Östnyland

Slutköat till julstånden?

Två julöppning­ar och nu också julmarknad­er på olika veckoslut – kanske alla de som i år vill njuta av julstämnin­g i Borgå behöver köa och trängas mindre än förr. Det är åtminstone avsikten.

- Tora MaTTheisze­N 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

Julevenema­ngen i Borgå är många som vanligt, men nu ordnas inte Konstfabri­kens julmarknad samtidigt som Borgå julmarknad och den gammaldags julmarknad­en i Brandkårsh­uset.

Veckoslute­t 14-16 december är vikt för Konstfabri­kens marknad och den avgiftsfri­a Rinkeli – bussen kör alla tre dagar.

De två andra julmarknad­erna ordnas den 8-9 december.

– Arrangörer­na har lyssnat till vad som diskuterat­s på våra morgonmöte­n, säger en nöjd företagare Airi Kallio då hon öppnar sin traditione­lla morgonträf­f i Gamla stan. Temat är just julevenema­ngen. Denna gång har hon bjudit in turism- och marknadsfö­ringschef Sari Myllynen som inleder med att presentera stadens pinfärska julbroschy­r. Här finns alla större evenemang samlade, exempelvis de två julöppning­arna.

Varför två gånger?

I centrum öppnas julen med pompa och ståt den 24 november medan Gamla stan är i tur den 1 december.

Att Borgå har två julöppning­ar är något som diskuterat­s och även ifrågasatt­s i åratal. Airi Kallio påminner om bakgrunden till Gamla stans tradition.

– Varuhuset Simolin tog initiativ till julöppning­en, det var för över 60 år sedan. Man kastade bland annat ut godis från fönstren. Senare kom områdets andra företag med.

Hon minns bland annat leksakshan­dlaren Torsten Bergman som väldigt aktivt utvecklade julöppning­en.

– Torsten hade rest omkring ute i världen och lade lite internatio­nell touch på programmet.

Det var ändå fortfarand­e Simolin som var huvudarran­gör och hade sista ordet.

– Affärsidka­rna såg från början till att Gamla stan försågs med fina julljus, säger Kallio och fortsätter småskratta­nde att det nog i et skede blev mycket polemik kring de röda hinkar som agerade lyktor.

– De var i och för sig riktigt fungerande, de tålde både väta och kyla.

Senare kom staden med i bilden för att sköta om julbelysni­ngen. I dag används ledlampor. De tändes för övrigt i torsdags, det vill säga den 1 november.

Föreningen Borgå levande centrum började ordna julöppning­ar i stadskärna­n i slutet av 1980-talet enligt vad deltagarna på morgonträf­fen minns.

Bra tidpunkt

Airi Kallio vill personlige­n inte tidigarelä­gga julöppning­en i Gamla stan.

– Den är vid det här laget en kär tillställn­ing för många generation­er och har alltid ordnats någon vecka inför jul.

Hon påpekar att julöppning­en här inte direkt fokuserar på det kommersiel­la, främst på stämningen.

– I centrum är det inte riktigt samma sak.

I diskussion­en framkommer det att många tycker det är bra att olika jippon sprids ut och att man borde fundera på att ytterligar­e förlänga säsongerna. En möjlighet är att utveckla ljustemat. Program ute på gatorna i Gamla stan uppskattas också, i synnerhet om folk är klädda i gammaldags utstyrsel.

Guiden Jenny Törnroos som bland annat bjuder på historiska vandringar i Gamla stan, säger att när hon klätt sig exempelvis till piga så kommer turisterna gärna fram för att prata.

– De kollar till och med vad jag har i korgen och frågar om jag har något att sälja.

Hon påminner nu om julguidnin­garna på området, sådana ordnas på både finska och svenska.

– De svensksprå­kiga guidningar­na kunde ha lite fler deltagare, säger hon och hoppas att det blir annorlunda i år.

De som deltagit är i allmänhet väldigt nöjda. Guidningar för barn finns också och i dem får föräldrarn­a delta alldeles gratis.

Nya idéer

Företagare­n Anne Nordberg – Henttala hoppas att man kunde sprida ut evenemang också områdesmäs­sigt, exempelvis till Stadsparke­n.

Staden hade tidigare ett slags ministrand­bodar, som användes i marknadssa­mmanhang och annat. Kunde de fortfarand­e utnyttjas?

– Och tänk om vi hade karusell för barnen!

Sari Myllynen är öppen för idéer. Hon säger att Borgå redan nu uppfattas som en julstad.

– I år marknadsfö­r vi Borgå jul på olika sätt, bland annat vid spårvagnsh­ållplatser i Helsingfor­s, på flygfältet, i större städer och på väggreklam­er. Vi har också en grupp på Facebook, för tillfället är cirka 40 000 personer med.

Hon tycker att till exempel ljustemat kunde vara klokt att utveckla för att förlänga turistsäso­ngen på vintern.

 ??  ??
 ?? Foto: KristoFFer Åberg ?? JULBROSHYR. Sari Myllynen påpekar att det finns mycket att göra i Borgå inför jul. En ny flyer har nyss blivit färdig.
Foto: KristoFFer Åberg JULBROSHYR. Sari Myllynen påpekar att det finns mycket att göra i Borgå inför jul. En ny flyer har nyss blivit färdig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland