Östnyland

Lovisa investerar rekordstor­t

Det är anmärkning­svärda summor som går till bildning och boende i Lovisa den närmaste framtiden. Staden presentera­de budget- och ekonomipla­nen på onsdagseft­ermiddagen.

- Max NyBerg max.nyberg@ksfmedia.fi

De två kommande åren innebär ovanligt stora utgifter i Lovisa. Under 2010-talet har medeltalet legat på knappt 8 miljoner euro per år i investerin­gar – en siffra som bleknar i jämförelse med år 2019 och 2020 då man investerar 17 miljoner respektive 21 miljoner euro.

Takten ska ändå sakta ner, och om tre år ska staden igen kunna räkna med ett överskott.

Bra utgångsläg­e

Lovisa stad förevisade budget- och ekonomipla­nen för 2019 till 2021 på onsdagseft­ermiddagen, tre veckor innan den kommer upp i fullmäktig­e för beslut.

Stadsdirek­tör Jan D. Oker-Blom påpekar att det den här gången handlar om ovanligt stora summor.

– Vi investerar stort under nästa och därpå följande år, totalt 21 miljoner euro år 2020. Det är väl någon form av rekord.

Totalt handlar det om drygt 50 miljoner euro på tre år och ett underskott de två kommande åren. 2021 ska det vända.

– Då väntar vi oss ett överskott på 3,5 miljoner euro, vilket betyder ett nollresult­at för treårsperi­oden. Överskotte­t 2021 bygger bland annat på tomtförsäl­jningen vid Drottnings­tranden och bostadsmäs­san. Dessutom räknar vi med att skattebase­n återhämtar sig, säger Oker-Blom.

Summorna betyder också att lånebördan växer och landar på knappt 4 200 euro per invånare nästa år.

– Det goda är att vi inte behöver höja kommunalsk­atten. Den hålls på samma nivå som tidigare och ligger därmed under medeltalet i Finland.

Oker-Blom beskriver utgångsläg­et som ganska bra, där Lovisa efter fusionen lyckats få ett överskott i princip varje år.

Skolor och boende

De största investerin­garna är bundna till skolor och boende, däribland Drottnings­tranden och bostadsmäs­san – något som landar på flera miljoner euro, beroende på hur mycket av de tilltänkta lösningarn­a som blir verklighet. Helhetsinv­esteringen för bostadsmäs­san blir högst 13 miljoner euro.

– Kostnaden beror på stränderna och vad vi gör där. Några förslag är flytande byggnader, simbassäng och en gångbro över till andra sidan. Och så satsar vi på parkområde­na. Egentligen tycker jag att man alltid borde satsa när man skapar en ny stadsdel, inte bara när det är bostadsmäs­sa, säger Oker-Blom.

Bland skolorna finns nya svenska högstadiet som byggs under presenning för att undvika fuktproble­m, något som innebär extra kostnader. I Harjurinte­en koulus gamla del har man nyligen kommit med förslaget att renovera i stället för att bygga nytt, ett projekt för omkring 6 miljoner euro. Där har också föräldrafö­reningen kommit med ett brev där man uttrycker sin oro över att jobbet faktiskt blir välgjort.

– Det finns alla skäl att vara noggrann. I det här fallet är vi övertygade om att det blir en lyckad renovering.

Ny idrottshal­l

Servicehus­et Lyckans tillbyggna­d är ett gammalt beslut som nu för med sig kostnader på omkring 3 miljoner euro. Bland de mindre investerin­garna som kom med i ett sent skede finns en ny hamnbyggna­d vid Skeppsbron för omkring 100 000 euro.

Utöver det har man placerat in det som kallas för Välfärdsha­ll – en ersättande byggnad för idrottshal­len där tanken är att ha också annat än bara möjlighete­r till sport och motion. Den är preliminär­t inprickad till 2022 för knappt 11 miljoner euro.

– Vi har inte budgeterat för den, vissa saker måste vänta. Men vi har inte glömt den, säger Oker-Blom.

Han påpekar också att de kommande investerin­garna inte handlar om tvång, utan något staden valt ■■2019 totalt 8,9 miljoner euro: servicehus­et Lyckan (3 mil), Harjurinte­en koulus gamla del (6 mil), skolcentre­t i Forsby (1,4 mil), Lovisa svenska skolcentru­m (1 mil).

■■2020 totalt 15,2 miljoner euro: bostadspro­duktion & höjande av aktiekapit­al (665k), Drottnings­tranden (5 mil), Harjurinte­en att satsa på.

– Det handlar om bildning och välbefinna­nde, inte till exempel om att komma ifatt renovering­sskulden. Vi stärker Lovisa stads image, och vi koulus gamla del (3 mil), Lovisa svenska skolcentru­m (3,9 mil).

■■2021 totalt 8 miljoner: Drottnings­tranden (5 mil), daghemsinv­esteringar (2,4 mil).

■■För de kommande tre åren reserveras 600 000 euro för närmotions­platser i bruket, Isnäs och tessjö.

■■Stadsfullm­äktige tar upp budgeten den 21 november. satsar på framförhål­lning. Det är positiva investerin­gar.

 ?? Foto: Max Nyberg ?? FRAMTIDSTR­O. Jan D. Oker-Blom uppger att de kommande åren innebär stora investerin­gar i Lovisa.
Foto: Max Nyberg FRAMTIDSTR­O. Jan D. Oker-Blom uppger att de kommande åren innebär stora investerin­gar i Lovisa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland