Jag hoppas att salen blir fullsatt. Den rymmer 200 personer och det skulle betyda vinterplag­g för flera tusen euro.

Toppsolist

Det torde inte vara svårt att få publiken på fötter. Jan Salvén, som själv är en skicklig sångare bekant från flera körsammanh­ang, fick internatio­nellt renommerad­e sopranen Hedvig Paulig att ställa upp i gott syfte. För tillfället samarbetar de i Paulus-oratoriet och då Camilla Wiksten-Rönnbacka, som ursprungli­gen skulle axla solistroll­en, fick förhinder kom han på att fråga Paulig.

– Hedvig är en fantastisk sångerska och publiken kommer garanterat att älska hennes tolkning av Gianni Schicchis O mio babbino caro. Det är ett verkligt örhänge som alla känner till, säger basbaryton Jan Salvén som själv sjunger bland annat den smått jazzande Louis Armstrongs What a wonderful world.

Repertoare­n är tvådelad och löper således från opera och operett till kända musikallåt­ar. Publiken får höra evergreeen­s som Diamonds are a girl’s best friend (Gentlemen prefer blondes) och My way. Jan Salvén och Hedvig Paulig gör också en klassisk duett från operans värld: La ci darem la mano ur Mozarts Don Giovanni.

Solisterna backas upp av EricOlof Söderström på piano.

Konserten i Borgå Gymnasiums festsal fredagen den 9 november klockan 19 räcker cirka 1 timme och 20 minuter. Biljettern­a kostar 20 euro och fås i förköp från Grand Luckan samt via Jan Salvén och Peter Broberg från Borgå Rotaryklub­b.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? VILL HJÄLPA. Kristina Huopalaine­n, tillförord­nad serviceche­f för barn- och familjeser­vicen i Borgå, gläds åt samarbetet med Jan Salvén och Borgå Rotaryklub­b. Behövande barn ska få vinterplag­g via intäkterna från en välgörenhe­tskonsert.
Foto: KristoFFer Åberg VILL HJÄLPA. Kristina Huopalaine­n, tillförord­nad serviceche­f för barn- och familjeser­vicen i Borgå, gläds åt samarbetet med Jan Salvén och Borgå Rotaryklub­b. Behövande barn ska få vinterplag­g via intäkterna från en välgörenhe­tskonsert.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland