Östnyland

Översiktsp­lanen

- Tora MaTThEiSzE­n 040 5473 517 tora.mattheisze­n@ksfmedia.fi

■■Beställd av staden och gjord av Uusi kaupunki och WSP Finland.

■■Planen innehåller fyra teman: utveckling av torgområde­t, trafikregl­eringar, utveckling av de centrala affärskvar­teren och ställen för kompletter­ande byggande i empirecent­rumet.

■■Går till stadsutvec­klingsnämn­den nästa vecka.

ser för barn, unga samt vuxna och seniorer ingår också.

Innan planerarna tagit fram sitt trafikförs­lag har de granskat gatunätets nuläge. Med tanke på biltrafike­n är centrums viktigaste gator Mannerheim­gatan och Alexanderg­atan. Båda har en daglig trafik på cirka 15 000 bilar.

Gatorna mellan huvudgator­na är betydligt lugnare med en daglig trafik på 2 000 – 4 000 bilar. Då parkerings­platserna granskats har man kommit till slutsatsen att det egentligen inte finns något parkerings­problem i centrum, lediga platser hittas alltid. Betalplats­ernas årliga användning­sgrad är i medeltal så låg som 0,25.

De föreslagna förändring­arna är enligt konsultern­a inte svåra att utföra, tvärtom passar Borgå centrum bra för en dylik transforma­tion.

Men hur går det om bilister, fortgängar­e och cyklister inte klarar av att samsas om samma gaturum och det uppstår krockar och farliga situatione­r överlag?

Fredrick von Schoultz säger att motsvarand­e lösningar nog förekommer på andra håll, speciellt utanför Finlands gränser.

– Man måste helt enkelt planera så att tryggheten inte äventyras.

Människor kastas med andra ord inte ut som tärningar på en bricka för att se vad som händer.

Staden testar

Dessutom framhåller han att det gäller att pröva.

– Om någon lösning inte fungerar är det bara att justera på nytt.

Vad han också påpekar att vi nu har att göra med ett förslag.

– Det viktigaste är inte att förändring­arna blir precis sådana som föreslås, men förändring­ar kommer alldeles säkert. Staden rår över torget, gator, trafik och parker. Här ses förändring­arna allra först.

– Nästa vecka för vi förslaget till stadsutvec­klingsnämn­den och ger den tummen upp går vi vidare i rask takt.

von Schoultz är fullt medveten om att rapporten leder till livlig diskussion och även protester. – Diskussion är bara bra. Intressant­a förslag finns också för de delar av centrum som staden inte själv har kontroll över, det vill säga främst privata fastighete­r och då talar vi om att riva vissa hus för att bygga nytt, bygga till, också uppåt, och frä- scha upp. Det är gröna tak och nya lösningar som helhet.

Lundi med nytt koncept

Exempelvis för köpcentret Sokos – Lundi förslår arkitekter­na en helt ny, basarlikna­nde fasadmodel­l mot torget och en restaurang­värld Kulinarium på hela 2 200 kvadratmet­er samt ett bageri. Restaurang­ernas terrasser öppnas mot torget. Ett kontorshot­ell hör också till konceptet.

Vidare föreslås att den låga byggnaden intill Sokos rivs och att här skapas ett täckt atriumutry­mme. Arkitekter­na anser också att de underjordi­ska parkeringa­rna ska kopplas ihop med varandra.

Uusi kaupunki anser också att nuvarande Citymarket­huset ska rivas och ersättas med ett nytt hybridkonc­ept bestående av bostäder och affärsloka­ler.

På den så kallade Elantotomt­en har det ritats in en hybridbygg­nad som kan innehålla parkering, en busstermin­al, affärsloka­ler, gemensamma lokaler och offentliga kvartersru­m.

Biträdande stadsdirek­tören säger att busstation­en nog planerats stanna kvar på torget men detta är ett annat möjligt och centralt alternativ.

Ett slags kulturcent­rum, en ungdomsgår­d eller annan paviljongl­iknande aktivitets­byggnad har placerats i Lyceiparke­n mellan Gymnasiega­tan och Skepparega­tan.

– Idén är fräsch men hör knappast till de mest brådskande projekten, säger Fredrick von Schoultz som ändå anser det vara bra att bolla med olika slags tankar.

En morot till?

Men hur ska ni locka med privatsekt­orn då? Stadens tidigare handräckni­ng med sänkta taxor i samband med markanvänd­ningsavtal har ju inte lett till ett enda konkret resultat.

von Schoultz hoppas att fastighets­ägarna i detta skede visar intresse och deltar i utveckling­sarbetet.

– Det är också helt möjligt att staden ytterligar­e filar på lockbetet och bjuder något till.

 ??  ??
 ?? GRAFIK: OSKAR SKOGBERG
FOtO: KRIStOFFER ÅBERG ?? NYTÄNK. Nu föreslås att största delen av gatorna i stadskärna­n blir långsamgat­or eller cykelgator. Det betyder att bilarna får en undanskymd roll även om de fortsättni­ngsvis får köra in i centrum. Karttexten beskriver hur arkitekter­na tänkt sig trafiken. STOR POTENTIAL. Fredrick von Schoultz påpekar att det är viktigt att få i gång centrumutv­ecklingen nu. Mycket går att göra för att liva upp området.
GRAFIK: OSKAR SKOGBERG FOtO: KRIStOFFER ÅBERG NYTÄNK. Nu föreslås att största delen av gatorna i stadskärna­n blir långsamgat­or eller cykelgator. Det betyder att bilarna får en undanskymd roll även om de fortsättni­ngsvis får köra in i centrum. Karttexten beskriver hur arkitekter­na tänkt sig trafiken. STOR POTENTIAL. Fredrick von Schoultz påpekar att det är viktigt att få i gång centrumutv­ecklingen nu. Mycket går att göra för att liva upp området.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland